Една грешка струва живот. Какво правим грешно, когато получим инфаркт?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Мнозина прибързано осигуряват първа помощ при инфаркт, или за себе си, или за близък човек


Заради това често, когато някой е в първите минути на сърдечен удар или инфаркт, се допускат поредица от грешки, които могат да застрашат не само здравето, но и живота.

Как помощта да е от полза и какво трябва да се избягва в опит да се направи по-добре, обясняват д-р Азизхон Аскаров, общопрактикуващ лекар и кардиолог и неговата колежка д-р Анастасия Юско .

Азизхон Аскаров
Азизхон Аскаров

Заболяванията на сърцето и кръвоносните съдове са често срещани при по-възрастните хора (обикновено се говори за +60 и нагоре). Напоследък, за съжаление, и хората на средна възраст страдат от сърдечни заболявания, като хипертония, исхемична болест на сърцето и аритмия, казва Азизхон Аскаров.

Това се случва заради:

• лоши навици – пушене, алкохол;
• наднормено тегло и затлъстяване;
• ниска физическа активност;
стрес;
• високи нива на кръвна захар и холестерол;
• лоша екология.

„Всеки човек със сърдечно заболяване трябва да се стреми да води здравословен начин на живот, да приема необходимите лекарства и да бъде наблюдаван от общопрактикуващ лекар (или кардиолог). При усложнения, като инфаркт, той трябва да е наясно как сам да си помогне, докато получи медицинска помощ”, предупреждава д-р Азизхон Аскаров.

Инфаркт: в началото

-р Анастасия Юско
Д-р -р Анастасия Юско

Като правило, казва д-р Анастасия Юско, това са парещи, стискащи болки натиск зад гръдната кост – в средата на гръдния кош или в областта на сърцето, разпространяващи се към лявата ръка, долната челюст, лявото рамо и/или под лявата лопатка.

Еквивалентът на болка може да бъде липса на въздух или силна слабост.

„В такава ситуация основното нещо за пациента и неговите близки или приятели (ако са наблизо) е да не се объркват и да не се паникьосват. От това как реагират зависи ефективността медицинската помощ, която ще бъде предоставена по-нататък“, съветва д-р Юско.

Процедурата, отбелязва терапевтката, е следната:

• трябва да легнете или да седнете, за да намалите натоварването на сърцето;
• осигурете приток на чист въздух и разкопчайте тесните дрехи (стегната яка, колан и др.);
• ако се усеща силна болка в гърдите и самият човек знае, че има проблеми със сърцето, тогава може да вземете таблетка нитроглицерин, която да се сложи под езика;
• ако болката не изчезне след пет до десет минути, тогава трябва да повторите приема на нитроглицерин и да вземете ацетилсалицилова киселина в доза от 500 мг. (1 таблетка) – задължително се сдъвква.

„Ако след две дози нитроглицерин болката продължава или нейната интензивност се увеличава, тогава е необходимо спешно да се обадите на линейка, да съобщите за състоянието си по телефона и, ако е възможно, да бъдете под наблюдението на членове на семейството, приятели, близки или случайни хора. Можете допълнително да вземете последната, трета таблетка нитроглицерин “, предупреждава терапевтката Юско.

Ако човек загуби съзнание, той може да бъде оставен да лежи по гръб или обърнат настрани. Не забравяйте да се уверите, че пострадалият няма респираторен или сърдечен арест. За да направите това, трябва внимателно да погледнете движението на гръдния кош – дишането, да усетите пулса на каротидните артерии от едната страна (вдясно или вляво) – това показва работата на сърцето.

Как да не си навредите, ако не е инфаркт, а инсулт?

Понякога под маската на инфаркт може да се крие инсулт, който според прогнозите на специалистите е изключително животозастрашаващ.

Трябва да знаете, казва д-р Юско, че при силна слабост, изпотяване, бледност на кожата и замаяност, обикновено придружени от ниско кръвно налягане (под 90 mm Hg), остро увреждане на зрението, говора, координацията на движенията (трепереща походка), слабост в ръката или крака, приемането на нитроглицерин е строго забранено, тъй като съществува риск от загуба на съзнание.

Грешки при оказване на самопомощ

Има редица съвети, които всеки активно се опитва да следва при инфаркт, които често се оказват грешни.

И така, какво трябва да се направи и какви манипулации е по-добре да бъдат избягвани

• Първо, не можете да дадете на човек с атака никакви лекарства, за да не замъглите картината. По-добре е просто да изчакате линейка.

Д-р Азизхон Аскаров отбелязва, че това е заблуда, тъй като при възбуда, болка в гърдите или главоболие, повишаване на кръвното налягане над 140-160 mm Hg., трябва да си помогнете, като вземете безопасни успокоителни (15-20 капки мента, глог и валериана), таблетка или спрей нитроглицерин, хапче за понижаване на кръвното налягане под езика и да се сдъвчи 1 таблетка аспирин (500 мг.) в устата.

Второто е да се приложи турникет или превръзка в областта на бедрото или рамото, за да се намали кръвообращението.

Кардиологът Аскаров отбелязва, че всякакви превръзки и турникети се слагат при кървене. При инфаркт не е не е необходимо, тъй като кървене няма.

Третото е да се опитате да дадете на пациента да пие – може да е топла вода или чай, а и обикновената питейна вода също влиза в действие.

„Това е разрешено, ако човек има силна жажда или силно треперене на мускулите“, обяснява кардиологът Аскаров.

Инфарктът винаги е спешно състояние. То изисква незабавна лекарска консултация и преглед – електрокардиограма, кръвни изследвания по показания и други. При сърдечен удар всяка минута е от значение. Ако правилно окажете първа помощ или пък сте в състояние да си помогнете сами и след това потърсите медицинска помощ своевременно (в рамките на 20-30 минути от началото на атаката), можете да спасите човек и да избегнете сериозни усложнения, обобщава д-р Азизхон Аскаров.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *