Любимата болест на д-р Хаус: От лупус не се умира, но прави живота ад

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Фразата „Това не е лупус!“ обединява феновете на д-р Хаус. Но зад шегите на култовия доктор се крие истинска болест

лупус

Това е заболяване, непознато досега на широката публика, въпреки че броят на заболелите от него съвсем не е малък. И така, какво е лупус?

Малко история….

На латински терминът „лупус“ означава „вълк“, тъй като характерното състояние на кожата на пациентите е като след ухапване от вълци. Заболяването е споменато за първи път около X век в медицинската литература, където е описан и един от първите случай – епископът на Лиеж, Ераклий, излекуван по чудо след поклонение.

Днес лекарите наричат тази болест системен лупус еритематозус.

Това заболяване е коварно, опасно и сложно, тъй като досега специалистите не са разбрали напълно механизмите на неговото формиране. По същество лупусът е автоимунен проблем, който се развива на фона на различни неизправности на имунната система на човешкото тяло. Като правило, при наличието на такава патология, човек има дистрофия на съединителната тъкан, както на кожата, така и на лигавиците и дори на вътрешните органи. Как да разпознаем патологията и какво да правим с такава диагноза?

Необичайно местоположение

Според статистиката лупусът се среща по-често при жените, отколкото при мъжете. В същото време най-податливи на него са хората от възрастовата група 20-45 години, но може да се появи и при кърмачета. По-често се среща в страни с влажен морски климат.

Различава се заради някои характерни особености – например на лицето на човек се появява характерен обрив във формата на пеперуда и сам по себе си прилича на следи, които остават след ухапване от вълк. Въпреки това, както казват експертите, се случва заболяването да протича и без образуване на обрив.

Лупусът не е заразен и не се предава по наследство. Но в същото време, ако има случаи на поява на такава патология в семейството, рискът от нейното развитие при най-близките роднини се увеличава значително. Лекарите също така отбелязват, че повечето пациенти с анамнеза за системен лупус еритематозус често са развивали хранителни алергии или са реагирали на различни лекарства в миналото. Специалистите често обвиняват за появата на патологията някои генетични дефекти в човешкия имунитет.

Обрив и неизправности на нервната система

Почти невъзможно е да разпознаете патологията сами. Обривът често се дължи на неправилна хигиена или хормонални смущения, а много свързани симптоми са характерни и за огромен брой други заболявания. Така например, мнозина отбелязват умора и апатия. Често има загуба на тегло и леко повишена телесна температура.

Появяват се и:

– Мускулни и ставни болки: могат да страдат както единични, така и множество стави и мускули, като най-често патологията засяга по-малките. Пациентите често отбелязват скованост в ставите и болка, утежнена сутрин и подуване на засегнатите области. В по-тежките случаи има прояви на артрит и разрушаване на тъканите;

– Дразнене и обрив по лицето и главата: този симптом е типичен за системен лупус. Същият обрив често се появява на онези части на тялото, които са изложени на слънчева светлина. Човек може да развие язви на устната лигавица, да му опада косата, а увреждането на кръвоносните съдове да причини лошо кръвообращение в крайниците;

– Промени в кръвта и лимфата: при изследвания за лупус често можете да се види анемия, намаляване нивото на левкоцитите и тромбоцитите;

– Проблеми със сърцето, белите дробове и бъбреците: ефектите на лупус върху вътрешните органи често водят до възпаление на повърхностните тъкани на сърцето и белите дробове, което причинява болка в гърдите. Възпалителните процеси в бъбреците с такава патология се проявяват чрез освобождаване на кръв в урината.

– Неизправности в мозъка и централната нервна система: често лупусът е придружен от депресивни състояния и носи чувство на емоционален дискомфорт. При възпаление на менингите може да се развие епилепсия, мигрена и силно главоболие.

По своя ход лупусът е непостоянна болест: периодите на обостряне се редуват с периоди на относително благополучие

Това заболяване също така може да бъде остро и хронично. В първия случай патологията се проявява светкавично и много ярко – пациентите дори могат да назоват времето, когато са се почувствали зле.

При хронично протичане патологията се развива през годините. За появата на характерни симптоми в този случай е достатъчен един катализатор – хормонален срив, прекомерно ултравиолетово лъчение и др. Ако болестта се „хване“ в самото начало и се назначи компетентно лечение, е напълно възможно да се избегне увреждане на вътрешните органи.

Как да се справите ако сте диагностицирани с лупус?

Лечението на лупус е една от основните грижи за тези, които са диагностицирани с него. Поради недостатъчно познаване на патологията, няма универсални средства за лечение на такова заболяване. Затова лекарите се борят с него симптоматично, за да предотвратят активното му развитие и необратимите увреждания на вътрешните органи.

Задължителни за употреба при такива пациенти са средства, които предпазват от ултравиолетова радиация: различни защитни кремове с SPF филтри и др. Често се предписват и хормонални противовъзпалителни лекарства и медикаменти, които потискат имунната система. Но тук си струва да е ясно, че само лекар може да предпише такова лечение, което също така ще може и да контролира. В крайна сметка, един такъв метод на лечение има много странични ефекти.

Тези, които са диагностицирани с лупус еритематозус, ще трябва цял живот да се грижат за себе си – да отказват различни операции, да не използват ваксини, да се пазят от прегряване и хипотермия.
Ако ситуацията е пренебрегната, лекарят може да вземе решение за хоспитализация. И в такива ситуация често се препоръчват плазмафереза ​​и мощна кортизонова терапия.

Лупусът е нелечимо заболяване, но не е фатално. Ако следвате всички препоръки на специалистите, е напълно възможно да го държите под контрол. И това трябва да се прави непременно, за да се предотвратят усложнения, които често са фатални. Да, качеството на живот на човек с диагноза системен лупус еритематозус намалява, но поне остава жив.

Източници: theconversation.com, www.mayoclinic.org, www.lupus.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *