COVID-19: Лекарите са скептични към четвъртата доза

Лекарите са скептични към четвъртата доза и предупреждават за „пропуск на ваксината“

доза

„Ваксинационна разлика“ е нов термин, използван за описване броя на ваксинираните хора в богатите страни, в сравнение с тези в по-бедните държави.

Докато много бедни нации просто ваксинират хората с първа доза, по-богатите вече мислят за четвърта. Има много въпросителни около това дали е необходим „четвърти удар“.

Когато текущата гама от ваксини беше пусната от Pfizer, Moderna, AstraZeneca и др., те бяха проектирани да се справят с оригиналния вариант на COVID-19, този, който се разпространи пръв по света, този, който стана вирусен. Две години по-късно и COVID-19 се промени почти толкова, колкото и светът.

В някои отношения, подобно на света в който живеем сега, той е почти неузнаваем, сравним ли го с варианта, който се разпространи през зимата на 2019/20. През това време богати нации като Съединените щати, Русия, Великобритания, Китай и европейските страни работиха за това да ваксинират населението възможно най-скоро. Един вид състезание за ваксинация, ако щете.

Близо 18 месеца откакто първите ваксини против ковид станаха факт, има няколко проблема, с които трябва да се справим.

– Как живее светът с COVID-19 днес?
– Необходима ли е четвърта доза?
– Ами по-бедните нации?

Всички тези въпроси са взаимосвързани, тъй като наскоро излязоха проучвания за ефективността на четвъртата доза срещу COVID-19.

Заключенията разкриват една проста истина: те не са толкова ефективни

В резултат на това вирусолозите са скептични относно четвъртата ваксинация.

В Обединеното кралство в момента се прави четвърта ваксинация. Вместо това учените казват, че усилията трябва да се насочат към модифициране на съществуващите ваксини, за да може да поеме настоящия доминиращ вариант на COVID-19, Омикрон.

Настоящите са много добри в борбата с оригиналния вариант, но Омикрон е по-малко смъртоносен и по-предаваем.

Основната цел на ваксината е да спре предаването

И тук припомняме факта, че по-бедните страни все още са някъде там, в дъното на ваксинацията, където защитата на населението се извършва в много по-малки мащаби.

Сър Андрю Полард

Сър Андрю Полард – председател на Съвместния комитет по ваксинация и имунизация (JVCI) – наскоро разкритикува как светът се е оказал в положение, в което най-бедните нации трудно са осигурили дори и първата доза. „Ние дори не сме успели да ваксинираме всички в Африка с една доза“, каза сър Полард.

Ако хората в по-бедните нации не могат да бъдат ваксинирани, тогава има по-голяма вероятност вируса да мутира и земното кълбо отново да се окаже в твърдата хватка на ограниченията.

Стабилната ваксинация в държавите, в които тя се случва с много по-ниски темпове и усъвършенстване на ваксините може да бъде онова, върху което здравните власти да насочат вниманието си занапред.

Ниска ефективност на ваксините заради нисък процент ваксинирани

В началото на 2022 г. предварителните констатации от проучване, проведено в Израел, показаха, че четвърта доза от ваксините Pfizer-BioNTech или Moderna повишава антителата пет пъти след прилагането на ваксината.

Проучването обаче се основава данни от едва няколко здрави индивида.

Експертите най-често са съгласни, че уязвимите групи като реципиенти на трансплантирани органи, пациенти с рак, хора с хронични заболявания и такива на възраст 65 или повече години е по-вероятно да се нуждаят от четвърта доза, отколкото здравите хора, дори и да са прекарали ковид два или повече пъти.

Израелското проучване, резултатите от което бяха публикувани предварително на 15 февруари, но все още не са рецензирани, също така показа, че четвъртата доза осигурява само умерен тласък на защитата срещу инфекция с Омикрон.

Д-р Моника Ганди

Въз основа на досегашните данни д-р Моника Ганди, специалист по инфекциозни болести от Калифорнийския университет в Сан Франциско каза, че четвъртата доза засега е почти ненужна.

„Трета доза ще помогне за увеличаване на защитата, но все още нямаме обосновка за четвърта“, каза тя пред Healthline.

„Нито третата доза, нито четвъртата, нито дори петата няма да направят нищо за спиране на инфекциите (дългосрочно)“, казва д-р Гили Регев-Йочай, специалист по инфекциозни болести в Медицински център Шиба в Тел ХаШомер, Израел, и водещ автор на новото изследване.

Липсва информация

Пандемията и вирусът SARS-CoV-2, които я подклаждат, накараха почти всеки учен да се чеше замислено по главата. Има толкова много неща, които все още не знаем. Откъде се появи вирусът? Защо прави някои хора много по-болни от други? Защо толкова много случаи са безсимптомни? И разбира се – колко дълго издържат бустерите?

„За съжаление данните все още не са налице“, казва д-р Трина Расин, асоцииран директор за разработване на ваксини в Организацията по ваксини и инфекциозни заболявания, пред Fortune за науката, която стои зад продължителността на подсилващия имунитет.

„Има някои предварителни данни, които предполагат, че имунните реакции към третата доза започват да намаляват с времето, точно както видяхме това да се случва и при две“, каза д-р Расин. „Това предполага, че може да са необходими повече от четири дози, ако говори за съществуващите сега ваксини.“

Д-р Трина Расин

По-добре двe или три, отколкото нито една

Това, което не трябва да се губи в този дебат (за или против четвърта доза) е, че ваксините, които имаме, и дозите, които вече са приложени, са много полезни. Хората с три дози са имали 96 процента намален риск от хоспитализация при Омикрон, според скорошно проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (САЩ). Дори такива, които са само с две дози са имали 81% намален риск. Въпреки че имунните реакции варират в зависимост от възрастта и състоянието на здравето, огромното мнозинство от възрастните хора все още показват имунен отговор пет месеца след третата доза.

Затова и изводът е: ваксинирайте се (ако не сте). Ваксинирайте се според препоръките, които ще ви даде специалист-вирусолог, а не личния лекар. Ако четвъртата доза все още провокира въпроси и размисли, то две или три дози от ваксината срещу COVID-19 почти сигурно спасява животи.

Източници: www.vox.com, www.healthline.com, www.fortune.com, www.express.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *