ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

В какви случаи е необходимо премахване на сливиците?

Тонзилектомия (премахване на сливиците) е операция, която за мнозина изглежда е останала в миналото

сливиците
Именно с медицината по време на социализма отстраняването на сливиците и аденоидите е свързано с някои от най-нехуманните методи. Всъщност, дори и днес, такава операция е доста често срещана. Но винаги ли е необходимо да се направи?

Дефиниция на термините

Под сливици (tonsilae) в Медицинската енциклопедия е означено натрупване на дебела лимфоидна тъкан в лигавицата на фаринкса. Мястото на нейната локализация се нарича граница на носната, устната кухина и фаринкса. Под традиционното понятие „сливици“ обикновено се разбира палатинните сливици.

Палатинната сливица е сдвоено образувание, разположено на страничните стени на фаринкса. Най-често има овална форма.

За защита

„Нашият фаринкс е капан за различни инфекции – вирусни, бактериални (особено важно е, че сливицата „улавя“ стрептококова инфекция) и протозои, които навлизат в него през носа и устата. Ние неволно вдишваме много неща, и повечето от тях не са особено приятелски настроени или пък полезни“, казва д-р Владимир Зайцев, оториноларинголог.

В същото време имунната система е тази, която пази човешкото здраве. Тя включва различни лимфоидни органи – аденоидни вегетации, езикова сливица и гънки, които граничат с входа на слуховата тръба. Всичко това се допълва от палатинните сливици. И както отбелязва д-р Владимир Зайцев, те са водещи в тази система и затова трябва да работят безупречно. В крайна сметка на тях са поверени няколко функции наведнъж – възстановяваща, защитна и филтрираща.

Владимир Зайцев

И ако започнат да работят с прекъсвания, тогава сливиците се превръщат от защита в опасност за тялото, тъй като всъщност стават акумулатори на различни инфекции. Концентрацията на патогени е висока и е почти невъзможно да се отървем от тях без оперативна намеса. Тялото започва да страда. И тогава, разбира се, възникват мисли за премахване на сливиците, за да се спре всичко това наведнъж.

Кога трябва да се отстранят сливиците?

Владимир Зайцев отбелязва, че е погрешно премахването на сливиците без причина или превантивно. Такава операция се извършва само ако има 100% от показанията. Те включват:

– Ако човек е прекарал повече от 4 ангини годишно, независимо от сезонността, и когато протичат така: едната току-що е приключила и след това човек започва да страда от болки в гърлото отново, буквално след няколко дни.

„Тук си струва да е ясно, че говорим за възпалено гърло, а не за фарингит, обостряне на тонзилит, ларингит – с висока температура и с най-висока концентрация на стрептокок в намазката“, казва оториноларингологът Зайцев.

– Вторият индикатор са резултатите от биохимично изследване: ако индексите на RF – ревматоидния фактор са прекалено високи: например, при горната граница на нормата от 200 ще бъдат 1200, 1100, 950.

„Има непоклатими, постоянни показатели. За да ги разберете, ще разгледаме като пример pH-то на кръвта. То е равно на 7,36. И ако е 7,37 или 7,35, тогава човек ще се почувства не особено добре. Така че тук, докато RF-теста е повече от 200 – говорим за 300, 400 и дори 800, лечението ще е консервативно, без операция. Но ако надхвърли 900, тогава вече може да се говори за операция“, подчертава Владимир Зайцев.

Ангината минава в паратонзилит – възпаление отстрани на мекото небце, когато всичко отиде по-дълбоко от възпалената палатинна сливица и доведе до образуването на гноен абсцес. В такава ситуация се налага операция – образуванието се отваря и съдържанието се отстранява.

Страдат и други органи

Препоръчва се отстраняване на сливиците и в онези ситуации, когато поради тяхното състояние започват да страдат свързаните органи – сърцето, ставите, бъбреците.

„Ако настъпят необратими промени в тези органи, може да се развият ревматоиден артрит, бактериален ендокардит, гломерулонефрит. Такива състояния прогресират, човек се влошава и не може да се подобри. Тогава има индикации за операция“, предупреждава Владимир Зайцев.

Погрешна ситуация

Както отбелязва Владимир Зайцев, често самите УНГ лекари искат да премахнат сливиците просто така, за всеки случай. Освен това има ситуации, когато пациентите настояват за операция много активно.

В това обаче има известна опасност. Така например, казва оториноларингологът, на практика е доказано, включително и от чуждестранни учени, че безпричинното отстраняване на сливиците води до развитие на усложнения. Човек може да не установи пряка връзка между интервенцията и проблема, който се е развил в него, след като минат шест месеца или година. Но през това време процесите в областта на задната фарингеална стена се хронизират.

„Развива се хроничен фарингит или дори фаринготрахеит, ларингит. Инфекцията може да премине без тези входни врати директно в трахеобронхиалното дърво и човек се разболява “, предупреждава Владимир Зайцев.

И тук е важно да се разбере, че ще бъде изключително трудно да се коригира ситуацията. В крайна сметка премахването на сливиците включва тяхното пълно отстраняване и няма да има какво да ги замени. В резултат на това могат да се появят болезнени и неприятни усещания в областта на гърлото, но малко по-различни и се случва така, че те са дори по-лоши от тези, които са причинили сливиците.

„Това е особено лошо за хората, които трябва да говорят много – диктори, учители, актьори, певци, а гласът може да се промени напълно “, казва Владимир Зайцев.

Трябва да е ясно, че преди да премахнете сливиците, е изключително важно да вземете информирано решение – да седнете, да помислите, да се изяснят всички плюсове и минуси и едва след това да се съгласите с операцията. Затова премахването на сливиците се прави строго по медицински причини.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *