Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вместо клечки за зъби използвайте конци

Здравейте! Пише ви един маниак на тема чистота. Това разбира се включва и чистотата на устата. Ходя редовно на зъболекар, мия си зъбите два пъти дневно, а когато имам възможности след всяко хранене. Все пак нещо винаги остава между зъбите ми и се получава неприятна миризма. Вероятно, защото имам голямо разстояние между зъбите. Положението не се подобрява особено, въпреки че ползвам и клечки за зъби. Понякога дори си разкървавявам венците. Плаша се от това, че кариесите по думите на моя зъболекар започват от междузъбните пространства. Мога ли по някакъв начин да разреше проблема си ?

Иван Ангелов

Уважаеми г-н Ангелов, Вие съвсем не сте маниак на тема здраве. Всеки човек би трябвало да си мие зъбите и сутрин, и вечер, да ползва поне едно средство за допълнителна хигиена, което да почиства споменатите от вас междузъбни пространства, това спестява много неприятности и пари, наистина !

Ако наистина сте маниак на тема чистота в устата в банята ви трябва задължително да присъства и вода за уста, която помага да имате винаги свеж дъх в устата, запазва венците зъбите. За съжаление обаче българите не я използват много често.

А сега да отговоря на конкретния ви въпрос. Наистина клечките за зъби са най-популярното средство за допълнителна хигиена, има ги дори в ресторантите и закусвалните. Те наистина се твърде неефективни и както се случва при вас често разраняват венците и така вместо да почистят  те предизвикват ново дразнене и болки.

Много по-модерно и ефективно средство за хигиена на зъбите и пространствата между тях са специалните конци – овосъчени или не, ароматизиране или не. Те могат да се намерят почти във всяка аптека. Кутийката им е по-малка от кибритена, което позволява да се насят навсякъде. Техниката на използване се усвоява много бързо и изобщо не е по-сложна от употребата на клечките за зъби. В началото тя може да се тренира пред огледалото. Конецът трябва да се постави в най-ниската част в междузъбното пространство и после се изтегля. По този начин всички хранителни остатъци се изчистват, а венеца не се травмира.

Трябва да се знае, че храната, която остава да се разлага между корена на зъба и венеца не просто води до лош дъх, а също и до кариес и венечни възпаления.

Д-р Веска Василева е стоматолог, ендодонт, консултант на Lekuva.net. Читателите при необходимост могат да я потърсят на тел.: 0888/ 807-559.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *