ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синапено семе – ползи, употреба и противопоказания

Синапено семе се използва за лечебни и кулинарни цели от хиляди години.синапено семе

 

Синапът е част от семейство „Brassicaceae” и е едно от първите култивирани растения. Семената му са една от най-старите подправки, отглеждана и употребявана преди повече от 5000 години. Има около 40 различни вида синапени растения, но три от тях са най-често срещаните за кулинарна употреба – черните, кафявите и белите.

Семената, листата и цветовете на растението са подходящи за консумация. Черното синапено семе вирее в Северна Африка, части от Европа и Азия. За да се консумират, е нужно да се премахне семенната им обвивка и могат да се начукат на подправка.

 

Употреба на синап в кулинарията

 

Синапените растения се срещат в широк спектър от сортове, всички от които са богати на множество хранителни вещества. Листата им са с високо съдържание на калций, мед, витамини C, A и K, а семената са отличен източник на фибри, селен, магнезий и манган.

Листата на синапът могат да използват за салати, супи, яхнии и да се консумират сурови. Семената могат да се накиснат и да се използват за приготвяне на синапена паста (горчица), която е идеален дресинг за салата.

 

Здравословни ползи от консумацията на синапено семе

 

Семената от синап осигуряват редица ползи за здравето, тъй като те съдържат антиоксиданти и други полезни растителни съединения, които са много полезни за организма. Смята се, че те са част от традиционната медицина от векове.

 

  1. Предпазва от ракови заболявания

Ракът е болест, при което някои клетки в тялото растат извън контрол и се разпространяват в други части на тялото, казано по възмжно най-прост начин. Проучване, публикувано в ”Carcinogenesis”, установява, че глюкозинолатите в синапеното семе могат да помогнат в борбата с раковите клетки или поне да забавят разпространението им.

Необходими повече проучвания, за да се потвърди тази хипотеза.

 

  1. Успокоява симптомите на псориазис

Псориазисът е състояние на кожата, което причинява червени, сърбящи, люспести петна по коленете, лактите, тялото и скалпа. Заболяването се обостря на цикли, като пристъпите продължават няколко седмици или месеци, след което преминават в ремисия.

Проведено наскоро проучване, публикувано в “The Journal of Dermatology” стига до извода, че консумирането на синапено семе може да намали възпалението и да насърчи по-бързото заздравяване на лезиите, причинени от псориазис.

 

  1. Предпазва от дерматит

Дерматитът е много широк термин, който се отнася до различни кожни раздразнения. Има голям брой причини и симптоми, но най-честите са сърбеж, сухота на кожата или обрив.

Публикувано изследване в “Journal of Southern Medical University” костатира, че консумацията на синапено семе предпазва организма от появата на контактен дерматит и ускорява заздравяването на кожата.

 

  1. Помага при инфекциозни заболявания

Антиоксидантните помагат при лечението на инфекциозни заболявания по различни начини. Именно затова пием витамин C, когато сме настинали. Те подпомагат развитието и поддържането на здрави имунни клетки, които се борят с патогените. Смята се, че антиоксидантните, съдържащи се в семената от синап, могат да предпазват от бактерии и гъбички като E. coli, B. subtilis и S. aureus.

Важно е да се отбележи, че проучванията в тази област са противоречиви. Нужни са още много изследвания, за да се потвърди тази полза от семената.

 

Противопоказания от консумацията на синапено семе:

 

За повечето хора то е напълно безопасно за консумация, особено в нормални количества. Въпреки това, прекаляването с него може да доведе до коремни болки, диария и възпаление на червата.

Невареното синапено семе също съдържа вещества наречени гойтрогени. Това  са съединения, които могат да възпрепятстват нормалната работа на щитовидната жлеза, която е отговорна за регулирането на метаболизма и още редица важни процеси в човешкото тяло.

Ако имате проблеми с щитовидната жлеза избягвайте консумацията на семена от синап.

Източник: https://www.thehealthsite.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *