ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо е по-добре да не купуваме бяла тоалетна хартия

Нека си признаем, когато става дума за тоалетна хартия, искаме възможно най-меката и най-бяла, или в цветове, които да пасват на „хармонията“ в банята

тоалетна хартия

Знаете ли, че в хартиените продукти, които се продават в магазини и дрогерии има повече от 100 000 химикала?

Въпреки това производителите на бялата тоалетна хартия ни уверяват, че техния продукти е безопасен.

Някой ще каже, че тоалетната хартия е нещо важно и незаменимо. Не толкова отдавна в Америка бялата хартия се разпродаваше на момента и търсенето беше толкова голямо, че този вид тоалетна хартия беше наречена „бяло злато“.

В големите супермаркети, както и в по-малките магазини, можете да видите цели рафтове с тоалетна хартия. На нивото на очите е тази, която е по-скъпа: бяла, цветна, ароматизирана, еднослойна, многослойна, а най-отдолу е по-обикновената, бежова или сивееща тоалетна хартия.

Първокласната бяла тоалетна хартия се произвежда от първични суровини. Това ще рече, че за да се направи хартия за 43 души годишно, ще трябва да се отсече едно голямо дърво.

Бялата тоалетна хартия не се счита за екологична

Заради нейното производство се изсичат гори, а вредни химикали се използват за избелването й. Тя е вредна за околната среда след употреба, тъй като микрохимичните частици от хартията завършват в депата и в океана.

Един от най-лошите използвани химикали е хлорът

Има го почти в повечето продукти, които използваме всеки ден, като бебешки кърпички, хартиени кърпи, сухи кърпи за нос, мокри кърпички, филтри за кафе и т.н. Тези токсични вещества влизат през кожата и попадат в кръвния поток.

Най-опасният от токсините е хлорът и за съжаление повечето конвенционални тоалетни хартии се обработват именно с хлорна белина (натриев хипохлорит).

Хлорната белина създава опасни токсини като диоксин и фурани. Тези токсини се натрупват в телата ни, създавайки опасна ситуация за нашето здраве. По-лошото е, че избелената хартия се смята за един от най-канцерогенните продукти, известен на науката!

Много фабрики за целулоза и хартия използват химикали на основата на хлор за избелване на бялата целулоза. Тези химикали реагират с органичните молекули в дървото и други влакна, за да създадат много токсични странични продукти, включително диоксин. Хлорираната тоалетна хартия съдържа най-голямо количество фурани от всички козметични кърпички и т.н….

Диоксинът, избелващ страничен продукт, е един от най-токсичните химикали, създадени от човека

Веднъж изпуснат в околната среда, той е устойчив, тъй като естествените бактерии не могат ефективно да го разграждат. „Диоксин“ често се използва като общ термин за три силно токсични химични групи: диоксини, фурани и полихлорирани бифенили (PCBs).

Освен това избелената хартия може да бъде вредна за човешкото здраве. Когато се използва, хартията влиза в контакт с кожата, което може да доведе до алергични реакции и дразнене. За направата на ролка тоалетна хартия се използват галони вода и избелващи агенти. А понякога и оцветители и аромати.

Обикновената бежова тоалетна хартия

Бежовата или сивееща тоалетна хартия е направена от рециклирана хартия. Отпадъчната хартия се почиства старателно и мастилото се отстранява. За това също се използват немалко химични ресурси. Но поне не се изсичат дървета. По-„мръсният“ цвят на тоалетната хартия означава, че за производството й не са използвани избелващи агенти.

Съществува мит, че производителите не са много старателни в почистването на суровините, което оставя следи от тежки метали в хартията. Всъщност рециклираната хартия отговаря на всички изисквания за безопасност.

Да, рециклираната тоалетна хартия е добър избор, с изключение на едно малко нещо наречено бисфенол А (BPA). Това е веществото, което прави неприемливо използването на определен вид пластмасови бутилки.

Добрата новина е, че поглъщаме много по-малко BPA от боравенето с хартиени продукти, отколкото от пластмасови и алуминиеви съдове за храна, тъй като концентрациите на BPA в тоалетната хартия са толкова малки (микрограма на грам), че рискът от излагане е малък. Ще усвоим много повече BPA (микрограма на грам) от разписките на кредитната карта, които излизат от банкомата.

Няма недостиг на тоалетна хартия. Но струва ли си да а използваме?

Има много алтернативи: биде, душ, специални тоалетни капаци. И, да – хигиенният душ със сапун и вода е за предпочитане пред тоалетна хартия.

Лекарите препоръчват да изберете мека, многослойна хартия за деликатните зони. Понякога, опитвайки се да се почисти, човек действа агресивно, триейки деликатната кожа. Има и медицински причини, поради които не може да се ползва никаква тоалетна хартия. Ще бъде много по-безопасно за нашето здраве ако използваме хигиеничен душ .

Тоалетната хартия в Япония се произвежда от пшенични влакна. А в Китай хартията се произвежда от ориз, пшенична слама и захарна тръстика.

Тоалетната хартия се изразходва и се изхвърля за секунди. Трябва ли заради това да се изсичат дървета?

Между другото, по-добре е да хвърляте тоалетна хартия в тоалетната, тъй като тя се разтваря бързо във водата. От кофата хартията се озовава на сметището, където ще се разлага с месеци.

Източник: www.glamour.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *