Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Откъде идва прахът и колко често трябва да се почиства

Освен това, колко опасен може да бъде?

прахът

Прахът трябва да се почиства редовно и, доколкото е възможно, независимо от времето отвъд прозореца. Пролетното почистване е нещо глобално, величествено и задължително. Ето защо решихме да поговорим за това колко често трябва да почиствате, защо изобщо да го правите и – болна тема – откъде идва толкова много прах у дома?

От какво се състои прахът?

Прекарваме около 90% от времето си на закрито, така че съставът на праха, който се появява от нищото, изглежда особено интересен. Учените са стигнали до заключението, че една трета от този прах идва от източници вътре в апартамента. Това са мъртви клетки на кожата и косата, паднали от хора и животни, разлагащи се насекоми, парчета храна и пластмаса. Както и остатъци от приготвянето на храната, от камината или печката (ако има такава), и ако се пуши вътре, вместо на терасата или на двора.

Притеснителен е фактът, че много от химикалите в праха са посочени като устойчиви органични замърсители от Организацията на обединените нации. Това са например токсични забавители на горенето от домакински продукти и микропластмаси от дрехи, опаковки, килими и мебели.

Между другото, децата на възраст под шест години вдишват около три пъти повече микропластмаса от средното – 18 000 влакна (0,3 милиграма на килограм телесно тегло) годишно.

И две секунди за размисъл: Дървените и твърдите подове съдържат по-малко от тези потенциално опасни вещества, отколкото такива, постлани с килими и мокети.

Около две трети от домакинския прах идва от улицата. Тоест, носим го върху дрехи и обувки, а също така доста ефективно се просмуква и докато проветряваме стаите.

Кои са най-мръсните места у дома?

През 2011 г. Организацията за обществено здраве и безопасност в САЩ проведе проучване, което установи че най-мръсните места изобщо не са това, което смятаме за най-мръсно.

Кухнята заема първо място: 75% от кухненските гъби и парцали са замърсени с бактерии E. coli, които вероятно са попаднали там с частици изпражнения.

Второто място заема банята – топло и влажно помещение, което създава идеални условия за разпространение на микроби. А там се оказва и най-мръсната четка за зъби, между космите на която 27% от бактериите са E. coli и 14% стафилококи, които между другото се чувстват страхотно в такава среда.

Трети в списъка са купичките с храна и вода на домашните любимци, които съдържат същите досадни E. coli, стафилокок, мухъл и дрожди. Между другото, играчките на домашните любимци заемат шесто място (а с тях и зоните, където обикновено се съхраняват).

Между всички тези зони удобно са разположени клавиатури, мобилни и стационарни телефони, други неща с клавиши и бутони, превключватели и копчета – до голяма степен поради факта, че цялото семейство ги използва. Затова бактериите се натрупват върху тях много по-лесно. Също така и пералнята. И ако сте забравили бельото си в нея за известно време, учените силно препоръчват да го изперете отново.

Невидима заплаха

Един от най-разпространените здравни проблеми, свързани с външни източници на прах, е оловото. Този мощен невротоксин се натрупва до понякога изключително високи нива в почвата и праха дори и след век на емисии от промишлени източници, превозни средства, изгарящи оловен бензин и разградени бои на основата на олово. Опасността е особено голяма в градовете и в близост до минни или други промишлени точкови източници на олово.

Замърсените с олово почви и прахът, генериран от тях, са тясно свързани с отравяне с олово на децата.

В стремежа си да го предотвратят, учените са се съсредоточили върху това, което наричат ​​точкови източници: относително лесно разпознаваеми неща като олющена боя и оловни водопроводни тръби.

Здравословни проблеми

Повечето хора имат известна чувствителност към прах, защото той дразни дихателните пътища. Това причинява кихане и общ дихателен дискомфорт. Много хора също така развиват алергични реакции към прахови алергени, които включват прашец, пърхот, спори на мухъл и отпадъчни продукти от прахови акари. Тези алергени предизвикват хистаминов отговор, който може да варира от умерен до тежък.

Алергиите към прах могат да причинят хрипове, астматични пристъпи, бронхиални инфекции, дерматит и други проблеми, свързани с алергията. Прахът съдържа и химически частици, включително пестициди и други опасни вещества, открити във и около дома. Излагането на тях може да причини дългосрочни здравословни проблеми.

Мръсни тръбопроводи

Прахът във въздуха в крайна сметка ще се събере в тръбопровода на вашия дом. Там той може да привлече растежа на мухъл и да допринесе за лошото качество на въздуха в помещенията.

Колко често трябва да почиствате?

Малките бактерии и микроби, съставени от вируси, почва, гъбички, бактерии, животински пърхот, цветен прашец, пот, секрети и кожни клетки, могат да живеят на повърхности от часове до дни или дори седмици. За да защитите дома си, можете да следвате някои универсални препоръки за честотата на почистване:

СМЕНЯЙТЕ ЧАРШАФИТЕ ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО или поне два пъти седмично (те събират не само бактерии, но и частици кожа и кожни мазнини, които могат да повлияят на състоянието на кожата и да причинят пърхот);

МИЙТЕ МИВКИТЕ ВСЕКИ ДЕН, тъй като в тях се натрупват частици мръсотия, които остават тук, когато си мием ръцете след тоалетна, както и много хранителни бактерии от суровото месо;

КИЛИМИТЕ МИНАВАЙТЕ С ПРАХОСМУКАЧКА ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО (или по-често, ако в къщата има животни и малки деца), мийте кухненските подове два пъти седмично;

ДЕЗИНФЕКЦИРАЙТЕ ТОАЛЕТНАТА И МИВКАТА ПОНЕ ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО, а ваната – веднъж на две седмици (обърнете внимание на завесите за душ, които натрупват мухъл, който може да раздразни кожата, очите и гърлото);

КЪРПИТЕ В БАНЯТА ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНЯТ НА ВСЕКИ ДВА ДНИ, в идеалния случай или поне веднъж седмично, а кърпата в кухнята – на всеки три дни и веднага след обработка на сурово месо;

СЛАГАЙТЕ ГЪБАТА ЗА МИЕНЕ НА СЪДОВЕ ВСЕКИ ДЕН в микровълновата печка за две минути и я сменяйте веднага щом започне да изглежда зле или да мирише;

ПОЧИСТВАЙТЕ ДРЪЖКИТЕ НА ВРАТИТЕ, КЛЮЧОВЕТЕ ЗА ОСВЕТЛЕНИЕ и други „общи“ повърхности веднъж седмично (и по-често, ако в къщата има болен човек).

При избора на почистващи препарати си струва да се даде предимство на „зелените“ (биоразградими) препарати, които може да не са напълно безопасни, но поне не толкова вредни за околната среда и обитателите на океана.

Може ли почистването да бъде опасно за здравето?

По-горе разбрахме, че почистването е важно и необходимо. Но какво да кажем за неговото въздействие върху здравето? Няма да е добро, предупреждават учените. Едно проучване, например, установи , че жените, които редовно използват почистващи спрейове, са по-склонни да получат намалена белодробна функция с течение на времето. Освен това е по-вероятно да бъдат диагностицирани с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), в сравнение с тези, които използват по-малко или никакви почистващи спрейове.

Друго проучване установи, че домакинските почистващи препарати могат да докарат на децата наднормено тегло, като променят чревната им микробиота. Фактът, че широко използваните домакински химикалиса в състояние да повлияят на нивото на бактериите и гъбичките в червата, се потвърждава и от изследване на Вашингтонския университет. При по-високи нива на пер- и полифлуороалкилни вещества (PFAS) в кръвта се наблюдава намаляване на броя и разнообразието от бактерии, докато повишеното ниво на фталати се свързва с намаляване на популациите на различни гъбички. Това са само няколко примера, но е факт, че голяма част от препаратите за почистване причиняват вреда, въпреки блясъка и приятния аромат, който се постига с тях.

Докато науката измисля как да помогне на хората да поддържат дома си чист, без да вредят на здравето си, някои от нейните представители предлагат следното: след като приготвите агресивни (ще разберете това по миризмата) почистващи разтвори, изчакайте 20-30 минути, преди да се заемете с работа. Не комбинирайте няколко продукта заедно, за да не създадете „ядрена смес“. Използвайте „бабини рецепти“ като оцет и сода, където е възможно. Не се увличайте твърде много с дезинфекцията на къщата, като правите само това, което е необходимо. И също така – чистете с маска и ръкавици за допълнителна защита.

Източник: www.washingtonpost.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *