ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синдром на Кон е заболяване на надбъбречните жлези

Синдром на Кон е заболяване на надбъбречните жлези, свързани с прекомерното производство на хормон, наречен алдостерон. Другото име на това състояние е първичен хипералдостеронизъм. Двата вида аномалии произтичащи от това състояние са доброкачествен тумор на надбъбречните жлези или общо разширяване на двете надбъбречни жлези наречено хиперплазия. Основните причини за развитието на това заболяване не са известни все още.

Симптомите на заболяването са: високото кръвно налягане е основния и често единствен симптом. Може да се появят и други симптоми, тъй като високите нива на алдостерон в кръвта може да доведат до нарушаване на работата на бъбреците и оттам до липсата на калий в урината. Това от своя страна може да доведе до спад на калий в кръвта. Тези симптоми са открити и при много други заболявания като например захарен диабет или хиперкалцемия и сами по себе си не могат да помогнат за установяване на диагноза на синдром на Кон.

За синдром на Кон трябва да се следи при всички пациенти с високо кръвно налягане,които имат ниско ниво на калий в кръвта. Най-добрия начин за диагностициране на синдром на Кон е като се изследват двата хормона алдостерон и ренин / той играе роля за стимулиране на производството на алдостерон/. Ако е дин човек има синдром на Кон нивото на алдостерон е повишено, а нивото на ренин е ниско или неоткриваемо. Много често обаче високото кръвно налягане и ниското ниво на калий в кръвта може да е причина за есенциална хипертония.

Пациентите със синдром на Кон трябва специално да прегледат надбъбречните си жлези. Тази процедура ще позволи да се направи разграничение между един аденом и хиперплазия на двете надбъбречни жлези. Лечението за производството на алдостерон е хирургично отстраняване.

Лечението на синдром на Кон обикновено е успешно. Много от пациентите с един надбъбречен аденом ще бъде в състояние да спрат лечението си с лекарства и да имат нормално кръвно налягане.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *