Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Има 3 степени на тежест при астма

По степен на тежест бронхи­алната астма се класифицира на лека, средно тежка и тежка. Те­жестта на протичане на болестта се определя от лекар на основата на комплексни клинични и функ­ционални признаци – те включват в себе си честотата, тежестта и продължителността на прис­тъпите на т.нар. експираторна диспнея, както и състоянието на болния в периодите, в които няма пристъпи.

При Мека степен на тежест протичането на заболяването обикновено се характеризира с липса на класическите разгърнати пристъпи на задушаване. Симпто­мите се проявяват рядко – по-рядко от един-два пъти в седмицата. Те са краткотрайни. Нощният сън на пациентите се характеризира с пробуждане от респираторен дискомфорт – по-рядко от един-два пъти в месеца. Иначе състоянието на болния е горе-долу стабилно.

Астмата със средна тежест се характеризира с възникване на раз­гърнати пристъпи на задушаване, възникващи по-често от един-два пъти в седмицата. Пристъпите на нощна астма рецидивират по-чес­то от два пъти в месеца.

Астмата с тежко протичане се характеризира с чести обостряния на заболяването, представляващи опасност за живота на пациента, с продължителни симптоми, с чести нощни симптоми, с понижена физи­ческа активност, с наличие на съх­раняващи симптоми в периодите между пристъпите.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *