ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво е артериосклероза и защо е опасно това състояние?

Артериосклероза е сериозно заболяване, което не трябва да се пренебрегва

артериосклероза

Артериосклероза е състояние, при което главните кръвоносните съдове (артериите) стават по-плътни и се втвърдяват. Най-честата причина е натрупването на мазнини, калций и други вещества, които частично възпрепятстват кръвообращението.

Сърдечно-съдовите проблеми като артериосклерозата са сред основните причини смърт по света, тъй като обикновено протичат безсимптомно. За щастие е възможно да се предотврати появата на това заболяване с прости промени в начина на живот и навиците.

 

Какво е артериосклероза?

 

Артериосклерозата е по-широк термин за състоянието, при което артериите се стесняват и втвърдяват, което води до влошаване на циркулация на кръвта в тялото. Атеросклерозата е специфичен вид артериосклероза, но това са термини, които често се се използват взаимозаменяемо. И двете състояния водят до ограничаване на притока на кръв към някои части на тялото.

Както отбелязахме по-горе, това е заболявание, което засяга артериите и се характеризира с образуването на плака в тях. Плаката е съставена от различни вещества, които присъстват в кръвта като мазнини, холестерол и калций.

Първоначално запушванията (наричани още атероми) са меки, но с времето се втвърдяват и намаляват пропускливостта на артериите. Намаляването на артериалната пропускливост намалява снъдяването с кислород на различните органи на тялото, което може да доведе до множество дълготрайни увреждания.

 

Симптоми на артериосклероза:

 

Лошото е, че това състояние обикновено не предизвиква симптоми, докато по-голямата част от артерията не бъде блокирана или се наложи спешна медицинска помощ. В допълнение, клиничните прояви зависят от това коя артерия е засегната, например:

  • Болка или ангина пекторис, ако са засегнати коронарните артерии
  • Изтръпване, слабост, неясен говор, нарушено зрение или увиснали мускули на лицето, ако са засегнати мозъчни съдове
  • Болка в крайниците, ако са засегнати горните или долните крайници.
  • Високо кръвно или бъбречна недостатъчност, ако е засегната бъбречната артерия.

 

Възможни усложнения:

 

Инфаркт на миокарда, исхемичен мозъчен инсулт, ангина пекторис са част от възжмосните усложнения, до които води състоянието, което разглеждаме. Все пак, ако пациентът направи промени в начина си на живот и получи адекватно лечение, може да избегне въпросните влошавания на състоянието. Здравословният начин на живот и стриктното спазване на инструкциите на лекуващия специалист са ключови за третирането с болестта.

От друга страна артериосклерозата може да доведе до сериозни здравословни усложнения и заболявания, когато се развива в продължителен период от време. Ето някои от тях:

  • Коронарна артериална болест – Засегнати са артериите, които снабдяват сърцето с кръв.
  • Болести на каротидните артерии – Това са артериите, отговорни за пренасянето на обогатената с кислород кръв и хранителни вещества към мозъка.
  • Заболяване на периферните артерии – Засегнати са артериите, разположени в ръцете, краката или таза.
  • Аневризма – Разширения и деформация на стените на артерия. Може да се появи във всяка област на тялото.
  • Хронично бъбречно заболяване – Когато и двете бъбречни артерии са запушени, бъбреците спират да функционират правилно и могат да се появят симптоми на бъбречна недостатъчност.

 

Какви са причинте за поява на заболяването?

 

За съжаление, точната причина за тази патология все още не е известна. Тя може да се появи във всяка възраст, но се наблюдава значително по-често при възрастните хора.

Артериосклерозата обикновено започва с увреждане на артериалната стена, което води до необичайно натрупване на кръвни клетки, мазнини и калций на това място. Мастната субстанция и кръвните клетки, отложени в артериалната стена, се втвърдяват, причинявайки усложненията.

Появата на лезия на артериалната стена, където се получават тези натрупвания, може да се дължи на множество фактори, сред които се открояват следните:

  • Артериална хипертония
  • Висок холестерол
  • Високи триглицериди
  • Пушене
  • Инсулинова резистентност
  • Затлъстяване
  • Хронични възпалителни процеси

 

Може ли да се предотврати артериосклероза?

 

Заболяването обикновено се влошава с възрастта, тъй като веществата се натрупват в по-големи количества в съдовете. За да предотвратим или забавим заболяването, можем да подобрим хранителните си навици и да се движим:

  1. Яжте повече тиква (плода и семената)

Тиквата ограничава отлагането на мазнини в артериите. В допълнине, витамин C, който изобилства в тиквата, заедно с бета-каротин, забавят дегенерацията на артериалните клетки.

  1. Набавяйте си повече фибри

Консумирането на фибри, които се намират най-вече в зеленчуците, плодовете и зърнените храни, прочиства червата. По този начин по-малко мазнини се абсорбират в тях, което намалява количеството мазнина, стигащо до кръвта.

  1. Движете се

Физическата активност е най-ефективния начин за понижаване на холестерола. Достатъчни са разходки от 30 минути до 1 час на ден с бързо темпо, за да държите холестерола под контрол.

Храненето и движението са най-важни за предотвратяването на артериосклероза. Следователно първите мерки, които трябва да вземете, е да се движите повече и да не прекалявате с мазната храна.

Източници: https://steptohealth.com; https://www.medicinenet.com; https://pixabay.com/

артериосклероза
Гугул – против холестерол, атеросклероза, затлъстяване

артериосклероза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *