ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се справим със страха от война

Затваряте очи и се надявате, че чудовището ще изчезне: как да преживеете страха от войната между Русия и Украйна

Русия и Украйна

Какво да направим, когато тревожността от събитията около нас ни парализира и ни пречи да продължим да живеем нормално (доколкото е възможно)? Психологът и бизнес треньор Сергей Насибян предлага да приемем фактите, да ограничим гледането на новини и да се фокусираме върху основното.

Как да управлявате тревожността, когато нямате нулев контрол върху събитията

В кола, движеща се по тесен скален път, се страхува пътникът, а не шофьорът. Страхът от война, който се усеща днес в очите и сърцата на почти всички хора по света, наблюдаващи случващото се в Украйна, вече се превръща в параноя. И тази параноя ни завихря във водовъртеж от тревожни мисли – от „какво ще се случи с мен“ до „каквото-такова“. И в тези притеснения се губи същността на човешкото съществуване, което се основава на милосърдие, включително и по отношение на самия себе си.

Сергей Насибян

Някои все още си спомнят времената на страх от ядрена война, в случай на напрежение между САЩ и СССР. Страх, който дори има официално име – нуклеомитуфобия. Този страх проникваше в умовете на хората на всички нива от обществения ред. Но, по време на Студента война е имало и такива, които не са взели насериозно напрежението между двете страни и са продължили да си живеят живота. Именно тези хора се движеха към просперитет, а не онези, които истерично плашеха и другите, които безпричинно се страхуваха.

Не можем да не реагираме на случващото се и затова умът ни търси спасение дори и в най-безнадеждните ситуации. Но онова, което разумът предлага, не винаги може да бъде изпълнено. И този конфликт – между онова, което мислим, и другото което сме в състояние да сторим, трябва да стане очевиден за нас самите. Само тогава ще можем да реагираме разумно на обстоятелствата.

Какво да направите, ако попаднете в урагана на общата истерия?

Приемете, че войната е нормално състояние на човечеството по всяко време. Мисленето, че ей сега, всеки момент ще започне, е като онова, което прави детето, когато се уплаши и просто затваря очи, надявайки се, че ужасното чудовище ще изчезне. Ако не виждате войната, ако ракетите не падат в задния ви двор, това не означава, че тя изобщо не съществува.

Мирът е малък фрагментиран период, който се намира между две войни

Приемете, че стресът и тревожността, които може да изпитвате в момента, са пряко свързани с острото чувство на безпомощност. И ако сте на хиляди километри от случващото се в Киев, си дайте сметка че никакви дихателни упражнения, позитивно мислене или писане на невротични статуси в социалните мрежи няма да променят мнението на Путин или хода на политическите маневри.

Можете да промените само начина, по който реагирате на обстоятелствата, които са напълно извън вашия контрол

Без значение колко безмилостно мрачни могат да станат заглавията, способността да разпознаете какво сте способни да промените и към какво трябва да се адаптирате, може да помогне за ограничаване реакцията ви на стрес и да ви спрат от спираловидното движение надолу.

Опитайте се да разберете от какво точно се страхувате, когато мислите за войната

Повечето от страховете се основават на егоистични мотиви (няма да имам пари, работа и т.н.). Бъдете наясно как точно сте засегнати от това, което се случва наоколо? Какво точно може да загубите? Отговаряйки си на тези въпроси, е вероятно да се заемете с реални действия.

Ограничете консумацията на новинарско съдържание

Ако се притеснявате, че ще пропуснете нещо важно за вас, тогава намерете един канал и използвайте само него. Ако вече знаете какво наистина ви притеснява, намерете начин да удовлетворите тази нужда по друг начин, освен да натрупвате информация (това прави умът инертен).

Бъдете наясно с емоциите си и се научете да ги изживявате, без да ги потискате или разплисквате върху другите хора около вас

Това, което чувствате, определено е важно и изисква правилния начин да го задържите. Насочете вниманието си към самите емоции, а не към мислите. Какво чувствате? Как го усещате? Къде точно в тялото го усещате? Това ще ви помогне да интегрирате емоциите във вашето съзнание, без да включвате защитните механизми на ума, които в повечето случаи ще бъдат насочени към натрупване на тези чувства. Такава „каша“ от емоции създава стрес и води до негативни последици.

Страхът се появява там, където губите контрол

Страхът се превръща в паника, и тя е тази, която убива. Основната причина за паниката е, че губим ориентация – не можем да се намерим нито в менталното, нито в географското пространство. Загубата на това пространство избива земята изпод нозете ни – в такива моменти, каквото и да вършим, сякаш бъркаме вода, тоест правим много безсмислени движения. Тук основната задача е да се върнете в тялото, да бъдете пак себе си. Всеки има своя начин за това. Едни медитират, други се молят, трети отиват на шопинг, а четвърти купонясват с приятели…

Войната често се свързва със смъртта

Смъртта предизвиква страх. Приемете факта, че смъртта е неизбежна – изобщо, не само на бойното поле. По принцип е неизбежна… Осъзнаването на това ще ви помогне да пренасочите вниманието си към простите удоволствия, които са налични в момента, и да започнете да оценявате тези моменти.

Източник: www.baikal-media.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *