Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Повод за притеснение ли е разпространението на маймунска шарка в Европа?

Вече има над 100 регистрирани случаи извън Африка, включително в Европа

маймунска шарка
Източник на изображението: https://pixabay.com/

Маймунската шарка обикновено се разпространява само в Централна и Западна Африка. Сега обаче вирусът се появява и сред популации, за които се смяташе, че не са уязвими.

Експертите по инфекциозни болести твърдят, че няма нужда от паника и вирусът не е нужно да се третира със същото ниво на загриженост като Ковид-19.

Вече са регистриани повече от 100 случая извън Африка. Добрата новина е, че нито един от заразените не е починал. По-надолу ще ви запознаем с важните факти около маймунската шарка и рисковете, които крие този вирус.

 

Маймунска шарка – какво представлява и какви са симптомите?

 

Маймунската шарка е вирус, който е ендемичен в части от Централна и Западна Африка. Според „Центровете за контрол и превенция на заболяванията” в САЩ болестта е много подобна на едра шарка.

Вирусът е открит, след като е установено огнище при маймуни, държани за изследвания, през 1958 г.

Болестта създава обрив, който започва с червени петна, които се надуват и се пълнят с гной. Тя също така причинява повишаване на температурата, болки в тялото и главоболие.

Симптомите обикновено започват след шест до 13 дни, но може се появят и до 21 дни след попадане на вируса в огранизма. Боледуването продължава от 2 до 4 седмици, като децата я карат по-тежко, според СЗО.

Няма доказано лечение за маймунска шарка, но могат да се използват противовирусни лекарства, а ваксините срещу едра шарка осигуряват известна защита и могат да помогнат за контрол на огнищата.

 

Колко е заразна маймунската шарка?

 

Вирусът се разпространява чрез телесни течности, контакт с кожата и дихателни капчици. По-голямата част от регистрираните случаи тази година за били при млади мъже, много от които се самоопределят като хомосексуални.

„Повечето случаи са започнали с лезии по гениталиите или перигениталната област, което показва, че предаването вероятно се случва по време на близък физически контакт по време на секс”, казват от „Европейският център за превенция и контрол на заболяванията”.

Откриването на маймунска шарка при хора без видима връзка помежду си предполага, че вирусът може да се е разпространявал „безшумно”, казва Андреа Макколъм, епидемиолог, експерт по поксивируси в Атланта, Джорджия.

„За разлика от SARS-CoV-2, който може да се разпространи без да причинява симптоми, маймунската шарка обикновено не остава незабелязана, когато човек се зарази. Ако тя може да се разпространява безсимптомно, това би било особено обезпокоително, защото би направило вируса по-труден за проследяване”, допълва Макколъм

 

маймунска шарка
Андреа Макколъм, епидемиолог, експерт по поксивируси

Има ли случаи на маймунска шарка у нас?

Преди дни директоърт на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова съобщи пред Нова телевизия, че няма регистрирани случаи на маймунска шарка в България, но е много вероятно такива да се появят.

Случаи на заразени са установени във Великобритания, Франция, Италия, Германия, Белгия, Швеция, Австралия и Канада.

Редица експерти смятат, че вирусът няма потенциал да се разпространи като Ковид-19, но предупреждават, че това е не лека болест и трябва да се следи с повишено внимание.

Източници: https://www.nature.com; https://www.nytimes.com; https://www.ecdc.europa.eu/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *