Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ранни признаци на сърдечна недостатъчност, които трябва да знаете

В тази статия ще ви запознаем с признаци на сърдечна недостатъчност, които се наблюдават най-често при жените в средна и напреднала възраст

признаци на сърдечна недостатъчност

Сърдечната недостатъчност има ранни и често не толкова лесно забележими симптоми. Тези признаци са предвестници на влошаване на заболяването, според нов доклад на Америсканската сърдечна асоциация.

Докладът, публикуван в медицинското издание “Circulation” очертава най-новите позназия за симптомите на сърдечна недостатъчност, както и други сърдечно-съдови заболявания, включително инсулт.

Сърдечната недостатъчност е съостояние, при което сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв и кислород към другите органи. Това е заболяване, което може има фатален край и не може да бъде излекувано. Но ранното диагностициране и третиране може да помогне на хората, страдащи от тази болест, да имат по-добро качество и продължителност на живота.

Лечението включва лекарства, физическа активност и ограничаване на консумацията на сол.

Рискови фактори за развитие на заболяването включват – пушене на цигари, пиене на прекомерни количества алкохол, недостатъчна физическа активност, прекаляването с храна, твърде богата на сол, мазнини и холестерол. Медицински състояния като сърдечни заболявания, предишни инфаркти, високо кръвно, затлъстяване и диабет също увеличават риска сърдечна недостатъчност.

 

Ранни признаци на сърдечна недостатъчност

 

  1. Задух

Задухът е сред най-отличителните признаци на заболяването. Тежките проблеми с дишането, като хронично обструктивно белодробно разстройство, могат да се появят едновременно със сърдечния проблем.

Други често срещани симптоми на болестта включват общо чувство за умора и подуване краката и глезените.

 

  1. Гадене

Ранните симптоми на сърдечна недостатъчност включват разстроен стомах, гадене, повръщане и загуба на апетит. Също така може да се наблюдава и отслабване на мускулите, което е индикатор че болестта прогресира в по-напреднали стадии.

 

  1. Безсъние, депресия и тревожност

В докладът се споменава, че 25 до 30% от хората със сърдечна недостатъчност съобщават за смущения в настроението и емоционалното състояние. Най-често се наблюдават депресия, тревожност.

Сърдечната недостатъчност причинява безсъние по редица причини. Първо, хората със заболяването често се задъхват, когато са в легнало полжение. Второ, страничен ефект от лекарствата за заболяването е повишената нужда за уриниране през нощта.

 

Следете тялото си за тези признаци на сърдечна недостатъчност

 

В доклада на асоциацията се споменава, че жените със заболяването по-често съобщават за гадене, сърцебиене, разстроен стомах, изпотяване, подуване на крайниците, депресия, тревожност и значително влошаване на качеството на живот.

Обикновено сърдечната недостатъчност се диагностицира при жените в по-късна възраст, отколкото при мъжете. Наличието на съпътстващи заболявания в тази възраст може да затрудни откриването на болестта.  Затова е изключително важно жените в напреднала възраст да следят тялото си за промени и за гореспоменатите симптоми.

Ранното поставяне на диагноза може да изиграе голяма роля за продължителността и качеството на живот.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

сърдечна недостатъчност
Ресвератрол – хранителна добавка за хронична сърдечна недостатъчност

ресвератрол

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *