Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога главоболието е опасно за здравето и застрашава живота?

Главоболието е сравнително често оплакване, заради което хората или отиват на лекар, или се опитват да се справят сами

главоболието

Но понякога главоболието е толкова силно, че те кара да забравиш всичко останало. Сравняват го с гръм или дори с експлозия. Какъв е този вариант на главоболие и как да се справим с него, научаваме от д-р Елена Беленко, невролог-вегетолог.

Под такъв термин като „гръмотевично“ или „експлозивно“ главоболие“ се разбира внезапна, силна болка в главата. То се отличава с висока интензивност още от първите минути на появата. Подобна болка може да обърка дори лекар, тъй като е необходим изключително задълбочен анализ и търсене на отключващи фактори, за да се установят причините за нея. Причините може да са различни“, отбелязва д-р Елена Беленко.

Според статистиката такава болка се развива в 43 случая при 100 000 възрастни годишно.

Какво причинява експлозивното главоболие?

Сред причините за такава болка, отбелязва невроложката, са около 100 възможни точки. Сред тях най-често срещаните са:

• субарахноидален кръвоизлив;
• менингит;
• енцефалит;
• мозъчен удар;
• черепно-мозъчна травма;
• мигрена;
• дисекация на каротидната или вертебралната артерия;
• тромбоза на церебралните вени;
• остър спазъм на мозъчните съдове (синдром на обратимата церебрална вазоконстрикция);
• нарастваща церебрална аневризма.

Д-р Елена Беленко

Това не е пълен списък на причините за „гръмотевичното“ главоболие. И едва в самия край на списъка може да се открие и първичното гръмотевично главоболие, тоест такова, което се появява без конкретна причина“, обяснява невроложката Беленко.

Какво да направим, когато главоболието е зашеметяващо?

На първо място, ако се появи такова силно главоболие, трябва да се консултирате с лекар, най-добре невролог, съветва специалистката.

Лекарят ще анализира естеството на болката и колко бързо прогресира тя. Той също така ще идентифицира възможните провокиращи фактори, които могат да включват:

• прием на лекарства;
• високо кръвно налягане;
• системни заболявания на съединителната тъкан;
• прием на алкохол или различни видове наркотици.

Неврологът първо ще проведе преглед с помощта на неврологично чукче, за да определи рефлексите и чувствителността – промените могат да показват неизправности в мозъка“, отбелязва Елена Беленко.

Изследванията, необходими за откриване на причината за това сложно главоболие, ще включват:

• компютърна томография (КТ);
• магнитно-резонансна ангиография;
• изследване на цереброспиналната течност.

И също така ще е необходимо да се изключат фактори, които влияят за възможен вазоспазъм. Сред тях може да бъде наличието на тумори, произвеждащи катехоламин, това е рак на бронхите или тумор на надбъбречната кора – феохромоцитом. В допълнение, някои лекарства могат да причинят спазъм, като триптани или ерготаминови производни за лечение на мигрена, селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина, някои лекарства за настинка и никотинови пластири.

Червен флаг при болка в главата

Аларма за опасно главоболие са ето тези състояния:

• главоболие и наличие на системно заболяване, т.е. заболяване на цялото тяло, проявяващо се например с треска, широко разпространен обрив, болки в мускулите и ставите;
• главоболие, свързано с други неврологични симптоми: като мускулна слабост, сензорни нарушения, затруднен говор, нестабилност при ходене;
• начало на болка след 50 години;
• промяна в характера на главоболието – от „старо“ към „ново“;
• настоящ или предишен рак.

Ако няма такива „червени знамена“, тогава това най-вероятно е първично главоболие. Има голям брой видове първично главоболие и е доста лесно да се направи грешка в диагнозата“, предупреждава лекарката. Но и тук статистиката за разпространението на главоболието идва на помощ на лекарите – много по-често от всички други се сблъскваме с мигрена и тензионна болка.

Типичният мигренозен пристъп се характеризира със силно едностранно главоболие с пулсиращ характер, по-често в областта на слепоочието. Мигренозното главоболие може да продължи от 4 часа до 3 дни. По време на мигренозно главоболие е трудно да се извършват ежедневни дейности, човек търси спокойствие и уединение. Дразни се от ярките светлини и силните шумове. Обикновено мигрената е придружена от чувство на гадене и повръщане“, предупреждава специалистката.

Тензионното главоболие се различава от мигрената в почти всички отношения

Това е умерено двустранно главоболие с натискащ или избухващ характер в няколко части на главата наведнъж или главоболие, което обхваща цялата глава като „шапка“. Продължава от 30 минути до 7 седмици. Въпреки че човек изпитва дискомфорт, той обикновено се справя със своите дела у дома и на работата. Няма гадене и повръщане. Понякога ярките светлини или силните звуци могат да предизвикат дразнене“, обяснява специалистката.

Мигрената и тензионното главоболие са важни за правилното диагностициране. Лечението на мигрена и тензионно главоболие се различава значително и трябва да се предписва от специалист – невролог.

В тази връзка игнорирането на главоболието не е правилен избор, без значение колко силна и продължителна е болката.

Как се лекува внезапното и силно главоболие?

Има много причини за гръмотевичното главоболие, които се търсят и анализират внимателно. Затова и лечението ще бъде избрано в зависимост от отключващия фактор. Тук си струва да разберете, предупреждава невроложката Беленко, че обикновените болкоуспокояващи няма да дадат значителен ефект. На първо място е необходимо да се действа върху причината за такава болка и да се избере лекарство въз основа на това.

Ако за първи път в живота си имате силно нетърпимо главоболие, обадете се на Бърза помощ или се консултирайте лично с невролог. Най-вероятно ще се наложи хоспитализация, тъй като причината в някои случаи може да бъде животозастрашаваща, обобщава д-р Елена Беленко.

Предварителна подготовка преди посещение при невролог

Когато отидете при невролог с оплакване от главоболие, ще му помогнете много, ако предварително опишете на хартия как протичат пристъпите. Подготвителните въпроси са:

• От колко време страдате от главоболие?
• Атаката за първи път ли се случва или е подобна на предишните?
• Колко време продължава главоболието без обезболяващи?
• Колко дни в месеца имате главоболие?
• Опишете естеството на болката (натиск / стискаща / избухваща / пулсираща)?
• Къде обикновено се локализира болката (челото / слепоочието / темето / задната част на главата)?
• С какъв интензитет е болката (лек, умерен, силен, невъзможен)?
• Главоболието излъчва ли се към други части на тялото (очи/лице/врат/ръка)?
• Придружено ли е от други симптоми (гадене/повръщане/непоносимост към светлина/непоносимост към звуци/сълзящи очи/зачервяване на очите/запушен нос)?
• Какво ви помага да се отървете от главоболието?

Също така се препоръчва да се води дневник на главоболието, в който всеки ден да се описват пристъпите. Много по-лесно лекарят ще се ориентира в средствата, които да ви помогнат, ако дойдете при него с такъв дневник, който сте водили поне 1 месец, препоръчва специалистката.

Гръмотевичното главоболие макар и опасно, не се среща толкова често. Същото сериозно отношение заслужава и постоянната болка в главата, която е търпима, и с която хората свикват. Да, главоболието в по-голямата част от случаите не е фатално заболяване. Но не е нужно и да го търпите! То трябва да бъде правилно диагностицирано и лекувано. Ако то е повече или по-малко редовно явление за вас, не отлагайте посещението при лекар. Съвременната медицина има много начини да ви помогне: ако не се отървете напълно от това заболяване, то чувствително ще облекчи проявите му и значително ще подобрите качеството на живота си“, заключава невроложката Елена Беленко.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *