ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво е мозъчен инфаркт?

Обикновено, когато се говори за инфаркт, мнозина имат предвид сърдечен удар

мозъчен инфаркт
Затова дори не се нуждаят от уточняване за какво става дума, когато се спомене инфаркт. Всъщност терминът е много по-широк, отколкото изглежда. Има, например, белодробен инфаркт, но може да се случи и мозъчен инфаркт. В днешната статия кардиологът и доктор на медицинските науки Азизхон Аскаров обяснява какво означава мозъчен инфаркт, какви са симптомите и как се лекува.

Азизхон Аскаров

Поражението на мозъка, свързано с остра хипоксия и последвалото увреждане, както отдавна е установено, се нарича исхемичен инсулт. Той е по-различен от хеморагичния мозъчен инсулт. Обобщено, инфарктът се разбира като клетъчна смърт. Освен това, може да се случи с всеки орган. Така например има инфаркт на далака, бъбреците и мозъка. Той е свързан с оклузия, тоест запушване на съда, директно захранващ органа. Церебралният инфаркт е исхемичен инсулт. Това състояние възниква в резултат на некроза на мозъчната тъкан поради запушване на кръвоносния съд, чрез който се случва захранването.

Когато това се случи, възниква оклузия (тромбоза/затваряне от тромб) или емболия (затваряне от мехурче въздух, мазнини) на мозъчните съдове. Има тромбози на каротидната артерия, както вътрешна, така и външна, но се говори основно за вътрешната.

Исхемичният инсулт или мозъчен инфаркт е остро състояние, при което съзнанието, дишането и сърдечната функция на човек са нарушени. Той изпитва натиск на съзнанието под формата на ступор, тоест състояние на хибернация и дори кома (тежко безсъзнателно състояние с липса на рефлекси). Започват проблеми с речта: човекът не може да говори артикулирано или изобщо не е в състояние да изрече каквато и да е дума. Всичко зависи от дълбочината на мозъчното увреждане. И трето – има нарушение на движението на ръцете и краката. Ако има леко запазване на двигателната активност, това е пареза, тоест намаляване. А ако ръцете и краката не се движат изобщо, това е парализа.

Кой е изложен на риск?

Мозъчният инфаркт не възниква от нулата. Най-често рискът е по-висок при тези, които страдат от артериална хипертония, захарен диабет, които са с наднормено тегло или дори с леко затлъстяване, както и ако има обременена наследственост или някаква патология на мозъчните съдове.

Кога може да се развие тази патология?

Развива се например или при рязко повишаване на кръвното налягане в отговор на физическа активност, или при хора със съдова атеросклероза, или при тези, които страдат от захарен диабет и предсърдно мъждене. Ситуация възниква, когато налягането се повиши до стойности около и над 180/100, в резултат на което се получава запушване на определена артерия, която захранва част от мозъка. Може да има сърдечен удар и некроза на мозъчната тъкан.

Първите симптоми могат да бъдат:

– Силно главоболие;
– Гадене;
– Влошаване на двигателната координация;
– Намалено зрение;
– Усещане за изтръпване в ръцете.

И това се случва буквално в рамките на половин час или час, когато се запуши артерия и започне мозъчен инфаркт.

Проявява се като триада – нарушаване на съзнанието, неговото потискане, до хибернация. Второ, речта се променя: тя е нарушена, става несвързана, забавена или човек не може да каже нищо (това е в тежки случаи). Трето, има проблеми с координацията: пострадалият не може да ходи и пада, мускулният тонус на ръцете и краката намалява.

Как да помогнете на човек, който получава мозъчен инфаркт?

Наложително е да се обадите на Бърза помощ. Ако сте у дома, измерете кръвното налягане и запишете стойностите, за да ги кажете на лекаря. Поставете пострадалия на равна твърда повърхност и изчакайте лекарите.

Важно е да незабавно да се извика помощ. Затова и първите 2-3 часа от началото на инцидента се наричат ​​“златни“ часове. Златни са, тъй като това е времето през което е задължително да се осигури адекватна помощ. Това означава, че всеки трябва да се информира предварително (за всеки случай) в кои болници има неврологични отделения, които са специализирани за оказване на помощ предимно на такива пациенти. Такава информация трябва да имат хората, които се грижат за възрастни роднини, както и такива чиито близки са в риск – затлъстяване, пренапрежение, диабет, високо кръвно и т.н.

Как се лекува?

На пациент с такава диагноза се прави спешна компютърна томография на мозъка. Необходимо е да се намери лезията и след това да се отвори артерията. Съвременното лечение включва използването на тромболиза, тоест процедура за разтваряне на кръвен съсирек. Има специални лекарства, които помагат за справяне с проблема, преди отваряне на артерията. Тогава последствията ще бъдат минимални.

Ако случаят е тежък, има голямо огнище на исхемия, възниква кръвоизлив в мозъка, настъпва неговата компресия. Тогава се извършва специална интервенция: неврохирургична операция с краниотомия. В процеса на нейното изпълнение хематомът се отстранява и при необходимост се спира кървенето от органа (изрязване).

Ако изходът е благоприятен, човекът е спасен.

Вторият вариант е, че пациентът може да развие усложнения под формата на парализа. Обикновено това се случва, ако помощта е забавена и са минали повече от 2-3 часа от пристъпа. Понякога паметта е възможно да бъде влошена и нарушението може да остане за цял живот.

Третият вариант е развитието на деменция след мозъчен инфаркт, тоест започва нарушение на психичното здраве (нарушена памет, мислене и умения за самообслужване). В най-тежките случаи се появява усложнение като мозъчен оток и е възможен летален изход. Но това е в случай, че човек изобщо не се лекува, много късно е бил откаран в болница или изобщо не е потърсена медицинска помощ.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *