Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 най-добри лекарства за отомикоза

Отомикоза е опасно заболяване, тъй като гъбичната инфекция в ухото е доста трудна за лечение с лекарства

отомикоза

Днес ще коментираме 5 от най-добрите лекарства за лечение на отомикоза при възрастни, за да разберем кой, кога и как да ги приема.

Важно и необходимо е да се лекува появилата се отомикоза, тъй като, както всяко хронично възпаление, тя причинява силен дискомфорт. А обострянето на отомикоза може да доведе до сериозни усложнения.

За лечение на неприятното заболяване се предписват разтвори, мехлеми, таблетки и капки. Най-често се използват локални препарати. Д-р Константин Добрецов, УНГ-хирург, коментира 5 от най-ефикасните лекарства за лечение на гъбички в ушите.

Д-р Константин Добрецов

Какво е отомикоза

Отомикозата е хронично гъбично заболяване на ушната мида, външния слухов проход, тъпанчевата мембрана, а понякога и тъпанчевата кухина. Накратко, отомикозата е гъбично заболяване на ухото. Приблизително всеки 5 хроничен отит е отомикоза.

Основните причинители на заболяването са плесените и дрождеподобните гъби. Най-често възпалението и развитието на гъбичната инфекция възниква, когато са налице:

• напуквания и рани по кожата;
• повишени нива на кръвната захар;
• метаболитни нарушения;
• продължителна употреба на антибиотици или стероиди.

– Много често отомикозата се появява и поради злоупотреба с памучни тампони и други продукти за хигиена на ушите. При манипулации във външния слухов проход, които човек извършва у дома, се уврежда не само кожата на външния слухов проход, но и се отстранява ушната кал – основният защитен фактор, отбелязва експертът.

Симптоми на отомикоза при възрастни

Основните симптоми на отомикоза са:

• сърбеж в ухото;
• течни секрети;
• образуването на корички, „запушалки“ във външния слухов канал;
• болка;
• запушване на ухото.

При обостряне на хроничния процес може да има оплаквания от главоболие, треска, повишена чувствителност на ушната мида и външния слухов канал. Трябва да се отбележи, че при отомикоза слухът не се влошава или се влошава, но леко.

Списък на топ 4 евтини и ефективни лекарства за отомикоза при възрастни

За лечение на отомикоза при възрастни се използват локални препарати – капки и разтвори, както и противогъбични таблетки и мазила. Нека поговорим за тях по-подробно.

1. Тридерм

Мехлемът Тридерм има противовъзпалително, антибактериално и противогъбично действие, което е много важно при лечението на отомикоза. Тридерм се предлага под формата на мехлем и крем. Мазилото има сложен състав – клотримазол, бетаметазон, гентамицин. Бетаметазонът е синтетичен хормон с локални противовъзпалителни, антиалергични и антипруритни свойства. Гентамицинът е антибиотик, а клотримазолът е ефективен срещу дрожди и плесени.

Тридерм се нанася във външния слухов канал с помощта на марлеви турунди 2 пъти на ден. По време на бременност и кърмене употребата на мехлема е възможна само след консултация с лекар и за кратко време.

Основни характеристики

• Форма за освобождаване – мехлем, крем;
• Активно вещество – бетаметазон дипропионат, клотримазол, гентамицин;
• Показания – отомикоза, дерматит, екзема;
• Противопоказания – деца под 2 години, херпес, открити рани, кожна туберкулоза, свръхчувствителност към компоненти;
• Странични ефекти – парене, сърбеж, уртикария, дразнене на кожата.

Предимства и недостатъци

👍Комплексно действие, с повишено внимание може да се използва от бременни и кърмещи жени.

👎В редки случаи може да се появи парене и сърбеж.

2. Низорал

Активната съставка на Низорал крем е кетоконазол. Това вещество има изразена противогъбична активност. То помага в борбата срещу дерматофити Trichophyton spp., Epidermophyton floccosum и Microsporum spp и мая. Низорал сравнително бързо може да се справи със сърбежа, а състоянието се подобрява за кратко време. Използва се и при себореен дерматит и лишеи.

Сред противопоказанията е само индивидуалната непоносимост към компонентите на крема, но не са провеждани проучвания на лекарството при бременни и кърмещи майки.

Основни характеристики

• Форма за освобождаване – крем;
• Активно вещество – кетоконазол;
• Показания – гъбични инфекции на кожата, лишеи;
• Противопоказания – индивидуална непоносимост към компонентите;
• Странични ефекти – редки: уртикария, сърбеж.

Предимства и недостатъци

👍Минимум противопоказания и странични ефекти, действа много бързо.

👎Понякога може да причини сърбеж в ухото и копривна треска.

3. Дифлукан

В допълнение към мазилата, при лечението на отомикоза се използват и таблетки. Дифлукан се предлага под формата на капсули. Активното вещество на лекарството е флуконазол, мощно противогъбично средство. Активен е срещу Candida albicans, Candida glabrata, Candida parapsilosis, Candida tropicalis, Cryptococcus neoformans. Обхватът на приложение на Diflucan е много широк – кандидоза, онихомикоза, профилактика на рецидиви на криптококов менингит.

Лекарството се екскретира бързо от бъбреците, безопасно е за лечение на деца. В същото време Дифлукан има доста противопоказания и възможни странични ефекти. Затова се приема само според указанията на лекар и след задължително запознаване с инструкциите.

Основни характеристики

• Форма за освобождаване – капсули;
• Активно вещество – флуконазол;
• Показания – гъбични инфекции, предотвратяване на рецидиви на криптококов менингит;
• Противопоказания едновременна употреба с определени лекарства (прочетете инструкциите), лактазен дефицит, непоносимост към галактоза, индивидуална непоносимост към флуконазол.
• Странични ефекти – главоболие, коремна болка, анемия, обрив
• Прием – само по лекарско предписание.

Предимства и недостатъци

👍Изразено противогъбично действие, широк спектър от показания за употреба.

👎Може да провокира различни нежелани реакции.

4. Ламизил

Ламизил допълва нашата класация на най-добрите лекарства за отомикоза. Неговата активна съставка тербинафин има изразен противогъбичен ефект и намира широко приложение в борбата с инфекциите, причинени от тях.

Освен за лечение на отомикоза, Ламизил се използва и за лечение на гъбички по ноктите, различни кандидози. Лекарството е ефективно, но има редица странични ефекти и противопоказания. Така че след употреба са възможни гадене, диария, замаяност, ангиоедем, обостряне на системен лупус еритематозус, псориазис, уртикария и дори косопад.

Основни характеристики

• Форма за освобождаване – таблетки;
• Активно вещество – тербинафин;
• Показания – инфекциозни заболявания, причинени от гъбички;
• Противопоказания – деца под 2-годишна възраст, кърмене, свръхчувствителност към компонентите на лекарството;
• Странични ефекти – гадене, диария, замаяност, ангиоедем, обостряне на системен лупус еритематозус, псориазис, уртикария, косопад.

Предимства и недостатъци

👍Широка гама от приложения, бори се добре с гъбичките, предотвратява тяхното размножаване.

👎Висока цена, сериозни странични ефекти.

Йалоклийн

Капките съдържат с хиалуронова киселина. Те са показани при лечение на симптоми, дължащи се на иритативни състояния и десквамация на кожата на ухото, като сухота и сърбеж. Облекчават състояния, свързани с гъбички, екзема и дерматит.

Хиалуроновата киселина e с високо молекулно тегло и така задържа физиологично наличната вода. Образува защитен филм върху повърхността на кожата. Като поддържа правилната степен на хидратация, покритието намалява симптомите като сухота и сърбеж, дължащи се на дразнене и лющене, предизвикано от гъбички или поради други причини.

Основни характеристики

• Форма за освобождаване – капки;
• Активно вещество – хиалуронова киселина;
• Показания – инфекциозни заболявания, причинени от гъбички;
• Противопоказания – деца под 3-годишна възраст, свръхчувствителност към компонентите на лекарството;
• Странични ефекти – няма, само ако се предозира поради невнимание.

Предимства и недостатъци

👍Лесни за употреба, почти без странични ефекти, бързо успокояват сърбежа.

👎Висока цена, не винаги ги има в аптеките.

Как да изберем лекарства за отомикоза

Както отбелязва д-р Константин Добрецов, УНГ-хирург, при лечението на отомикоза, независимо от патогена, е препоръчително да се предписват локални лекарствени форми от различни групи лекарства.

– При кандидозен (причинен от дрожди и гъбички) външен отит е показано използването на по-силни капки, задължително предписани от лекар и използвани с повишено внимание от пациента. Капките се слагат 2 пъти на ден в продължение на 10-14 дни. Освен това терапията трябва да продължи още 14 дни след преминаване на симптомите. По време на лечението не бива да се предозира с капките и задължително трябва да се поддържа връзка с лекар. Самолечението с препарати, съдържащи клотримазол например или антибиотици е абсолютно забранено и неуместно. Такива препарати могат да бъдат назначени единствено от лекар и след като има налице резултати от лабораторни изследвания.

При лечението на гъбичен среден отит и микоза на постоперативната кухина на средното ухо е задължително да се предписват не само локални препарати, но и системно противогъбично лекарство. Например, при кандидозни лезии се предписва флуконазол. При микоза, причинена от плесени, се предписват сериозни препарати като Итраконазол или Тербинафин.

Уточнявам отново – тези и подобни на тях лекарства се назначават само от лекар, и то след щателен преглед и изследвания.

Критерият за ефективност на лечението е пълното клинично излекуване в рамките на един месец, когато всички симптоми преминават и са налице отрицателни резултати от микологичното изследване. За целите на профилактиката е необходимо веднъж седмично (в продължение на 4-6 седмици) да се намазва кожата на външния слухов канал с Тридерм или Клотримазол.

Още за лечението на отомикоза

– Грешките при лечението на отомикоза често са свързани с нарушения на лекарствения режим, уточнява д-р Добрецов. – Такива са недостатъчна доза и честота на използване на лекарствата. Също така е погрешно да се отмени лекарството преди лабораторно и / или клинично излекуване.

Незаменимо условие за локална терапия е висококачественото почистване на ухото. Тази процедура обаче се извършва само от лекар и под микроскопски контрол! Измиването на ухото с нестерилни разтвори, например обикновена или „сребърна“ вода, води до рецидив на гъбичния процес, тъй като водата, навлизаща в ухото, активира растежа на гъбичната микрофлора. Също така е нежелателно да се влива лекарство, съдържащо спирт. Освен това е необходимо да се избягва посещението на басейни, бани, сауни, да не се плува изобщо до пълно клинично излекуване, – подчертава УНГ-хирургът.

Популярни въпроси и отговори

Константин Добрецов, доктор на медицинските науки, УНГ-хирург отговаря на популярни въпроси за това как протича и се лекува отомикозата.

Каква е разликата между отомикоза и среден отит?

Външният отит е остро възпаление на кожата на външния слухов проход, причинено най-често от бактерии. Клиничната му картина е много подобна на екзацербацията при отомикоза. Въпреки това, когато се изследва ухото, има определени разлики. Характерен и специфичен признак за отомикоза е появата на необичайно течение, което има различни нюанси на жълто и сиво, понякога с черни точки. Най-точният фактор при диагностицирането на отомикоза е микологичната лабораторна диагностика – посявка на секрет от външния слухов канал за наличие на гъбички.

Как се предава отомикозата?

– Отомикозата не е инфекциозно заболяване, така че не може да се предаде на друг човек. Гъбичките са опортюнистична флора и обикновено присъстват по кожата, включително в ушния канал. Заболяването възниква само при определени условия, като увреждане на кожата, съпътстваща соматична патология, авитаминоза, снижен имунитет и прекомерна употреба на антибиотици.

Колко време е необходимо да се изчистят гъбичките от ухото?

– Лечението с лекарства обикновено продължава 10-14 дни. Въпреки това, за целите на превенцията е необходимо да се намазва външният слухов канал с антимикотични лекарства веднъж седмично в продължение на 4-6 седмици.

Какво се случва, ако не се лекуват гъбичките в ушите?

– Отомикозата е хронично заболяване и като всяко хронично възпаление причинява силен дискомфорт на пациента, намалявайки качеството му на живот. Обострянето на отомикозата може да доведе до разпространение на патологичния процес, особено когато става дума за гъбична инфекция на средното ухо. В тези случаи е възможно увреждане на вътрешното ухо – възникване на лабиринтит. В допълнение, дългосрочното гъбично възпаление на ухото е доста трудно да се лекува с лекарства. Ето защо при откриване на отомикоза е необходимо да се лекува интензивно и да не се игнорира това заболяване.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *