ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

9 случая, когато боли в едната част на тялото, но истинският проблем е другаде

Ако ви боли стомаха, например, можете ли да определите каква е причината?

боли
Когато сърцето боли, болката се усеща и на гърба

Оказва се, че там където ви боли не винаги показва източника на болката. Съществуват така наречените фантомни болки, когато в едната част на тялото има дисфункция, а болката от тази дисфункция се появява съвсем другаде.

Болката е естествен сигнал на тялото, че има проблем. Свикнали сме да установяваме директна връзка между зоната, където ни боли и органа или частта от тялото, разположена на това място. И в повечето случаи сме сигурни, че знаем точно какво ни боли. Дали това важи във всички случаи, в които усещаме болка?

Какво знаем за фантомната болка?

Фантомната болка се усеща, когато проблемът е налице в една част на тялото, но боли на съвсем друго място.

Такъв вид болка може да има и чисто психологическа причина – усеща се, например, в някоя липсваща част на тялото, като ампутиран крак или ръка.

Когато боли на едно място, а проблемът е съвсем другаде

1. Сърце

Ако има проблеми с работата на сърцето, е възможна да се усети болка в гръдния сектор около този орган. Но рефлекторната болка не е изключена, когато, както се казва, тя „стреля“ в лявата ръка или в горната централна част на гърба.

Факт е, че сърдечната болка може да се отрази в тази част на тялото, където импулсите се предават на гръбначния мозък, който възприема усещанията в областта на сърцето. Най-често е от лявата страна на тялото.

Болка от всякакъв характер, свързана с работата на сърцето, може да показва сериозни проблеми и да ви накара да помислите за консултация с лекар.

2. Бели дробове и диафрагма

Дисфункцията на белите дробове и диафрагмата е възможно да причини болка от едната страна на врата или в областта на раменете.

Тази болка се причинява от затруднено дишане или от проблеми с диафрагмалния нерв, който свързва гръбначния стълб с белите дробове и диафрагмата.

Хората, които изпитват напрежение във врата, може да страдат от лошо дишане и от по-сложни проблеми с диафрагмата.

Би било грешка да отхвърлите тези симптоми и да отложите посещението при лекар.

3. Черен дроб и жлъчен мехур

Може да изглежда изненадващо, но дисфункцията на черния дроб и жлъчния мехур може да се прояви като болка във врата и раменете, в дясната част на тялото под зърната.

Много често тази болка е пътуваща – усеща се на различни места, редува се и повечето хора, които са страдали от нея, са имали усещането, че се върти едва ли не в кръг.

Трудностите с жлъчния мехур се усещат по-интензивно в областта на лопатките. Тази отразена болка е подобна на болката в диафрагмата, което е логично: черният дроб и жлъчният мехур оказват натиск върху нея.

Ето защо има смисъл да се обърне внимание на разликата между обикновеното напрежение в областта на шията и същинските болезнени прояви.

4. Стомах и панкреас

Болката в предната и задната част на тялото, където са разположени панкреаса и стомаха, може да показва проблеми с функционирането им.

Острият панкреатит се характеризира с болка, която се излъчва в гърба. Не е изключена и болка в корема, по-специално в горната четвърт на тялото.

Ако ви притесняват подобни болки, не бъдете небрежни. Може би има проблеми с работата на стомаха и панкреаса, което означава задължително да потърсите помощ от лекар.

5. Тънки черва

Патологиите на тънките черва могат да се почувстват с болка в пъпа.

Дискомфортът там е сигнал на тялото, който показва наличието на възпаление, чревни спазми и функционални неуспехи.

6. Черва и апендикс

Апендицитът и дисфункцията на червата могат да причинят болка в определена област на корема, която рядко може да се сбърка.

Ако боли в областта на дясната илиачна ямка, това може да показва апендицит. Болката в областта на средното черво е резултат от проблем с апендикса или червата.

Апендицитът често изисква спешна хирургична интервенция, така че е изключително важно да се потърси квалифицирана помощ в случай на болка в тази област.

7. Бъбреци

Патологиите на бъбреците се усещат с болка на различни места. Това може да бъде долната част на гърба, корема, областта на таза и горната част на краката.

Ако има определени подозрения за здравето на бъбреците, достатъчно е да се направят изследвания на урината, за да може лекарят-специалист точно да диагностицира проблема.

8. Пикочен мехур

Дисфункциите на пикочния мехур се изразяват под формата на болка в долната част на таза. Те се усещат както в предната, така и в задната част на таза.

Както знаете, пикочният мехур се намира в долната част на гърба и инфекцията в него може да провокира рефлекторна болка в кръста.

Съществува голям списък от патологии на пикочния мехур, при които болката е придружена от други симптоми. Има смисъл да се направят необходимите изследвания, за да се установи причината за болката.

9. Яйчници

Трудностите с работата на яйчниците могат да провокират болка от двете страни на корема. Кисти на яйчниците се усещат под формата на остра, пронизваща болка, обикновено от едната страна.

Бъдете отговорни към здравето си и не игнорирайте болезнените сигнали от тялото. По-добре си уговорете час при специалист, за да избегнете проблеми в бъдеще.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *