Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се отървете от болки в мускулите и ставите?

Болки в мускулите и ставите могат да се проявят доста неочаквано при хора, които едва са навършили 30 години

болки в мускулите и ставите

От болки в мускулите и ставите страдат под една или друга форма пет от общо шест човека. Тези усещания са краткотрайни или продължителни, слаби или интензивни, локални или широко разпространени, но всички те значително намаляват качеството на живот, а в някои случаи водят и до инвалидизация. Лесно ли е да се определи причината, поради която се появяват болки в мускулите и ставите и как да се отървем от тях?

С такива състояния като миалгия или артралгия се сблъскват мъже и жени от всички възрасти (т.нар. мускулни и ставни болки съответно), но по-често това са хора, които са в трудоспособна възраст. И като цяло този вид болка е изключително разпространен: тя съставлява около една трета от всички остри и хронични болкови синдроми. Болезнените усещания в мускулите и ставите рядко се понасят – в много случаи те парализират дейността на човек за известно време. Това естествено се отразява на професионалната дейност и качеството на живот като цяло. Но този проблем може (и трябва!) да бъде решен.

За това какво да правим ако се появяват болки в мускулите и ставите и защо изобщо човек страда от тях, ще говорим в статията.

Защо се появява болката в мускулите и ставите?

Болката винаги показва проблем в тялото. Миалгия и артралгия, както официалната медицина нарича ставните и мускулни болки, не са изключение. Въпреки факта, че такива болки са локализирани на различни места, те често се придружават. Освен това, в повечето случаи човек изобщо не може да определи откъде идва болката. Например, може да му се струва, че го боли мускул, докато всъщност източникът на болката е става.

Поради какво възникнат миалгията и артралгията?

Болката в ставите, или артралгия (на гръцки arthron – „става“ и algos – „болка“) може да се наблюдава при различни заболявания: метаболитни, ревматични, туморни, системни и остри инфекциозни, ендокринни и ревматични. Поради това е погрешно да се смята, че болките в ставите са причинени най-вече от артрит. Тук трябва да се изясни, че има десетки видове артрит и не всички имат симптоми на болка.

Ставната болка е специфична поради анатомията и физиологията на възловата връзка на две кости. Торбичката със синовиалната течност се намира между костите, за да намали аксиалните ударни натоварвания и да осигури плавно плъзгане по време на работа на ставата. Всяка кост е покрита със собствена съединителна тъкан, към която са прикрепени огромен брой сухожилия. Те образуват здрави свързващи стени без кръвоносни съдове вътре в капсулата.

Болката в ставите се причинява от дразнене на нервните окончания, идващи от синовиалната ставна торбичка (капсула, джобче), а дразнители могат да бъдат токсини, кристали на сол (натриеви или калиеви урати), алергени, продукти на автоимунни процеси, остеофити и други възпалителни компоненти.

По-често болката се появява в кръвоносните съдове, обхващаща обилно ставната торбичка отвън. Всяко подуване на капсулата води до запушване на съдовете и натрупване на неотстранени токсини.

Артралгията най-често е предвестник или симптом на друга сериозна болест, но може да бъде самостоятелно заболяване. Поради тази причина при болки в ставите с всякаква интензивност, но с достатъчна продължителност, е задължително да се подложите на обстоен медицински преглед.

Причини за възникване на болки в мускулите и ставите

Миалгия (болка в мускулите) може да се развие поради:

▪ Прекомерни упражнения. Неприятните усещания, като правило, не се усещат веднага след изтощителна спортна тренировка или тежък физически труд, а на втория или третия ден;
▪ Заседнал начин на живот;
▪ Нарушения на кръвообращението и съдови заболявания: при недостатъчно кръвоснабдяване мускулите страдат от липса на кислород;
▪ Наранявания: натъртвания, навяхвания и изкълчвания винаги са придружени от мускулна болка – обикновено остра;
▪ Неправилна позиция на тялото: продължителното излагане на неудобна позиция може да доведе до патологичен мускулен спазъм;
▪ Възпалителни заболявания (грип и други остри респираторни вирусни инфекции), токсични и автоимунни лезии на мускулната тъкан.

Какви са причините за болки в ставите?

▪ Повишено натоварване на ставите;
▪ Механични увреди;
▪ Свързано заболяване: отнася се до артрит, бурсит, артроза, системни патологии (саркоидоза, псориазис, системен лупус еритематозус), инфекциозни заболявания на ставите, рахит, тендинит и др.;
▪ Разстройство на имунната система;
▪ Ендокринно разстройство;
▪ Проблеми с кръвообращението в ставите;
▪ Нарушение в работата на нервната система;
▪ Продължителен стрес;
▪ Липса на важни микроелементи и витамини в тялото;
▪ Отравяне с токсини (включително никотин и алкохол).

Болката в ставите заслужава един по-обстоен преглед заради нейното разнообразие

Най-често причините за артралгия са следните заболявания:

1. Артрит:

▪ Ревматоиден;
▪ Подагра;
▪ Псориатичен;
▪ Реактивен;
▪ Септичен;
▪ Остеоартрит.

2. Бурсит:

▪ Травматичен;
▪ Диатеза;
▪ Бруцелоза;
▪ Туберкулоза;
▪ Гонорея;
▪ Сифилитичен.

3. Детски заболявания:

▪ Болест на Стил;
▪ Синдром на Кавазаки.

4. Системни заболявания:

▪ Грип;
▪ Анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев);
▪ Системен лупус еритематозус;
▪ Системна склеродермия;
▪ Саркоидоза;
▪ Системен васкулит;
▪ Дифузен (еозинофилен) фасциит;
▪ Рецидивиращ полихондрит;
▪ Лаймска болест (системна кърлежова борелиоза);
▪ Болест на Сьогрен;
▪ Синдром на Шарп;
▪ Болест на Крон.

5. Туморни заболявания:

▪ Остеомиелит;
▪ Миелома;
▪ Лимфобластна левкемия;
▪ Костни метастази.

Списъкът по-горе е илюстрация на това колко разнообразни могат да бъдат причините за артралгията и колко важно е да се подложите на цялостен преглед, когато се появи продължителна или интензивна болка в ставите.

Как се лекуват болки в ставите?

Самото лечение на болки в ставите е симптоматично, тоест насочено е към премахване или намаляване на синдрома на болката. В същото време е очевидно, че облекчаването на ставната болка трябва неизбежно да бъде допълнено от лечението на основната причина за появата на артралгия, която трябва да бъде идентифицирана с помощта на редица диагностични тестове:

▪ визуален (физически) преглед;
▪ определяне тежестта на болката и нейния характер;
▪ кръвен тест (общ, биохимичен);
▪ изследване на рентгенови снимки на ставите;
▪ изследване с помощта на магнитен резонанс и компютърна томография;
▪ денситометрия или определяне плътността на хрущялната и костната тъкан, както с помощта на горните ЯМР и КТ, така и с помощта на ултразвук;
▪ артроскопия или ендоскопско изображение на ставната кухина;
▪ диагностична пункция на ставите, или евакуация на синовиалната течност с пункция за по-нататъшно лабораторно изследване.

Как да облекчим болката: от народни до най-новите средства

Независимо от установената причина за болки в ставите, както и при липса на директни противопоказания, лекарите най-често предписват нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които имат способността да облекчават болката, подуването, хиперемията, треската, понижаването на температура, намаляване на възпалението. Общо има около 40 вида такива лекарства. От гледна точка на химическата структура, те са разделени на няколко групи, повечето от които са производни на органични киселини: аминооцетна, салицилова, пропионова, хетероарилоцетна, индолова, енолова и са и производни на коксиб, пиразолон и др.

Страничните ефекти на почти всички НСПВС са дразнене на стомашно-чревния тракт, тъй като лекарствата са направени на базата на киселини, инхибиране на агрегацията на тромбоцитите (намаляване съсирването на кръвта) и нарушен бъбречен кръвоток (с бъбречна недостатъчност). В противен случай, ако няма индивидуални противопоказания и има желание да се спазват всички лекарски предписания, НСПВС са доста безвредни.

Може да бъде трудно да се идентифицира точната причина за миалгия и артралгия

Успехът на терапията до голяма степен зависи от резултатите от диагнозата. Това обаче изобщо не означава, че болката трябва да се търпи, докато не стане напълно ясно защо се е появила – в края на краищата процесът на изясняване на обстоятелствата може да отнеме известно време. Струва си да се вземат мерки за премахване на болезнените усещания, дори ако точната диагноза все още не е известна – продължителните спазми могат да преминат в хронична форма и проблемът ще се влоши.

Най-ефективно е комплексното лечение, при което симптоматичната терапия далеч не е на последно място

Освен това, приоритетното елиминиране на такъв симптом като болки в мускулите и ставите е особено важно в случаите, когато е причинено от пренапрежение и други непатологични фактори.

Методите за лечение на миалгия, артралгия или миоартралгия могат да бъдат разделени на две групи: нелекарствени и лекарствени. Нека разгледаме всеки един от тях.

Нелекарствени методи за лечение на болки в мускулите и ставите

Принципът на действие на нелекарствените методи, като правило, се свежда до мускулна релаксация, нормализиране на кръвообращението и подобряване на лимфната циркулация. Такива терапевтични мерки включват:

Масаж

Помага за облекчаване на напрежението и мускулната болка. Най-често това е класически лечебен масаж. При тази процедура, поради механичното въздействие върху мускулите и кръвоносните съдове, се подобрява кръвообращението и храненето на мускулите, в резултат на което те се отпускат и стават по-подвижни. В допълнение, масажът може да активира централната нервна система или, напротив, да я отпусне, облекчавайки напрежението в правилните области на тялото. Можете да направите масаж сами – например с помощта на масажна ролка – или да се обърнете към професионалист. Разбира се, вторият вариант ще бъде по-безопасен и по-ефективен.

Бани

Най-често при миалгия и артралгия (или комбинация от тях) се използват сол, йод-бром, терпентин, градински чай и дори сухи въглеродни вани. Такава процедура обикновено дава общо укрепване и има лек аналгетичен ефект. Най-често по време на възстановителния период се използват „водни“ методи за справяне с болката. Но по време на обостряне на заболяването, такова лечение може да навреди. Освен това всеки вид баня има свои собствени противопоказания, така че е невъзможно да се използват такъв метод без лекарско предписание.

Загряване

Тази процедура също има много противопоказания и може да се извършва само след разрешение на лекаря. Можете да затоплите проблемната зона със суха топлина – например нагрята сол, поставена в платнена торбичка. Също така често се използват термични приложения с озокерит, специален минерален състав.

Компреси

Можете да направите топли компреси от парафин и варени картофи. Също така, при миалгия и артралгия, листа от алое и листа от зеле се прилагат върху болното място. Ефективността на такъв народен метод обаче е съмнителна.

Други методи

За лечение и профилактика на болки в мускулите и ставите се прилага физиотерапия – електрофореза, магнитотерапия, лазерна терапия, ултразвукова терапия, хидромасаж, както и физиотерапевтични упражнения. Такива процедури също се извършват само по предписание на лекар, който определя схемата на това лечение и продължителността на курса.

Консервативно (медикаментозно) лечение на ставни заболявания

Първата препоръка на лекаря, на когото пациентът се оплаква от болка в ставата, обикновено е прилагането на болкоуспокояващи и противовъзпалителни лекарства. В това няма нищо странно: за начало си струва да облекчи болката и да се спре възпалителния процес, така че пациентът да се чувства комфортно.

Лечението с лекарства действа бързо и това е основното му предимство. Въпреки това, има и обратна страна на монетата: таблетки, мехлеми и инжекции не могат напълно да излекуват патологията на ставите, когато става въпрос за сериозно хронично заболяване. Освен това, някои видове лекарства имат тежки странични ефекти, затова злоупотребата с тях е опасна за здравето.

При болки в ставите лекарите предписват следните групи лекарства:

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС): широка група лекарства, които включват препарати с активни съставки като аспирин, ибупрофен, диклофенак, нимезулид, мелоксикам и други. Те имат тройно действие: облекчават болката, понижават температурата и спират възпалителния процес. Кратките курсове на употреба на НСПВС не влияят неблагоприятно върху състоянието на пациента. Въпреки това, неконтролираният прием на лекарства от тази група е изпълнен с проблеми със стомаха и бъбреците.

Вазодилататорните лекарства играят важна роля в лечението, ако поради подуване или деформация на ставата съдовете, които осигуряват кръвоснабдяването й, са стеснени или притиснати. Активни съставки като пентоксифилин ускоряват притока на кръв в патологичното огнище, като стимулират възстановителните процеси.

Мускулните релаксанти (мидокалм, тизанидин и други)

Те се предписват в случаите, когато сковаността в ставата или притискането на нервните влакна води до пренапрежение на околните мускули, което увеличава болката и още повече ограничава подвижността. Лекарствата от тази група се назначават за кратко време, тъй като ефектът им може да повлияе неблагоприятно на работата на други органи и системи на тялото.

Стероидите се предписват при силна болка и активен възпалителен процес, когато други лекарства са неефективни. По-често те се използват под формата на инжекции, като се инжектира лекарството директно в областта на ставите. Както при употребата на други хормони, редовната употреба на стероиди води до усложнения, така че компетентните лекари при заболявания на ставите се опитват да не предписват стероиди за дълъг период от време.

Хондропротекторите са друга важна група лекарства, които се предписват при заболявания на опорно-двигателния апарат. Препаратите, съдържащи хондроитин сулфат и глюкозамин, насърчават синтеза на хрущялната тъкан, поради което симптомите на артроза, остеохондроза и други патологии се оттеглят. Важно е да се отбележи, че хондропротекторите имат кумулативен ефект, така че трябва да се приемат най-малко шест месеца.

В допълнение към таблетираните и инжекционните форми на лекарства, при заболявания на ставите се използват терапевтични мехлеми и кремове, които съдържат активни съставки от горните фармакологични групи. Предимствата им включват лекота на използване и липса на странични ефекти. Недостатъците им са лошото проникване през кожата (не повече от една десета от лекарството влиза в болната става).

Хранителни добавки при болки в ставите и мускулите

Днес има огромно разнообразие от биодобавки, които съдържат такива полезни вещества като калций и витамини A, C, E, B6 и D3. Те укрепват ставите и костите и позволяват бързо възстановяване при наранявания и операции. Освен това, хранителните добавки могат да се приемат превантивно, за да се предотврати бъдещо увреждане на ставите.

Витамини, минерали и хондропротективни вещества – глюкозамин, хондроитин и колаген ще помогнат за поддържане здравето на костите, ставите и връзките.

Калций „600“ от черупки на стриди

Всяка таблетка съдържа 600 mg калциев карбонат от черупки на стриди и 300 IU витамин D3. Двата активни компонента помагат за укрепване на костите и предотвратяват остеопорозата, подобряват проводимостта на нервните импулси и участват в процеса на коагулация на кръвта. Калций „600“ се препоръчва да се приема веднъж дневно по 1 таблетка.

Колаген Плюс

Колаген ултра е източник на лесно смилаем колаген в комбинация калций, магнезий и натурален витамин С от плодове на ацерола. Колагенът е необходим за клетъчното обновяване на ставите и връзките, образуването на вътреставна течност. Колагенът и витамин С работят заедно: подпомагат възстановяването и укрепването на съединителната тъкан, предотвратяват разрушаването на ставите. Хранителни добавки с подобен състав се препоръчват за профилактика на заболявания на опорно-двигателния апарат и в периода на възстановяване след травми и операции на връзки и стави.

Глюкозамин сулфат

Активното вещество глюкозамин сулфат помага за възстановяване на хрущялната тъкан на ставата, има противовъзпалително и аналгетично действие.

Показания за употреба – остеоартрит, остеохондроза и други дегенеративни заболявания на ставите и гръбначния стълб.

За живот без болки в ставите и мускулите – Атромин и Конски гел балсам с алпийски билки

Хранителната добавка Атромин съдържа уникален комплекс от коралови водорасли – източник на естествен, лесно усвоими калций и магнезий и растителни екстракти. Артромин е от малкото продукти за стави, който НЕ ДРАЗНИ стомаха, при продължителна употреба! Изработен е от изцяло натурални продукти!

Конски гел балсам с алпийски билки

Със своите ценни съставки, гелът от охлажда, ободрява и мускулите. Особено подходящ след физически и спортни натоварвания. Съдържа цял букет от билки като:

– Екстракт от цвят, листа и стъбло от бял равнец;
– Екстракт от цвят от лайка;
– Екстракт от листа на маточина;
– D-камфор;
– Евкалиптово масло;
– Екстракт от листа на имел;
– Екстракт от копър;
– Екстракт от хмел (цяло растение);
– Екстракт от корен на валериана.

Като правило лекарите препоръчват приемането на витамини и хондропротектори като допълнение към лекарствената терапия при наранявания и заболявания на опорно-двигателния апарат. Препаратите с колаген, глюкозамин и хондроитин са доказали своята ефективност и се използват успешно в клиничната практика. В същото време лекарите съветват да не забравяте за правилното хранене и да се откажете от лошите навици, които влошават състоянието на ставите и костната тъкан.

Популярни въпроси и отговори

Кой трябва да пие витамини за кости и стави?

– Витамините за кости и стави ще бъдат полезни за хора със заболявания на опорно-двигателния апарат, професионални спортисти, бременни и кърмещи жени. Освен това приемът на витамини може да се препоръча на хора в риск, които е възможно да страдат от дефицит на калций. Тази група включва:

• вегетарианци и вегани;
• хора с ендокринни заболявания;
• тези, които редовно приемат лекарства, които „отмиват“ калция от тялото или пречат на усвояването му (някои диуретици, статини, антидепресанти);
• жени по време на менопауза;
• възрастни хора;
• жители на региони с липса на слънчева светлина;
• тези, които пушат и злоупотребяват с алкохол.

На хора от всякакъв пол и възраст се препоръчва да приемат витаминни комплекси по време на възстановителния период след фрактури и други наранявания на костите и ставите.

Какви компоненти трябва да бъдат включени в хранителните добавки за кости и стави?

– Здравината на костната тъкан се осигурява от калция, който се усвоява в организма благодарение на витамин D3. Тези компоненти трябва да са част от витаминно-минералните комплекси. Нужни са и витамини А, С, Е и В6, които участват в синтеза на колаген, глюкозамин и хондроитин – „строителни материали“ за хрущяли и връзки. Хондропротективните препарати трябва да съдържат колаген, хондроитин и глюкозамин – всички компоненти наведнъж или поотделно.

Какви храни са полезни за костите и ставите?

– Храните с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини, калций, колаген, витамин D3 ще помогнат за подобряване на състоянието на костите и ставите. Лекарите и диетолозите препоръчват да се включат в диетата:

• бяло пилешко и пуешко месо;
• твърди сирена;
• риба от семейства сьомга и есетра;
• млечни продукти;
• естествени източници на глюкозамин и хондроитин: заливка, мармалад, аспик, желе;
• яйце;
• ядки и сушени плодове;
• ленено масло;
• бобови растения;
• ягоди, боровинки и къпини.

Що се отнася до вредните продукти, забранени са алкохолни и газирани напитки, кафе в големи количества, бързи въглехидрати, майонеза, маргарин, полуфабрикати, пушени меса, маринати и пържени храни.

Източници: my.clevelandclinic.org, www.arthritis-health.com, www.webmd.com, www.healthline.com

спонди гард гел
Новият СПОНДИ ГАРД: Спешна помощ при шипове и прищипани нерви

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *