Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Плажна хроника: С какви заболявания не бива да плувате в морето и да правите слънчеви бани?

Има ли нещо по-привлекателно в горещия летен ден от мисълта да се потопим в прохладната вода на морето и да плуваме на открито?

морето

Плажната ваканция, тоест плуването в морето и слънчевите бани на пясъка, е традиционна и идеална почивка за мнозина. Комбинацията от вода, въздух и слънце олицетворява перфектната рецепта за здравословен живот на открито.

Въпреки това се случва, че поради определени здравословни причини хората просто не могат да плуват в морето или да правят слънчеви бани. Говорим за различни хронични заболявания, които могат да попречат на тази толкова дългоочаквана дейност.

С какви заболявания не бива да плувате в морето?

При много „хроники“ изглежда, че има някои противопоказания за плуване в морската вода, например поради обострена кожна патология. Други се страхуват да плуват, за да не влошат състоянието си, каквото и да е то. Но наистина ли има патологии, които могат да попречат на плуването в морската вода?

Татяна Егорова

„Можете да плувате в морето с всяка болест. Дори трябва да се насладите на морската вода, тъй като това ще има добър ефект върху здравето“, казва д-р Татяна Егорова, дерматолог, козметолог и трихолог.

Може да дишате морския въздух и радостно да се плискате във вълните, ако душата ви го изисква. Ами слънчевото изгаряне? Ами хроничните заболявания, заради които не бива да се правят слънчеви бани?

Списъкът с патологии, при които не трябва да се излагате дълго на слънце, е забележимо по-дълъг.

Онкологични заболявания

„Не можете да правите слънчеви бани с рак в остра фаза. Слънцето само ще влоши нещата. Тук трябва да се подходи индивидуално. Ако например ракът е победен, минали са повече от 5 години и е разрешено от лекуващия онколог, дерматолог и др., тогава може би е възможно само след допълнителна консултация. Но подобна дейност трябва да се извършва много внимателно“, казва Татяна Егорова.

Струва си да се изясни, отбелязва специалистката, че ултравиолетовите лъчи провокират появата на тумори и изострят тези процеси.

Да избягват излагането на слънце е идеално за онези, които са имали меланом, вид рак на кожата. Татяна Егорова обаче отбелязва, че ако човек открие опасна бенка, след като е била отстранена, и по време на пълният курс на лечение не се е криел от слънцето, ще трябва да прави това през целия си живот.

„Ако е налице рецидив слънчевите бани са разрешени само след консултация с онколог и при спазване на всички изисквания за безопасен тен. Основното тук е умереността и това не бива да се забравя“, подчертава специалистката.

Наличие на неоплазми

Тези, които имат някакъв вид неоплазми (медицински термин, използван за описание на анормален растеж на клетките в тялото), също не трябва да прекарват дълго време на слънце. Дори ако са доброкачествени , не трябва да ги провокирате да се израждат.

„Например, ако една жена има фиброиди или кисти, тя трябва да бъде по-внимателна, решили да прави естествен тен. Защото всичко, свързано с топлинния фактор и слънцето, загрява и провокира растеж“, казва Татяна Егорова.

Остри вирусни инфекции

Освен това, казва дерматоложката, не трябва да се правят слънчеви бани, ако човек почувства началото на остра инфекция, причинена от вирус. Да, това не е хронична патология, но възможността за слънчево изгаряне също се поставя под въпрос. Опцията за загряване тук няма да работи.

„Прекомерното излагане на слънце значително намалява имунитета, а когато започне остра инфекция, ще се разболеете още повече. Освен това, намаляването на имунитета на фона на многото часове на слънце настъпва рязко“, казва дерматоложката Егорова.

Тук, отбелязва лекарката, е достатъчно да дадем за пример децата, които, когато отидат на море или просто като сменят въздуха, веднага се разболяват.

Автоимунни заболявания

Друга категория заболявания, при които излагането на слънце не е показано, са автоимунните патологии, особено когато става въпрос за тяхното обостряне. Експертите свързват забраната за прекомерната инсолация заради същия ефект, свързан с обостряне и влошаване на патологичните процеси.

Кожни заболявания

Широката гама от кожни заболявания също повдигат много въпросителни. Има някои патологии, които буквално обожават слънцето.

„Строго забранено е да се излагат на слънце онези, които са диагностицирани със слънчева уртикария или познато още като фотодерматит. Такива хора никога не трябва да правят слънчеви бани, защото веднага ще се почувстват недобре, а болестта им ще се прояви и ще прогресира още повече“, казва Татяна Егорова.

Ако говорим за такова заболяване като псориазис, тогава има нюанси. Заради това, отбелязва дерматоложката, той е разделен на „летен“ и „зимен“.

„В единия случай, както подсказва името, по-лесно се живее с това заболяване през зимата, а в другия – през лятото. Онези, които са по-зле през лятото и на слънце, този минимален процент болни от псориазис, не трябва да правят слънчеви бани. Но те обикновено познават собствените си особености“, казва Татяна Егорова. Обикновено хората с псориазис се подобряват през лятото.

Има определени проблеми с излагането на слънце при хората с диагноза витилиго.

„При витилиго трябва внимателно да се излагате на слънце. Ако заболяването обхваща голяма площ, винаги ще е необходимо фрагментите от бяла кожа да се покрият с мазило, което има слънцезащитен фактор. И ще е по-добре да се облечете, тъй като кожата не може да се предпази от ултравиолетово лъчение. Заболяването се задълбочава и последствията в такава ситуация могат да бъдат непредвидими“ , казва Татяна Егорова.

С витилиго не можете открито да се излизате на слънце

Необходимо е да се защитите с фактор поне 50+. Стойте под чадър или шатра и излизайте само след залез слънце или вечер. Що се отнася до плуването с витилиго, ще трябва да влизате във водата с леки дрехи, отбелязва дерматоложката. И всички тези правила са изключително важни за спазване.

„Кожата, произвеждайки пигмента меланин, предпазва дълбоко разположените тъкани от ултравиолетовото лъчение. Това е нашият естествен отговор на излагането на слънце. Производството на меланин – ние го наричаме тен – е такова, каквото трябва да бъде. И ако някои области на кожата не могат физически да произвеждат меланин, тогава трябва да ги защитаваме по-интензивно“ , казва Татяна Егорова.

Различните екземи, атопичен дерматит, лихен планус, склеродермия и редица други кожни патологии, напротив, обичат слънцето, но в умерени количества. Това се дължи на факта, че слънцето в такива ситуации има цитостатичен ефект (потиска клетъчната активност). Но, за да избегнете неприятни изненади, си струва да се консултирате предварително с лекар кога, как и колко можете да останете под слънцето на плажа и какви защитни фактори да използвате. Тогава слънцето ще бъде само от полза.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *