Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Плувни басейни – какви бактерии има в тях и безопасни ли са наистина?

Въпреки че обществените плувни басейни се дезинфекцират с хлор, има бактерии и паразити, които оцеляват и могат да причинят инфекции

бактерии в плувни басейни
Обществените плувни басейни са пълни с бактерии, някои от които може да са опасни

Плувните басейни са много изкушаващи по време на летните горещини. Но те също така са идеалната среда за размножаване на паразити и бактерии, които могат да доведат до диария, обриви, респираторни заболявания и ушни инфекции.

Средно може да внесете 10 милиона микроби в басейна само от косата си. От ръцете ви могат да се отделят допълнителни 5 милиона микроби, а една капка плюнка може да добави още 8 милиона. Въпреки че не всички от тях са вредни, някои могат да причинят заболявания.

Средностатистически за 45 минути в басейн човек поглъща около 1 супена лъжица вода. Според Центровете за превенция и контрол на заболяванията в САЩ, това е „повече от достатъчно, за да ви разболее”.

Басейните и водните паркове се третират с химикали като хлор и бром, за да убият повечето от микробите. Но сред хората е често срещано погрешното схващане, че плувните басейни са „стерилна среда”.  „Това категорично не е така”, казва Триша Робинсън, надзорен епидемиолог в отдела за болести, предавани по вода към министерството на здравопазването в Минесота.

„Хлорът често не успява да убие паразити като cryptosporidium (криптоспоридиум). Този паразит може да оцелее във филтриран и дезинфекциран басейн повече от 10 дни. Докато E.coli (ешерихия коли), лямблия и други микроби също могат да замърсят водата, криптоспоридумът е най-честата причина за диария.”, споделя д-р Робинсън.

Инфекцията с криптоспоридиум може да отнеме от 2 до 10 дни, за да се прояви. Тя води до водниста диария, гадене, дехидратация и стомашни болки. Инфекцията може да бъде животозастрашаваща за имунокомпрометирани хора.

 

Как да предпазите себе си и околните от бактериите и микробите, виреещи в обществените плувни басейни?

 

Ако сте заразени с криптоспоридиум, паразитът може да остане в тялото ви две седмици, след като диарията ви напълно спре. Но повечето хора  не са наясно с този факт и биха се топнали в басейна в рамките на минути, след като са имали диария.

Кели Джонсън-Арбър, токсиколог и помощник медицински директор в Националния център за отравяния в САЩ, казва че хора, които са имали диария скоро, не трябва да плуват в басейни, тъй като те още носят микробите в себе си.

Кели Джонсън-Арбър бактерии в плувни басейни
Кели Джонсън-Арбър, токсиколог и помощник медицински директор в Националния център за отравяния в САЩ

Може да звучи неприятно, но повечето хора винаги имат малко количество изпражнения по телата си. И въпреки че това количество е еквивалентно на няколко песъчинки, то може да замърси водата за плуване.

„Ако един човек с криптоспоридиум попадне в басейн, това може да го замърси за седмици напред и да зарази много други хора”, категорична е доктор Джонсън-Арбър.

Специалистите препоръчват да се прави по един бърз душ преди влизане в басейн. Това ще премахне повечето нежелани микроби от кожата.

Д-р Робинсън дава прости съвети за свеждане на опасността от инфекция до минимум:

  • Къпете се, преди да влезете в басейн;
  • Не влизайте във водата, ако сте болни;
  • Не поглъщайте вода от басейна;
  • Надявайте се и другите хора да спазват същите правила.

 

Как да разпознаем дали водата е чиста?

 

Басейните, аквапарковете и джакузитата се дезинфекцират основно с хлор. Когато хлорът влезе в контакт с мръсотия, пот, урина и други замърсители, се образува силно миришещо вещество, наречено хлорамин.

„Ако усетите силна миризма на хлор, това не означава, че басейнът е супер чист, а че има много микроби в него и хората, които са вътре.”, казва доктор Джонсън-Арбър.

Хлорамините могат да доведат до дразнене на кожата, очите и носа.

Обеществените плувни басейни се проверяват рутинно за хлориране и pH баланс. Ако искате да сте особено внимателни, може да използвате тест ленти, за да проверите нивото на хлор във водата, преди да влезете.

Ако имате отворена рана или наското сте си направили татуировка, експертите съветват да избягвате плувните басейни, докато не заздравее напълно.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.poison.org/kelly-johnson-arbor-biо; https://www.medstarhealth.org/doctors/kelly-krisna-johnson-arbor-md; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *