Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ако не се поставят навреме мостовете се увреждат срещуположните зъби

Притеснен съм от подхода на личния ми зъболекар към моите проблеми. Случаят е следният : Имам извадени зъби на долната челюст отдясно – 5-и и 6-и, а отляво само 6-и. Оттогава минаха доста години и аз все се канех да си направя мостове, но все отлагах – веднъж заради пари, втори път заради друго и т.н. и т.н. Сега вече се реших да си оправя проблемите в устата. Когато отидох при стоматолога, той ми каза, че отгоре зъбите ми били прораснали и  трябвало първо да се изпилят и дори да се умъртвят и чак после да се правят мостовете. Мен това много ме притесни. За първи път чувам здрави зъби да се умъртвяват. Не е ли това зъболекарски трик, за да се спечелят повечко пари от мен ?

Захари ДИМИТРОВ, Шумен

Здравейте г-н Димитров,

Вашето притеснение е съвсем разбираемо. Подобни мисли минават на повечето хора с извадени зъби. Колкото по-дълго време стоите без да възстановите с ортопедична конструкция възникналото след  изваждането празно място, толкова по-сериозно става прорастването на противоположно разположените зъби. Съседните на извадения пък се навеждат в посока на празното място. Тази реакция на организма е описана в стоматологичната литература като синдром на Попов-Годон. Затова всичко, което описвате, не ме учудва. Смятам, че в случая – вместо да се съмнявате в коректността на вашия зъболекар, трябва да му благодарите, защото почтено и коректно ви е обяснил какво трябва да се направи. Наистина, за да бъде възстановено нормалното състояние на дъвкателната равнина, първо трябва да бъдат нивелирани зъбите с променена позиция, съобразно останалите. Понякога дори се налага да се облекат с корони и антагонистите. Това дали се налага те да бъдат умъртвени зависи от степента на прорастване и е много индивидуално. Общо взето, правилото е, че колкото по-дълго сте стояли без коронка или мост, толкова по-малък е шансът да запазите живи прорасналите зъби. Много колеги правят компромис с цел да не изпуснат пациента си и поставят мостове, които не са подготвени правилно. В този случаи човек получава в устата си мост, деформиран още при поставянето му, който не възстановява правилната дъвкателна равнина, а следват деформираната до този момент. Това е не само неправилно, а и води до редица деформации в ставата на челюстта.

Наистина правилното лечение е продължително и по-скъпо. С това обаче вие ще се платите дългогодишното си “търпение”. Моят съвет е да не се двоумите.

Д-р Веска Василева е стоматолог, ендодонт, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/ 807-559.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *