ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Увеличават ли риска от рак мобилните телефони?

Канцерогенна ли е радиацията, излъчвана от мобилните телефони?

мобилните телефони

За получаване на окончателен отговор на този въпрос вероятно ще са нужни десетилетия. Междувременно обаче все повече и повече проучвания предполагат, че радиацията от мобилните телефони не е напълно безопасна.

Хората някога са смятали, че пушенето е безопасно. Но дали днес рискуваме здравето си по подобен начин с използването на смартфоните?

 

Какво знаем за радиацията, излъчвана от мобилните телефони?

 

Телефоните излъчват радиочестотна енергия и вид електромагнитно лъчение, класифицирано като нейонизиращо, подобно на вредните микровълни и радари.

Известно е, че йонизиращото лъчение причинява рак и включва неща като рентгенови лъчи и радон.

Последните доказателства, които предполагат, че безжичното излъчване представлява риск за общественото здраве, идват от частично публикувани данни от голямо проучване. То е проведено от „Националната токсикологична програма на САЩ”. Изследователите установяват, че излагането на радиация от телефон води до леко повишен риск от злокачествени глиоми в мозъка и шваноми на сърцето при мъжки плъхове.

Д-р Отис Браули, главен директор на „Американското дружество за борба с рака”, казва, че това проучване дава важна информация за влиянието на вълните, излъчвани от телефоните върху здравето.

„Докладът, свързващ радиочестотното лъчение с два вида рак, бележи промяна в нашето разбиране за радиацията и риска от рак. Констатациите са неочаквани, тъй като се смяташе, че нейонизиращо лъчение не може да причинява тумори. Това е пример защо сериозното изследване в тази сфера е изключително важно.”, допълва още докторът.

Проучването установява, че колкото по-висока е дозата радиация, толкова по-голям е рискът. Резултатите подкрепят предишни изследвания, които предполагат, че радиацията от мобилните телефони може да увеличи шанса за появата на глиоми.

През 2011 г. СЗО класифицира радиацията от мобилните устройства като 2B канцероген. Това означава, че има вероятност да е вредна за хората. Все пак проучванията, които са проведени до този момент, дават много противоречиви резултати и не може да се правят категорични заключения.

д-р отис браули
Д-р Отис Браули, главен директор на „Американското дружество за борба с рака”

Как да се предпазите от радиацията, излъчвана от мобилния телефон?

 

Независимо дали радиацията причинява рак или не, доказано е, че излагането на такова лъчение влияе върху здравословния pH баланс на тялото. Мобилните телефони също са свързани с увреждане на спермата, по-лош сън и нарушен метаболизъм на глюкозата. Тези причини са повече от достатъчни, за да се научите да избягвате радиоацията от мобилното си устройство. Ето няколко съвета, които ще намалят драстично вредите:

  1. Дръжте телефона си на разстояние

Дръжте телефона си далеч от тялото, докато говорите. Добра идея е да използвате високоговорител или слушалки.

  1. Не дръжте телефона си в джоба

Дори когато не говорите, телефонът ви предава сигнали до близки клетъчни кули и излъчва радиация.

  1. Пишете повече, говорете по-малко

Избягването на разговори по телефона намалява времето, в което тялото ви е изложено на радицаия.

  1. Не използвайте телефона си, докато се движите с голяма скорост

Радиацията се увеличава, когато телефонът ви се опитва да се свърже с нова мрежова антена. Избягвайте да го използвате, докато се движите в кола, влак, автобус, самолет и дори асансьор.

Особено за децата е изключително важно да намалим излагането на радиация. Развиващият се череп на детето е по-тънък и е доказано, че радиацията прониква по-дълбоко.

 

И така, увеличават ли риска от рак мобилните телефони?

 

Нови независими проучвания показват, че радиацията от мобилните устройства може да увеличи риска от някои видове рак, включително злокачествени глиоми в мозика и шваноми на сърцето. Мобилни телефони се използват по-масово само от 90-те, така че все още няма категорични доказателства, че причиняват рак (или че не го правят).

Тъй като телефоните доказано нарушават съня и метаболизма на глукозата, е препоръчително да сте по-предпазливи при използването им. Старайте се да държите устройстото далеч от тялото си възможно най-дълго, не го оставяте в спалнята си и не го използвате по време на път.

Източник: https://draxe.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *