Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лечение със сок от лук: съвети и рецепти как да го използвате

От косопад до кокоши трън и екзема може да се лекува със сок от лук. Това естествено средство е ефикасно поне колкото 10 лекарства

сок от лук

Как да направите сок от лук? Какво се лекува с лук? Как се прилага? Всичко за лечението със сок от лук – от древността до наши дни – ще научите от днешната статия.

Една глава лук може да замени половин аптечка, казват старите хора. За първи път Хипократ започва да лекува хората с лук. Древногръцкият лекар използва растението като универсално средство за лечение на възпаления, проблеми с наднорменото тегло и други заболявания.

авицена

Римляните вярвали, че силата и смелостта на войниците се увеличават като ядат лук. Затова лукът е бил част от военната дажба. В Египет е бил почитан като дар от боговете. Авицена в началото на 11 век написа: „Ядливият лук особено помага срещу вредата от лошата вода. Ако хвърлите люспи от лук, това е едно от средствата, които унищожават миризмата на водата.“

Сокът от лук е полезен при замърсени рани, а намазването с изцеден сок от лук и мед е препоръчано от народната медицина при шипове.

Сокът от лук помага при възпалено гърло и хрема

Ядливият лук, поради горчивината си, укрепва слабия стомах и възбужда апетита. Една източна поговорка гласи: С лук във всяка ръка, всяка болка отминава .

Времето на появата на лука в България не е точно установено. Известно е, че дълго време той е бил един от основните продукти и се е смятал за универсално средство, което предпазва от болести и ги лекува. Старите книги са запазили следната препоръка от едновремешните билкари: По време на епидемия или други заразни болести в стаите трябва да се окачват парченца лук, поради което инфекцията не прониква в хората, а въздухът ще бъде изчистен.

„Ако добитъкът е болен, лук и глави чесън се нанизват на връв, или се сплитат, връзват се около вратовете на крави, коне и други домашни животни, за да не се заразят.“

По време на голямата епидемия от коремен тиф през 1805 г. руснаците, които консумирали големи количества лук, не се разболели от тиф и чума. Сокът от лук се използва като заздравяващо раните средство, против грип, при изгаряне, като отхрачващо, диуретично, слабително, антискорбутично, антихелминтно, антихемороидно средство.

Смята се, че сокът от лук помага за:

▪ запазване на зъбите;
▪ повишава апетита и подобрява храносмилането;
▪ стимулира производството на сперматозоиди;
▪ подобрява зрението;
▪ насърчава разтварянето на камъните и отстраняването на пясъка при уролитиаза;
▪ препоръчва се при настинка;
▪ за отслабване;
▪ при главоболие;
▪ фурункулоза;
▪ за укрепване на косата и предотвратяване на оплешивяването;
▪ за премахване на брадавици, лунички и др.

Полезните свойства на лука са гарантирани от неговия страхотен състав

Луковиците съдържат 8-14% захари, сред които фруктоза, захароза, малтоза, инулин полизахарид, протеини, витамин С, както и каротин, витамини Bb, Bg, Be, E, PP, пантотенова киселина, флавоноид кверцетин, ензими, сапонини, минерални соли (калий, фосфор, келеза и др.), фитонциди.

Листата на зеления лук също съдържат захари, протеини, витамин С. Луковиците и листата съдържат етерично масло, което им придава специфичната миризма и острия вкус, сяросъдържащи съединения, йод, органични киселини, особено ябълчена и лимонена.

Какво още допълва науката?

Изследванията на фармакологичните свойства на лука показват, че спиртният екстракт от него има стимулиращ ефект върху сърдечната дейност, гладката мускулатура и секреторната функция на жлезите на храносмилателния тракт.

Б. П. Токин

През 30-те години на миналия век съветският учен Б. П. Токин открива в някои растения летливи антимикробни вещества, наречени фитонциди (от гръцкото „phyta“ – растение, лат. „cido“ – убивам). Установено е, че фитонцидите на лука имат пагубен ефект върху микроорганизмите, които предизвикват дизентерия, дифтерия, туберкулозните бацили, стрептококите, трихомонадите и други.

Лукът се използва широко в съвременната научна медицина. Има антимикробен ефект, ако се прилага пресен, а при топлинна обработка ароматният зеленчук губи повечето от полезните си свойства, доказа още официалната наука.

Как се прави сок от лук?

Приготвянето на сок от лук у дома се състои от три лесни стъпки :

1. Първо, обелете лука. Внимателно отрежете с нож основата на корена или ако има нещо изгнило и увредено.

2. Нарежете лука по удобен начин. Ако сте решили да използвате ренде, оставете главата цяла или на две половинки.

3. Измийте обеления лук от остатъците от мръсотия и люспи.

Как да изцедите сокa от лука?

Може да ползвате ренде, но този метод не е най-удобният, защото :

– Има директен контакт между лука и очите.
– Остава неизползваната част от лука.
– Не е подходящ за изстискване на големи количества лук.

Настърганият лук се изстисква през тензух или марля.

Може да се направи сок от лук и с обикновен блендер (не чопър) и с месомелачка. Технологията е горе-долу същата като при рендето – смленият лук се изстисква допълнително.

Със сокоизстисквачка

Идеалното устройство за получаване на сок от лук е сокоизстисквачката. Не всяка обаче е подходяща за тази цел. От цялото разнообразие от сокоизстисквачки (например за твърди, костилкови, цитрусови продукти и др.) изстисквачката за меки плодове и зеленчуци е подходяща за получаване на сок от лук.

Важно! Устройство, което работи на принципа на центрофуга и загрява преработения продукт, ще унищожи значителна част от витамините и полезните микроелементи в лука.

Така че:

– Нарежете лука на четвъртинки, тъй като, ако е цял, лука е твърде голям за повечето сокоизстисквачки. Не е добре парченцата да са прекалено малки.

– Поставете зеленчука в машината и я включете. Сокът ще се отцеди в контейнера, предвиден за това.

Приложение на сока от лук

Ценните свойства на този сок го направиха популярен не само в областта на кулинарията, но и в козметологията и медицината.

В народната медицина

Както вече стана ясно, народните лечители от европейските и източните школи са използвали широко сок от лук за лечение и профилактика на различни заболявания.

При кашлица

Сокът от лук се използва успешно като терапия при респираторни заболявания, които са придружени от суха кашлица.

Как да използвате:

– Вземете сок от две глави лук.
– Добавете натурално червено вино и половин чаша мед.
– Оставете на тъмно място за две седмици.
– Прецедете и съхранявайте в хладилника.
– Инфузията се консумира със стайна температура по 1 супена лъжица след хранене.

Като алтернатива можете да смесите пресен сок с равно количество мед и да взимате по време на хранене 1 с.л. 2-4 пъти на ден.

Сок от лук при настинка

За да се отървете от хремата, се капва в носа :

– Прецеденият сок от 1 глава лук се разрежда с растително масло (1:2) и преварена вода (1:3).
– Капвайте по 1-2 капки във всяка ноздра няколко пъти на ден, но не повече от три дни.

Средството се съхранява не повече от 12 часа. За деца сокът се разрежда в съотношение 1:4.

Внимание! Неразреденият сок може да причини изгаряния на носната лигавица. ВИНАГИ слагайте първо една капка в носа и малко количество на кожата, когато ползвате сок от лук, за да разберете дали е достатъчно разреден

При болки в ушите

Стар народен метод за справяне с болки в ухото :

– Запечете във фурната, като изрежете предварително малка дупка в почистената глава лук и изсипете там 1 ч.ч. семена от черен кимион.

– Полученият сок се накапва в засегнатото ухо два пъти на ден.

Сок от лук за козметични цели

В домашната козметология сокът от лук се използва като продукт за грижа за косата и кожата. Маските и настойките със сок от лук имат почти магически свойства в борбата с плешивостта.

Сок от лук при косопад

Маската с луков сок укрепва косата, активира нейния растеж, придава обем и спира косопада:

– Изстискайте 2 с.л. сок от лук.
– Разредете 1 с.л. мая в 2 ч.ч. топла преварена вода.
– Загрейте малко (според дължината на косата) зехтин или масло от репей на водна баня.
– Смесете всички съставки и нанесете върху скалпа и кичурите.
– Дръжте маската 40-50 минути.
– След това отмийте с топла вода.

Красива и здрава кожа със сок от лук

Сокът от лук се използва и като грижа за кожата на лицето. Подобрява общото състояние, облекчава акнето. Тонизира, стяга и подмладява.

– Подхранваща маска : смесете сок от лук и мед в равни пропорции. Нанесете масата върху лицето за 15-20 минути и изплакнете с топла вода.

– За чувствителна кожа: смесете 50 мл мед, 1 с.л. сок и 50 г картофено пюре. Нанесете върху почистена кожа за 15-20 минути. Измийте с хладка вода.

– За мазна кожа: Смесете лимонов сок и сок от лук в равни количества и дръжте на лицето за 5-10 минути. Отмийте с топла вода.

– При акне. Нанесете сока от лук точково върху възпалението с памучни тампони. Дръжте до 30 минути, след което изплакнете с вода без сапун.

Източници: ogorod.guru, lifehacker.ru, Serdaro.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Лечение със сок от лук: съвети и рецепти как да го използвате

  1. Елена каза:

    Този метод с сок от Лук, го почнах, след като чух за ковид. Без да съм чела, започнах да го пия, щом почуствувам малко промяна в дишане и настинка…
    След като изпия една чашка Лук
    Веднага отминава проблема. 👍👍👍

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *