ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо бустерната доза пази от Омикрон

При варианта на коронавируса Омикрон, който все по-агресивно завладява света, бустерните дози от одобрените ваксини може да изглеждат по-спешни от всякога

Омикрон
Много световни експерти препоръчват третата доза като ефикасна защита от Омикрон. Други остават скептични относно това дали трябва да се даде приоритет на допълнителните инжекции за всички здрави възрастни, като се има предвид, че защитата срещу по-тежко прекарване на ковид и евентуална смърт от вируса изглежда се задържа дори и ако човек е направил само две дози от одобрените ваксини.

Като цяло, експертите и от двата лагера казват, че Омикрон не е променил мнението им за бустерите, поне не и на този етап.

Първо, макар че е твърде рано да се каже как, ваксините ще издържат срещу Омикрон. Много специалисти се съмняват, че ще е необходима нова, съвършено различна формула за борба с варианта. Съществуващите ваксини, плюс цялостното повишаване на антителата от бустера, в крайна сметка биха могли да бъдат достатъчни.

Моника Ганди

„Не мисля, че ще ни трябват специфични за варианта бустери“, казва Моника Ганди, професор по медицина в Сан Франциско. Тя посочи, че ваксината срещу морбили, която е разработена през 1963 г., никога не е била актуализирана.

Второ, макар че не знаем кога или дали Омикрон ще стане доминиращ щам в Европа, и по света като цяло, бустерните ваксини предлагат една полза в момента: те предпазват от версията на вируса, която вече е доминираща – Делта. Случаите се повишиха, имунитетът от ваксините, които са сложени през пролетта може да отслабне, а студеното време и празниците карат хората да прекарват повече време на закрито.

По-широката перспектива и по-надеждна протекция като цяло, а не страховете от нова Омикрон-вълна, е най-неотложната причина да се направи трета игла, казват експертите.

Ще е нужен ли специфичен за варианта Омикрон бустер?

Изглежда, че новият вариант има значителни мутации, в сравнение с предишни версии на вируса, което може да направи по-вероятно да преодолее имунитета, изграден благодарение на ваксинацията или от предишни инфекции. Но ще отнеме седмици, докато се появят данни дали това всъщност се случва, и още повече време, за да се разбере какво би означавало за хората, които вече са ваксинирани.

Някои експерти подозират, че в крайна сметка няма да е необходим омикронен бустер.

Рошел Валенски

Ваксините вече се доказаха сравнително добре срещу Делта варианта. Имаше известен спад в ефективността им, тъй като Делтата стана доминираща през лятото. Но защитата срещу тежко заболяване – което означава хоспитализация или смърт – остава силна за повечето хора с две дози. Това се разглежда като доказателство, че съществуващите ваксини могат да действат стабилно и срещу Oмикрон, дори с многобройните му мутации.

„Неотдавнашната поява на варианта Омикрон (B.1.1.529) допълнително подчертава важността на ваксинацията, бустерите и усилията за превенция, необходими за защита срещу COVID-19“, каза директорката на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Рошел Валенски в изявление, придружаващо новите насоки.

Трета доза от най-популярната ваксина Пфайзер (Pfizer-BioNTech)

Бустерна инжекция на ваксината Пфайзер повишава защитата на антителата 25 пъти в сравнение с първоначалната серия от две дози, според предварително лабораторно проучване. Третата игла показва способности за борба с вирусите, сравними с 95% защита, осигурена от две дози срещу оригиналния щам на вируса.

Алберт Бурла

Въпреки това, Pfizer и BioNTech ще разполагат с достатъчно данни до края на месеца, за да определят дали бустер дозата е достатъчна за борба с Омикрон или е необходима нова ваксина, каза изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла в съвместно изявление с BioNTech. Компаниите очакват да разполагат с ваксина, която е насочена конкретно към Омикрон, до март 2022 г.

Омикрон причинява по-леки симптоми, но изглежда се разпространява по-бързо и може да доведе до повече мутации в бъдеще.

„Не мисля, че е добра новина да има нещо, което да се разпространява бързо“, каза Бурла пред The ​​Wall Street Journal. „Бързото разпространение означава, че милиарди хора ще се заразят и може да дойде друга мутация. Никой не иска това.”

Антитела и бустерна доза

Има биологични причини, поради които имунитетът срещу всякакви симптоми ще избледнее, но защитата срещу сериозно заболяване ще продължи. Човешката имунна система разполага с множество защитни слоеве срещу външни нашественици.

Антителата могат да унищожат вируса, преди той изобщо да се е развил в инфекция, но също така е по-вероятно да намалеят с времето. Имунологичните клетки на паметта, от друга страна, могат да продължат да действат с години, и въпреки че се активират по-бавно, те могат да предотвратят твърде тежки симптоми, след като инфекцията вече е започнала.

С други думи, макар че имунната система може да не е толкова добра, за да ви предпази изобщо от разболяване, тя все още разполага с необходимите ресурси, за да предотврати развитието на тежко заболяване до такава степен, че да се наложи да отидете в болницата. За да се случи това е нужна външна помощ, каквато са ваксините.

„Ако искате стабилна армия от нови антитела срещу вируса, които да ви предпазят от леки пробиви, бустерът на оригиналната ваксина ще работи за това тези леки пробиви да не се превърнат в тежки усложнения“, казва Моника Ганди

Източник: www.vox.com, www.cnbc.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *