Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нова вълна на ковид: Опасно ли е сега да отидете на почивка в Турция?

През последните две седмици в Турция е отчетен ръст на заболеваемостта от ковид почти 5 пъти


Според турското министерството на здравеопазването, заразените са основно с щама Омикрон. Какво ще стане, ако почивката вече е резервирана и платена? Да се ​​откажете от страх да не се заразите? Според експерти такива крайни мерки все още не са необходими. В повечето случаи ковид, причинен от щама Омикрон, се пренася и понася като обикновен тежък остър респираторен синдром (ТОРС). Освен това в много страни, например в Гърция, премахват коронавирусните ограничения за туристите, включително и за тези с ковид – вече не се изисква петдневна карантина. Достатъчно е просто да си почиват в хотелската стая, а ако няма симптоми, и това не е задължително.

Евгений Тимаков

Заболеваемостта расте не само в Турция и Гърция, но и в почти цяла Европа, САЩ, Япония и Китай. Дори и в България, макар ковид-ситуацията да не се обсъжда толкова интензивно, колкото в началото. Коронавирусната инфекция вече се причинява основно от щама Омикрон. Новият подвид е Стелт и е по-заразен, по-лесно се предава чрез контакт, е мнението на д-р Евгений Тимаков, педиатър, кандидат на медицинските науки и специалист по инфекциозни болести. Носенето на маска не помага особено, както при предишните щамове. Освен това, в горещините маските много натоварват и може да бъде опасно, заради появата на задух, изпотяване и кожни проблеми.

Ето защо, когато отивате на почивка, трябва да разберете дали сте придобили имунитет срещу коронавирусната инфекция

Ако сте били болни, ако сте ваксинирани с повече от три дози, тогава определено ще имате поне някаква протекция. При първите симптоми на заболяването трябва да се консултирате с лекар, да си направите тест за коронавирус и при необходимост да получите специфична терапия.

Лекарят напомня още, че в Турция, освен с коронавирус, има риск от заразяване и с други инфекции. Във влажния и горещ климат чревните вируси се чувстват много добре. Става въпрос за ентеровируси, ротавируси и други подобни на тях.

„Затова, когато пътувате с деца до Турция, трябва да е ясно, че има риск от заразяване и с друга неприятна инфекция, независимо от коронавируса. Наложително е да имате медицинска застраховка за времето на пътуването (проверете дали в нея са включени инфекциозни заболявания, по-специално ковид). Добре ще е да си приготвите предварително и комплект за първа помощ с основни лекарства”, съветва лекарят.

Какво може да се постави в комплекта за първа помощ?

Лекарства за чревни заболявания, симптоматични лекарства, които спират проявата на заболявания като разстройство на изпражненията, гадене, повръщане, главоболие, кашлица, хрема. По-добре е да ги имате със себе си, за да не ги търсите в чужда страна. За всеки случай може да попитате и в някоя от групите за търговия с турски стоки как се казват нужните ви лекарства и дали може да се закупят без рецепта. Конкретният списък с необходимите препарати ще е добре да се обсъди и с личния лекар на детето, или пък с вашето джипи.

Малко предварителна информация за болници, които се намират близо до хотела, в който ще почивате, за това дали има преводач наоколо и как става обаждането до Бърза помощ или прегледа в болница, също няма да е излишна. Добра идея е и да поговорите с хора, които вече са почивали в Турция или Гърция, особено ако и те са били с малки деца.

Много е трудно да се предпазите от инфекция, ако няма имунитет към нея. Ето защо най-важното е да хванете началото на болестта навреме и да вземете необходимите мерки.

Между другото, една от мерките за сигурност е да изберете хотели от по-високо ниво, където има по-малък шанс да се заразите. По-добре е да не пестите за сметка на здравето.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *