Ултра-преработените храни увеличават риска от рак на дебелото черво

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Нови проучвания сочат, че консумацията на ултра-преработени храни е вредна за общото здравословно състояние и значително увеличава възможността за поява на рак на дебелото черво

рак на дебелото черво
Чипсът, който се продава в магазина, е по-вреден, отколкото бихте предположили

На всеки е известно, че свръхпреработените храни, като газирани напитки, чипс, сладки и десерти от магазина, бонбони, колбаси и т.н. са изключително вредни за организма. Но знаете ли, че те също така увеличават риска от рак на дебелото черво и сърдечни заболявания?

Нови 2 проучвания, публикувани в “The BMJ”, хвърлят повече светлина над вредите, които нанасят тези храни върху здравето.

Ултра-преработените хранителни изделия са пълни с добавени съставки, включително захар, мазнини и сол и са с ниско съдържание на пртотеини и фибри. Те включват безалкохолни напитки, чипс, шоколад, бонбони, сладолед, подсладени зърнени закуски, пакетирани супи, пакетирани пилешки хапки, силно обработени меса, колбаси и много други.

През последните 30 години хората по света ядат все повече и повече от тези продукти. Затова не е изненада, че също така нарастват и случаите на сърдечни заболявания и рак.

 

Какво показват данните от новите продучвания за връзката между ултра-преработените храни и риска от рак на дебелото черво?

 

В последните изследвания учените са разгледали данни от 206 248 възрастни американци (46 341 мъже, 159 907 жени). За събирането на данните участниците са отговаряли на подробни въпросници за храненето си на всеки четири години. Проследяването е продължило 28 години и 1294 мъже и 1922 жени са развили рак на дебелото черво през това време.

Събраната информация показва, че мъжете, които ядат най-много ултра-преработена храна, са имали 29% по-висок риск от развиване на рак на дебелото черво. Готовите за консумация меса и морски дарове и сладките безалкохолни напитки изглежда са свързани с това повишение на риска от заболяването при мъжете.

„Това е изцяло в съответствие с нашата хипотеа”, заявява водещият автор на проучването Лу Уанг, д-р от “Tufts University” в Бостън.

Въпреки че не толкова силно изразено, тези продукти се отразяват върху риска от коварното заболяване и при жените. А храни като киселото мляко и други млечни продукти, изглежда, намаляват вероятността от заболяване от рак на дебелото черво при нежния пол, но са нужни още изследвания, за да се потвърди този ефект.

д-р Лу Уанг рак на дебелото черво
Лу Уанг – водещ автор на изследването, специалист в сферите на епидемиологията, общественото здраве и педиатрията

А как се отразяват тези хранителни продукти на сърдечното здраве?

 

Подобно проучване, отново публикувано в “The BMJ” установява, че има и връзка между преработените храни с повишение на риска от смърт от сърдечни заболявания.

В него участват 22 895 италианци на средна възраст от 55 години. Тези с най-нездравословен хранителен режим са имали 19% по-висока вероятност от смърт поради здравословни прични от всякакъв вид. А риска от сърдечно-съдови болести е с 39% по-висок.

 

До какви изводи стигат специалистите?

 

Казано направо, „Всеки се нуждае от храна, но никой няма нужда от ултра-преработена храна”, пишат в редакционната статия в “The BMJ”. В нея се посочва, че повечето такива продукти се продават и популяризират от корпорации, които ги правят удобни за консумация и на достъпни цени.

„Хипер вкусно” означава, че храната съдържа огромни количества сол, захар и мазнини.

Експертите в областта са категорични, че е в интерес на обществото да се предлагат нови закони за ограничаване на производството и рекламата на свръх-преработени храни.

Източници: https://www.webmd.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *