ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Има бактерии, които влияят положително на мозъка

Например йогуртът е пробиотик и е призван да подобри състо­янието на храносмилането. Обаче според последни данни освен тези си свойства, се оказва, че кисело-млечните продукти помагат при лечение на депресия. Както станало ясно, чревните бактерии влияят директно на мозъка. Това било демонстрирано чрез експе­рименти с плъхове. По думите на учените същото се случва и в човешкия организъм.

Трябва да отбележим, че преди време чревните разстройства бяха свързвани с преживяването на стресови ситуации. Именно това подтикнало учените към по-нататъшно изследване на про­блема. Те работили с лабораторни мишки, като им давали храна, съдържаща определена бактерия, която по принцип живее в храно­смилателния тракт. В крайна сметка мишките демонстрирали по-малко признаци на стрес, тре­вожност и депресия, а в организма им засекли по-малка концентрация на стресовия хормон кортикостерон – въпреки че ги вкарвали в стресови ситуации.

ВНИМАНИЕ!

„В бъдеще йогуртът може да замести таблетките, обаче ефективността от него ще зависи пряко от щама на бактерията“ – казва неврологът от Универси­тетския колеж „Корк“ в Ирландия Джон Криан.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *