ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Последни данни за необяснимият хепатит, засягащ деца в Европа и САЩ

Колко тежко протича мистериозният хепатит и как се зарзяват децата?

детски хепатит
Случаите на рядък хепатит при децата в Европа и САЩ нарастват

СЗО съобщи миналата сеедмица, че има най-малко 650 случая на внезапен и необясним хепатит при малки деца. Случаите са обект на разследване в 33 държави. Те са се увеличили с около 36 случая спрямо последната международна актуализация преди две седмици. Други 99 случая чакат класификация.

Миналия петък Европейският център за превенция и контрол на заболяванията съобщи за общо 614 разследвани случая в 30 държави. Около една трета от случаите – 222, са в Обединеното кралство, а други 216 са установени в САЩ, алармират от СЗО. Повечето от децата в международното разследване са се разболели през март и април, според актуализацията.

В България няма установени случаи на мистериозния хепатит, но здравните власти са започнали тестване на деца със съмнителни симптоми у нас.

 

С какво се характеризира неизвестният хепатит и колко е опасен той?

 

При около половината от случаите на внезапен хепатит, или възпаление на черния дроб, при малки деца не може да бъде установена категорична причина. Но СЗО съобщава, че случаите, които се разследват сега, изглеждат различни от всичко, което лекарите са виждали преди.

Хепатитът се развива бързо и изглежда по-тежък от клинична гледна точка, като по-голям дял от децата развиват чернодробна недостатъчност. От подгрупа от 156 случая с данни за хоспитализация, около 14% изискват интензивни грижи, а 12% се нуждаят от чернодробна трансплантация.

СЗО съобщава, че не е ясно дали това са по-голям брой случаи на внезапен хепатит, отколкото лекарите обикновено очакват да видят за същия период от време.

Повечето от засегнатите деца – 75%, са много малки, на възраст под 5 години. Мнозинството от тях са били напълно здрави, преди да се разболеят.

 

Кои са предполагаемите причинители на инфекцията?

 

Често срещаните вируси, за които е известно, че причиняват хепатит, като хепатит A, B, C, D и E, са изключени при тези деца. Най-силната връзка между случаите изглежда е вирус, наречен аденовирус 41, за който е известно, че причинява стомашно разстройство, диария и повръщане. При много от засегнатите деца се наблюдават тези симптоми, преди да получат жълтеница, когато бялото на очите им и може би кожата им придобиват жълтеникав оттенък, който е признак на чернодробни проблеми.

Но аденовирус 41 не е очевиден виновник, казват експертите, защото никога не е било известно, че причинява хепатит при деца, които нямат отслабена имунна система.

Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство стартира проучване, което ще се опита да определи дали аденовирус 41 се открива по-често при деца с хепатит, отколкото при други. Британски учени казват, че са открили повишена активност на аденовируса, който циркулира съвместно с SARS-CoV-2, който причинява COVID-19.

СЗО докладва, че SARS-CoV-2 е бил открит в редица от случаите, въпреки че данните, с които разполага, са непълни. Учените изследват и други възможни причини, включително заразяване от околната среда, токсини и може би съпътстващи инфекции с друг вирус.

Източници: https://abc7chicago.com/; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *