Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Алфатоксини в плесенясалите храни: Какво представляват и с какво са опасни?

Консумацията на алфатоксини е изключително вредна. Тук ще научите как да избягвате поглъщането на отровните вещества.

алфатоксини
Алфатоксините са отровни вещества, които се отделят от някои видове плесени

Алфатоксините в храната са микотоксини, които се отделят от определени плесени и могат да представляват не малък риск за здравето. Това са съединения, които са генотоксични и канцерогенни, така че тяхното поглъщане трябва да се избягва. Въпреки това, те често се срещат в някои популярни храни, като фъстъци, царевица, ориз или растителни масла.

Хигиената на храните е от решаващо значение, когато целта ви е да поддържате здравето си в дългосрочен план. По хранителните продукти може да има токсини, които са много вредни. Освен това те могат да причинят сериозни промени в развитието на плода при бременни жени.

 

Видове алфатоксини в храната

 

Първото нещо, което трябва да разберете е, че има различни видове алфатоксини, в зависимост от произхода им. Към днешна дата са идентифицирани приблизително 20 вида. Сред всички тях най-опасен е В1, тъй като е много токсичен и повишава риска от развитие на рак.

Това се доказва от изследване, публикувано в списание „Toxins“. Това е токсин, който дори може да се предаде на бебето чрез кърмата, така че трябва да се внимава по време на бременност и кърмене.

В допълнение, други алфатоксини също са способни да причинят сериозно увреждане на органите, особено на черния дроб. Сред най-разпространените са афлатоксин B2, G1 и G2 атоксин. Обикновено тези елементи много малки и са генерирани от бактерии. Това ги прави трудни за откриване при конвенционалния анализ и проверка на качеството на храните.

 

Храни с най-високо съдържание на алфатоксини

 

Важно е да знаете кои храни имат най-често съдържат алфатоксини, тъй като това може да ви помогне да ги избягвате. Обикновено ядките, семената и тропическите подправки юсъдържат тези вредни вещества. Рискът се увеличава, когато тези храни са замърсени с плесени. От всички тези продукти най-често се плесенясват фъстъците.

Въпреки това, алфатоксини присъстват и в продукти, които не са били правилно консервирани или съхранявани.

Поради тази причина винаги е препоръчително да съхранявате хранителни продукти на хладни и сухи места. Влажността и топлината благоприятстват развитието на плесени, които са основните причини за поява на споменатите по-горе токсини.

Алфатоксините могат да се появят дори в опаковани продукти, на които е изтекъл срокът на годност. Вярно е, че консервантите намаляват риска това да се случи, но те все още могат да присъстват, ако не се спазват инструкциите на производителя. Всъщност е доказано, че афлатоксин В1 може да присъства в много редовно консумирани храни, което е особено опасно за здравето.

 

Алфатоксини и здравето на черния дроб

 

Както бе споменато по-горе, алфатоксините не само увеличават риска от развитие на рак, но и причиняват значително увреждане на чернодробната тъкан. Въпреки това, някои елементи от фитотерапията биха могли да помогнат за обръщане на процеса в случай на инфекция. Един пример би бил куркуминът (основната активна съставка на куркумата). Това се доказва от изследване, публикувано в списание „Cancer Letters”.

В крайна сметка, когато чернодробната тъкан е увредена, възпалението и окисляването стават хронични. Важно е да се осигурят хранителни вещества или фитохимикали, способни да обърнат и двата процеса, за да се стимулира възстановяването на органа.

За щастие черният дроб е сред най-бързо възстановяващите се органи в човешкото тяло. Дори и увредата да е сериозна, с подходящото лечение могат да бъдат постигнати много добри резултати.

 

Особено важно е възрастните и бременните да внимават

 

Нужно е да се отбележи, че консумацията на тези съединения е от особено вредна за възрастни хора и бременни жени. За тях консумацията на алфатоксини е много опасна, така че трябва да се внимава много с храните. Те могат да повлияят драстично на тяхното здраве.

Източници: https://steptohealth.com/; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *