Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Горчив вкус в устата. Причини и лечение с народни средства

Горчив вкус в устата може да показва развитието на различни болезнени състояния, както и патологии и дисфункции на храносмилателната система

горчив вкус в устата

Горчив вкус в устата се появява и при проблеми с хигиената на зъбите или устната кухина, хормонални дисфункции и др. Те са предпоставка за появата на горчивина, независимо по кое време на деня, без значение дали е временна или постоянна. Някои причини могат да бъдат изключени или да се подозира най-вероятната диагноза. Едва когато се изясни дали човек страда от дадено заболяване, което може да предизвиква и горчив вкус в устата, и се пристъпи към неговото лечение, тогава вече ще е възможно да не се усеща лошия парещ вкус в устната кухина.

Горчив вкус в устата, с който се сблъскват много хора, е първата аларма на тялото, сигнализираща че нещо не е наред. Ако започнете навреме да търсите причините за горчивината в устата, можете да предотвратите заболявания, които след това преминават в хронични.

Кога и защо може да има горчив вкус в устата?

Болести, които биха могли да я причиняват:

• За кратко време – причината може да е прием на лекарства, които влияят върху функционирането на черния дроб и храносмилателния тракт;

• Сутрин – необходимо е да се изследват черния дроб и жлъчния мехур;

• Постоянно – причината за това може да бъде холелитиаза, заболявания на психиката и ендокринната система, холецистит, както и онкология на храносмилателния тракт;

• След хранене – трябва да обърнете внимание на състоянието на жлъчния мехур, стомаха, както и на дванадесетопръстника и черния дроб;

• След и по време на физическа работа с едновременно неприятно усещане в дясната страна – това показва нарушение на черния дроб;

• След прием на определени лекарства (антиалергични лекарства, антибиотици);

• Придружена от лош дъх – източникът на проблема може да е заболяване на венците.

В допълнение, чувството на горчивина в устата често се появява след преяждане или ядене на твърде мазна храна. Това се случва тъй като черният дроб не може да синтезира достатъчно жлъчка, за да усвои мазнините.

Неприятен горчив вкус се усеща и при наранявания в носа и устата. А също и по време на бременност, когато хормоналният баланс е нарушен.

За да не усещате горчивината в устата, трябва да посетите гастроентеролог, който ще установи истинската причина за проблема и ще предпише необходимото лечение.

Болести, които причиняват горчив вкус в устата

Основните заболявания са:

Хроничен гастрит

Това състояние, причинено от разстройство на стомаха, в началото протича безсимптомно, а след това се появяват киселини, горчивина в устата и гадене. След серия от прегледи лекарят определя вида на гастрита, факторите, които го причиняват, и предписва курс на лечение, който обикновено продължава от 14 дни до няколко месеца.

Традиционната медицина за този проблем предлага следните рецепти:

• При хроничен гастрит с ниска киселинност налейте вечерта 0,5 л вряща вода в термос, изсипете 2 супени лъжици ситно натрошен овес. Прецежда се на сутринта и се пие по половин чаена чаша 30 минути преди хранене. Курсът на прием е 20 дни, след това се прави почивка за 10 дни и се повтаря отново.

• При гастрит с висока киселинност е ефективно да се пие прясно приготвен картофен сок 30-60 минути преди хранене: трябва да започнете постепенно (с 2-3 супени лъжици) и да увеличавате количеството, като разрешеният прием е не повече от 50 мл. Картофеният сок обаче ще бъде ефективен само ако се прави ден за ден, тъй като бързо губи своите полезни свойства. След като изпиете сока, трябва да си легнете за 30 минути. След 1 час можете да закусите. Курсът е 10 дни.

• При гастрит с висока киселинност също ще помогне разтвор на мед в топла вода (1 супена лъжица на 1 чаша вода). Пие се 1,5-2 часа преди хранене. Курс: 1,5-2 месеца.

Хроничен холецистит

Възпалителният процес на жлъчния мехур възниква поради наличието на камъни в него, което води до проблем при изтичането на жлъчка или нарушение на кръвоснабдяването на стените на жлъчния мехур . Холециститът е придружен от гадене, усещане за горчивина в устата след хранене, чернодробни колики и болка.

По правило при хроничен холецистит можете да си помогнете у дома, но винаги под наблюдението на лекар. За това е добре да се пият холеретични билки.

• По-специално, помага отвара от невен: 1 супена лъжица сушен цвят се запарва с 1 чаша вряла вода. Оставете за 20 минути, прецедете и пийте топлата запарка по половин чаша преди хранене, по три пъти на ден. Невенът има противовъзпалителни свойства и подобрява оттока на жлъчката.

Хроничен панкреатит

Това е заболяване, при което панкреасът не може да произвежда достатъчно ензими за нормално храносмилане. Причините за панкреатит обикновено са холелитиаза, злоупотреба с алкохол, преяждане, вирусни заболявания, отравяне, нервно напрежение, стрес, операции и травми. Пациентите изпитват горчивина в устата и тъпа болка в левия хипохондриум.

При хроничен панкреатит методите на традиционната медицина дават много добър терапевтичен ефект.

• Можете да използвате тази рецепта: изсипете 1 супена лъжица елда в 1 чаша пресен кефир. Покрийте и оставете за една нощ. Сутрин изяжте 0,5 чаша от продукта на празен стомах. Вземете другата половина преди лягане. Курсът е 2 седмици. След това направете почивка за 10 дни и повторете отново.

Жлъчна дискинезия

Това заболяване е свързано с неправилен поток на жлъчката в началния отдел на тънките черва и се причинява от нарушена подвижност на жлъчните пътища и жлъчния мехур. Придружено е от симптоми като болка в корема или в дясната страна, горчивина в устата, гадене.

Мента ще помогне при този проблем: сварете 2 ч.л. суха или свежа мента в 1 чаша вряща вода, оставете за 30 минути и прецедете. Пийте на глътки през целия ден.

Или друга рецепта: 1 ч.л. натрушени семена от магданоз залейте с 2 чаши вряла вода, оставете за 2 часа, прецедете и поставете в хладилник. Приемайте по четвърт чаша 3-4 пъти на ден 15 минути преди хранене. Курсът е 2 седмици, след това се прави почивка от 10 дни и се повтаря курса отново. Пийте тази отвара в продължение на 3-4 месеца.

Остро отравяне

Интоксикацията с какъвто и да е токсичен агент (храна, газ, химикали, алкохол, лекарства и наркотици) е придружена от гадене, диария, а понякога и горчив вкус в устата.

При отравяне трябва да пиете много леко подсолена вода (2 супени лъжици сол на 5 литра вода). Пациентът трябва да изпие 1 литър течност, след което е необходимо да предизвика повръщане. Това изхвърля повече отрови от стомаха, предотвратявайки навлизането им в червата. В същото време промиването на червата трябва да се направи с клизма с топла преварена вода.

Също така при всички видове отравяния лечители и билкари съветват да не лягате (колкото и да ви е лошо), а да се движите и да ходите – колкото повече, толкова по-добре. Това се дължи на факта, че при движение тялото премахва отровите през кожата с помощта на потта.

Топлите вани и душове също са полезни

В случай на отравяне, дори при вече празен стомах, повръщането може да продължи. То може да бъде спряно с народни средства. По-специално, тази рецепта ще помогне много бързо и ефективно: 1 ч.л. картофено нишесте се залива с 1 чаша вода със стайна температура и се пие наведнъж. Тази смес бързо премахва болката в стомаха, коликите и позивите за повръщане.

Появата на горчивина в устата най-често се свързва с нездравословно хранене, което води до нарушаване на нормалното функциониране на храносмилателния тракт. Ето защо, за да се избегнат проблеми с работата на храносмилателните органи, не трябва да се злоупотребява с алкохол, мазни, солени, пикантни, пържени храни и пушени меса.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *