Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кентавър – какво знаем за новият вариант на КОВИД, регистриан в България?

Новият подвариант „кентавър”, вече е открит и в Бъгария. Какво знаем за него и колко е опасен?

кентавър коронавирус

Наречен BA.2.75, той е подвариант на омикрон. Световната здравна организация го класифицира като вариант, който представлява интерес, а не като такъв, който предизвиква безпокойство. Това означава, че се наблюдава, но все още няма доказателства, че може да бъде особено проблемен.

Броят на инфекциите с BA.2.75 „Кентавър” е сравнително малък в Европа. Въпреки това, той е доминантният вариант на КОВИД в Индия (където беше открита мутацията за първи път през май). Това предполага, че той има определени предимства спрямо настоящите циркулиращи варианти.

Някои специалисти смятат, че той е достигнал своя пик в Индия. И това, което е най-важно е, че не е имало голямо увеличение на хоспитализациите или смъртните случаи в страната .

 

Защо все още виждаме нови варианти на вируса?

 

Тъй като по-голяма част от световното население вече е ваксинирано или е прекарало вируса, вариантите, които могат да заобиколят имунитета, имат по-голям шанс за разпространение и оцеляване. Така че вируса непрекъснато се развива, за да спечели това предимство.

Притеснението около „Кентавър” е, че е той има редица мутации на спайк протеина, което може да означава, че той ще може да заобиколи вече изградения имунитет.

Трупат се все повече доказтелства, че това предположение може да се окаже вярно.

 

Какви са симптомите на „Кентавър”?

 

Експертите са на мнение, че новият подвариянт няма съществени разлики в симптомите и оплакванията, които причинява в сравнение с предишните мутации. Най-забележимата разлика е, че много хора съобщават за главоболие, което не е толкова често наблюдавано при предишни разновидности на вируса.

Сред най-честите оплаквания, причинени от „Кентавър” са болки в тялото и сравнително ниска температура. Подобно на „Омикрон”, симптомите продължават около 5 дни.

По-възрасните хора, страдащи от съпътстващи заболявания, са изложени на по-голям риск от тежко протичане на болестта.

 

Спазването на добра хигиена е ключово за ибягване на „Кентавър”

 

Изключително важно е да се спазват всички мерки, които експерите повтарят от началото на пандемията. Те включват:

  • Спазване на социална дистанция;
  • Носене на маска в помещения, в които има големи групи хора;
  • Редовна дезинфекция и миене на ръцете;
  • Избягване на контакт с хора, които имат грипоподобни симптоми.

Източници: https://www.gavi.org; https://www.medicalnewstoday.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *