Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ваксинa срещу рак: Какви ваксини ще помогнат за предотвратяване на тумори

Появата на тумори (доброкачествени и злокачествени) често се свързва с настъпването на онкологични заболявания

тумори
Има ваксини, които предпазват от появата на злокачествени тумори

Онкологичните патологии и наличието на тумори заемат водещи места в списъка на причините за смърт. Днес има много препоръки, които касаят защитата от появата на тумори срещу рак, като една от тях е ваксинацията. Какви ваксини могат да помогнат за предпазване от рак?

Михаил Давидов

Откакто човечеството научи какво е рак, то се опитва с всички сили да се защити от него. Методи, които биха дали сто процентов резултат, все още не са идентифицирани. Но ваксините срещу рак съществуват от дълго време и доказано са успешни. Да, те предпазват от ограничен набор от заболявания, но все пак е по-добре човек да се ваксинира, отколкото да не се ваксинира“, казва д-р Михаил Давидов, член-кореспондент на Руската академия на науките, онколог.

Защитете се от човешки папиломен вирус (HPV)

Първата ваксина, разработена за защита срещу рак, се нарича ваксина срещу човешки папиломен вирус (HPV).

Има онкогенни видове вируси, които могат да причинят рак на маточната шийка при жените. При диагностициране те се откриват в 99,7% от случаите. В същото време, други 6 и 11 вида се откриват в 90% от случаите, а 16 и 18 вида рак – в 70%”, подчертава специалистът.

Доста често HPV се предава по полов път. Затова СЗО силно препоръчва момичетата на възраст 9-14 години да бъдат ваксинирани срещу HPV.

Това трябва да се случи преди началото на сексуалната активност, казва Михаил Давидов

Ракът на шийката на матката е вторият най-често срещан рак сред жените след рака на гърдата. Въпреки факта, че според статистиката средната възраст на жените с рак е 60-69 години, ракът на маточната шийка се среща все по-често при младите хора, на възраст 20-40 години“, предупреждава онкологът Давидов.

Трябва да е ясно, подчертава специалистът, че в млада възраст онкологичните патологии могат да бъдат по-трудни. Това се дължи на факта, че всички метаболитни процеси, включително растежа на злокачествени тумори, протичат по-бързо в младото тяло. Смъртността от рак на маточната шийка при жените във възрастовата група 20-40 е по-висока, отколкото при жените над 60 години, казва специалистът.

Досега не е установена пряка връзка между навлизането на онкогенен вирус в тялото и развитието на рак. От инфекцията до образуването на тумори може да минат между 3 години и 20 години. Но по-често процесът отнема много време: повече от 10 години“, обяснява Михаил Давидов.

HPV се открива не само при рак на маточната шийка, но и при наличие на колоректален рак, рак на половите органи и ларинкса. Въпреки че пряката връзка между вируса и рака е доказана само в случай на рак на маточната шийка, СЗО препоръчва и момчетата да бъдат ваксинирани заедно с момичетата. Можете да се ваксинирате срещу HPV и по-късно. Лекарите препоръчват да направите това до 45-годишна възраст, ако все още не сте носител на вируса, казва Михаил Давидов.

Предотвратяване на хепатит В

Ваксината срещу хепатит В не предпазва от самия рак, а срещу вируса, който може да допринесе за рак на черния дроб. Тя е включена в националния календар за ваксинации и се прави на деца първо в болницата, с изключение на тези, които имат противопоказания или чиито родители се отказват от превантивни ваксинации. Защитата срещу вируса на хепатит В се постига чрез няколко ваксинации, като обикновено всички се правят на деца под една година. Тогава детето получава защита от хепатит за следващите 22 години. След това ваксината трябва да бъде актуализирана“, казва Михаил Давидов.

Ваксинацията срещу хепатит В при възрастни не е включена в националния календар, но лесно може да се извърши по желание и на комерсиална основа, обяснява специалистът.

Ваксината срещу хепатит В се използва и като лечение. Тя е част от терапевтичния комплекс при рак на черния дроб и някои други видове онкология, например за глиобластом.

Може да се използва като средство за повишаване на имунния отговор при адювантното лечение на рак. Адювантната терапия е профилактика, която помага да се избегнат рецидиви и прогресия на основното заболяване. Благодарение на нея се подобрява преживяемостта„, казва онкологът Давидов.

Ваксинация срещу COVID-19 с ваксината на Pfizer

Въпреки факта, че ваксината срещу COVID-19 не може да се нарече противоракова ваксина, тя все още е изключително важна както за тези, които търсят варианти за защита срещу рак, така и за онези, които вече имат поставена диагноза.

На пациентите с рак се препоръчва да бъдат ваксинирани срещу коронавирусна инфекция. Може би дори повече от хората, които нямат тумори и онкологични заболявания. Ваксинациите не се извършват по време на химиотерапията и, разбира се, е необходимо да се консултирате с вашия лекуващ лекар“, казва Михаил Давидов.

Желанието да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 не пречи на здравите хора да получават и други ваксинации, по-специално тези, предпазващи от рак (ваксини срещу HPV и хепатит B). Но определено трябва да се консултирате с лекар, както и да се придържате към препоръчаните интервали между ваксините.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *