ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

4 храни, които причиняват акне според дерматолозите

Има определени храни, които стимулират появата на акне. Тук ще разгледаме кои са те и защо влияят по този начин на кожата.

храни, които причиняват акне
Добре е да избягвате някои хранителни продукти, за да запазите кожата си чиста

Грижата за кожата не се свежда само до кремовете и лосионите, които използваме. Дерматолозите казват, че това, което ядем е също толкова важно за състоянието й.

„Акнето често е прeдизвикано от лоша диета. Ако не контролирате количеството млечни продукти и въглехидрати, които консумирате, акнето може да излезе извън контрол”, казва д-р Лили Талакуб, дерматолог в „McLean Dermatology„.

Преработените храни, млечните продукти, суроватъчните протеини, белият хляб и храните с голямо съдържание на захар могат да увеличат появата на акне драстично. Също така и хранителните алергии могат да са причина за избиването на пъпки по лицето.

 

4 видове храни, които могат да стимулират появата на акне:

 

  1. Млечни продукти

Млечените продукти, особено тези, съдържащи краве мляко, са сред главните виновници за появата на неприятните пъпки. Според Рене Руло, експерт в областта на грижата за кожата, работила с холивудски звезди като Деми Ловато, Лили Рейнхарт и Мадлен Петш, съдържанието на хормони в млякото е сред най-честите причини за появата на акне.

Нейната хипотеза е, че това е така, защото на много от млекодойните крави се дават хормони на растежа, който се натруват в млякото, което после консумираме. Тези хормони играят роля в излишното производство на себум, което насърчава поникването на пъпки.

Освен това много хора имат чувствителност към млечните продукти. Според последни данни около 68% от населението на света страда от непоносимост към лактоза. Според проучване от 2010 г., публикувано в “Science of the Total Enviroment”, някои леки хранителни алергии и чувствителността към определени хранителни вещества могат да се проявят като поява на гнойни пъпки и възпаление на кожата.

 

  1. Храни с високо съдържание на захар и бърза храна

Експертите в областта на дерматологията са единодушни, че консумирането на преработена захар в големи количества и редовното ядене на бърза храна са сред основните причини за появата на неприятните пъпки.

Американската академия по дерматология съветва избягването на сладки храни и напитки. Те карат кръвната захар да скача рязко, което води до хормонални реакции, които често водат до избиване на акне по лицето и тялото.

Освен това прекаляването със сладкото и мазната бърза храна драстично повишава риска от тежки заболявания, като диабет тип 2, сърдечни проблеми и затлъстяване.

 

  1. Бял хляб

Белият хляб, макар и много вкусен, е храна с висок гликемичен индекс, която е добре да се избягва. Той причинява бързо завишаване на кръвната захар в огранизма.

„Това води до разширяване на мастните жлези и увеличено секретиране на себум, което от своя страна води до появата на повече акне.”, казва д-р Йорум Хард, сертифициран дерматолог и специалист по фототерапия на акне.

храни, причиняващи акне
д-р Йорум Хард, сертифициран дерматолог и специалист по фототерапия на акне

 

  1. Суроватъчен протеин

Този вид протеин е много популярен сред активно трениращите хора. Той обикновено се намира в големи количества в протеиновете прахчета и шейкове, който много фитнес инструктори препоръчват.

Това, което те не ви казват, е че, когато се консумира в прекомерни количества, той е вреден за хора с проблемна кожа. Подобно на белия хляб, суроватъчният протеин рязко вдига нивата на кръвна захар, а това води до омазняване на кожата и запушване на порите.

Мазната кожа със запушени пори е много по-благоприятна среда развитието на бактерии и появата на пъпки.

 

Допълнителни съвети за предпазване от акне:

 

  • Избягвайте или поне намалете консумацията на горепосочените храни
  • Ограничете натрупването на стрес. Прекомерният стрес влияе върху отделянето на определени хормони, които увеличават секретирането на повече мазнина, а мазната кожа е предпоставка за акне.
  • Пийте достатъчно вода. Кожата ви може да е мазна, но това не пречи да е дехидратирана. Дехидратираната кожа е под по-голям риск от най-различни раздразнения и проблеми.
  • Мийте лицето си редовно. Изключително важно е всеки ден да отмивате мазния слой, мръсотията и потта от лицето си, за да имате чиста кожа. Препоръчително е да го правите по 2 пъти на ден – веднъж сутрин и веднъж вечер.

Източници: https://www.insider.com; https://www.forhers.com; https://pixabay.com/

акнестоп
АКНЕСТОП – за изчистване на акнето и връщане на самочувствието

акне по лицето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *