ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви промени в менструалния цикъл настъпват между 20 и 40 годишна възраст?

Има много промени в менструалния цикъл, които се случват от 20 до 40 годишна възраст. От по-слаби спазми, до по-обилно кръвотечение и промени в настроението по време на ПМС.

промени в менструалния цикъл

 

Повечето промени в менструалния цикъл са трудни за прогнозиране. Но почти всяка жена е свикнала с тях. Това е така, защото с напредването на възрастта вървят и хормоналните промени в женското тяло, бременността и перименопаузата, с които цикълът с променя и се коригира според ситуацията.

Тук ще се опитаме да ви разясним какво може да очаквате, като промени през годините, и какво може да ви даде знак, че нещо не е наред.

 

Промени в 20-те години

 

Много тийнейджърки се борят с тежка и изненадващо появаваща се менструация. С навлизането в 20-те години това най-вероятно ще се коригира.

Защо? „Много е типично за младите момичета да не овулират редовно”, казва д-р Лорън Щрайхер, акушеро-гинеколог от Чикаго и автор на “Sex Rx-Hormones, Health, and Your Best Sex Ever”. Това е нормално, защото без редовна овулацията, менструацията става по-нестабилна. От друга страна, когато цикълът се изравни и влезне в график, е нормално да започнете да изпитвате ПМС, крампи и чувствителност в гърдите.

За момичетата, които не са свикнали да се справят с тези странични ефекти всеки месец, това може да бъде доста неприятна изненада с навлизането в 20-те години.

 

д-р Лорън Щрайхер, акушеро-гинеколог от Чикаго и автор на “Sex Rx-Hormones, Health, and Your Best Sex Ever”

 

Промени в 30-те години

 

В по-голямата си част менструацията трябва да бъде доста предсказуема и последователа през това десетилетие от живота. Симптоми като внезапно и по-силно течение или по-интензивна болка от обичайните крампи може да са признак за по-голям проблем.

Доброкачествените израстъци, наречени фиброиди, могат да доведат до по-обилно кървене. А ендометриозата, може да е причина за по-силни и продължителни болки (в накои случаи и по цял месец).

 

Промени в 40-те години

 

40-те години бележат началото на перименопаузата и хормоналните колебания, които са предшественици на менопаузата. През това време, обикновено 8 до 10 години преди менопаузата, тялото се подготвя за финалната права на менструацията.

Нормалните хормонални промени причиняват по-нередовна овулация, а колебанията в нивата на естроген означават, че може да  изпитвате и промени в менструацията (нередовен цикъл, по-тежко кръвотечение, по-дълги периоди на ПМС). „Това, което винаги казвам за симптомите на перименопаузата е, че единственото нещо, което е предвидимо е, че нищо не е предвидимо”, казва д-р Щрайхер.

Докторката напомня още, че дори овулацията да е нестабилна, все още можете да збременеете. Една жена не е в менопауза, докато цикълът й не спре за поне една година.

 

Ако забележите прекалено резки или големи промени в менструалния цикъл се коснултирайте с лекар

 

На каквато и възраст да сте, не збравайте, че менструалният цикъл може да даде доста ясна представа за цялостното здраве. Така че, ако изпитате някакви необичайни симптоми, е най-добре да се консултирате с лекар.

Силно нередовни менструации или драстични промени в потока може да са признак на проблеми с щитовидната жлеза, синдром на поликистозните яйчници или други (лечими) здравословни проблеми.

Източник: https://www.health.com/

промени в менструалния цикъл
Dr. Nature Масло от вечерна иглика – за нормализиране на хормоналния баланс, за облекчаване на състоянието преди, по време и след менопауза

хормонален баланс

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *