Начало / Болести и лечение / Болести на опорно двигателната система / Иглотерапията и балнеолечението помагат при шипове

Актуални промоции в lekuva.net

Иглотерапията и балнеолечението помагат при шипове

На 39 год. съм и работя като счетоводител. Работата ми е напрегната и често е свързана със стресови ситуации. Оплаквам се от главоболие, болки и ограничени движения в областта на шията, възпалени сухожилия, изтръпвания и неправилно кръвообращение и в двете ръце. Първоначално направих консултация с ортопед – травматолог. Беше ми направена вътреставна инжекция с Депо-медрол 80 и ми изписаха противовъзпалителни лекарства – Диклак – 150 мл., Профенид 150 мл., Невралгин. Бях изпратена и на скенер със съмнения за дискова херния на шийни прешлени С-4, С-5, С-6. При разчитане на снимката се установи само цервикална остеохондроза /шипове/. Бях изпратена и на физиотерапия. Последната в комбинация с лекарствената терапия не оказа никакъв ефект. Споделяйки това с личния ми лекар и съвместно с него в продължение на 3 последователни дни ми беше прелят венозно Манитол и бит мускулно Профенид. След тази терапия не се получи също никакво облекчение на болката. Следващата ми стъпка бе консултация с невролог, който след прегледа ми каза, че диагностично не съм уточнена, но има съмнения за дископатия на шийни прешлени, която не винаги може да бъде разчетена от скенер и Синдрома на Рейно. Бях изпратена при ревматолог, който каза, че става въпрос за артроза и дискова херния. Беше ми приложен вътреставно Флостерон и ми изписа Мидокалин 150 мл., Диклак 150 мл. и Деанксит. След цялата тази терапия имам съвсем слабо облекчение на болките. Вече съм отчаяна и психически травмирана. Не се чувствам пълноценна и това ме депресира.

Иванка Димитрова, Плевен.

Става дума за страдания, които са твърде чести в практиката, типични, ясни като проблем за нас. Диагнозата в случаи като вашия е обикновено съвсем достъпна и очевидна. Пациентите са обикновено жени, проблемите им започват от млада възраст, вероятно имат индивидуална склонност към заболяването. Касае се за комплекс от промени. Артрозни изменения в междупрешленните стави и самите прешлени, изразяващи се в постепенно деформиране и оформяне на остеофити /шипове/. При изразено артрозно заболяване тази деформация предизвиква притискане на нервни коренчета от една страна, от друга поддържа възпалителна реакция в областта. Междупрешленните хрущялни дискове също се променят-спадат, деформират се – дискова болест. В по-изразените стадии на дисковата болест се установяват дискови хернии-изпъквания на хрущялно вещество извън тялото на диска. Същите могат да причинят механичен натиск върху нервно коренче. Резултатът от тези промени е трайно, хронично, с обостряния възпаление на нервни коренчета – шиен плексит или радикулит. Болките генерират мускулен спазъм, същият допълнително усилва болката – формира се порочен кръг. Лечението, предвид сложният, комплексен и многообразен характер на заболяването е трудно и налага последователност и упоритост. То трябва да се назначава съобразно всеки конкретен случай. Обикновено основните усилия трябва да бъдат в насока на балнеология /минерални води, кал и пр./физиотерапия, мануална терапия, понякога алтернативни методи от типа на иглотерапия. Лекарствата не са основен метод, те са по-скоро допълващи. Напълно съм съгласен с предложената ви терапия – противовъзпалителни и вит. В. Заболяването е гранично за ортопедия, неврология, физиотерапия. След консултация със съответните специалисти бих посъветвал да се обсъди възможността за балнеолечение във вашия случай. Обикновено се налага многократно, дългогодишно балнеолечение и физиотерапия, така че ще трябва да се заредите с търпение и да проявите известна упоритост.

Д-р Петър Христов – Lekuva.net

Оценете статията
Оценка 3.4 от 5 гласували
loading...

Актуални промоции в lekuva.net

Избрано за теб


Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*