Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Електронните цигари: ГОЛЯМАТА лъжа за малката вреда

Сигурно сте чували, че електронните цигари, и подобните на тях устройства за пушене, са почти безобидна алтернатива на обикновените цигари?


А може би сте се замислили за преход, или вече сте го направили и препоръчвате електронното пушене и на ваши познати?

Реална ли е „безопасността“ на този метод на пушене? Защо електронната цигара не е толкова безобидна, колкото мнозина твърдят?

Бездимите устройства, е-цигарите и всичко подобно на тях, често се рекламират като „безопасна алтернатива на тютюнопушенето”, „лесен начин за отказване на обикновените цигари”, „пушене, което не пречи на другите”… За съжаление, това не е напълно вярно.

• Първо, по-голямата част от формулите и стиковете за алтернативни форми на пушене също съдържат никотин. Никотинът е вредно вещество, което предизвиква пристрастяване и се отразява негативно на човешкия организъм.

• Никотинът може да повлияе на мозъчната дейност на човек, способността му да се концентрира, да упражнява самоконтрол и да възприема нова информация.

• Уврежда белите дробове и сърдечно-съдовата система, повишава риска от развитие на дузина неприятни заболявания, включително и рак.

• Провокира преждевременно стареене на кожата, видимо влошаване на състоянието, промяна в тена и текстурата ѝ.

• Пушенето по време на бременност крие особен риск от усложнения и неприятни състояния при бъдещата майка и нейното дете.

• Дори електронните цигари, които не съдържат никотин, когато се нагряват, глицеринът и пропилей гликолът, отделят вредни вещества. По-специално това са формалдехид, ацеталдехид, акролеин. Тези алдехиди могат да причинят белодробни заболявания, както и сърдечно-съдови (сърдечни) болести. Освен това, микрочастици метал, от който се състои самият нагревателен елемент, също може да влезе и да се натрупва в тялото на „вайпващия“ човек.

Самите аромати, овкусители и сгъстители не винаги са безопасни

Проучване от Университета на Северна Каролина установи, че двете основни съставки, открити в електронните цигари – пропилей гликол и растителен глицерин – са токсични за клетките. Колкото повече са съставките в течността за електронните цигари, толкова по-голяма е токсичността.

Електронните цигари също така съдържат акролеин. Това е хербицид, използван основно за унищожаване на плевели. Може да причини остро белодробно увреждане , ХОББ, астма и рак на белия дроб.

В момента научната общност активно обсъжда „болестта на вейпинга“ (увреждане на белите дробове, свързано с употребата на електронна цигара или вейпинг – EVALI). Това е изключително тежка (а в някои случаи и фатална) форма на пневмония, която най-вероятно е причинена от витамин Е ацетат, който е част от смесите за пушене на е-цигарите. За всеки случай, нека уточним, че скокът на такива случаи е регистриран за първи път преди появата на COVID-19 и не е свързан с него.)

И накрая – безопасността на вейпинга и други алтернативни форми на пушене за околните също е под въпрос. Технически, вейповете и подобните устройства не образуват пара, а аерозол. Аерозол е суспензия от микрочастици в пара, съдържаща вредни вещества, включително и никотин. Малките частици, вдишвани от хора наблизо, са опасни за тях по същия начин, както и за самия вейпър. Освен това, вейпингът дава лош пример на децата и юношите, като потенциално увеличава броя на младите хора, които пушат.

Няма кой знае колко голяма разлика в броя на хората, които отказват тютюневите цигари, като ги заменят с електронни, и обратното. Често почитателите на е-цигарите се връщат към пушенето на обикновени цигари, или ако не са пушили изобщо – започват.

Как да се откажа от електронната цигара?

Въпреки факта, че електронните цигари често се презентират като начин за отказване от тютюнопушенето – за съжаление, това е голяма хитрост. Вече разбрахме, че алтернативните форми на тютюнопушене също са вредни за здравето, което означава, че трябва да ги откажете възможно най-скоро.

Ето няколко лесни съвета, които може да ви помогнат да направите това:

– Намерете вътрешен източник на мотивация: желание да защитите вашето здраве или здравето на близките от рисковете на пасивното пушене, да спрете да давате лош пример на децата, да спестите пари, които в буквалния смисъл се изпаряват пред очите ви.

– Определете предварително дата за спиране на вейпинга, махнете всички устройства от къщата, привлечете подкрепата на семейството и приятелите.

– Измислете хубав заместител на вашата електронна цигара. Ако пушенето ви позволява да се разсеете от работата и проблемите изобщо, практикувайте някаква обикновена физическа активност за пет-десет минути или гимнастика за очите. Ако я ползвате, за да получите приятни емоции и релаксация – изберете истинска релаксираща практика по ваш вкус: йога, медитация, аудиокниги, звуци на природата.

– Понякога пристрастяването може да бъде преодоляно с помощта на „замяна на асоциациите“. При силно придържане към определен вкус можете да намерите дъвка или твърди бонбони с подобен вкус. Това ще помогне за облекчаване на желанието за вeйпинг и ще възстанови обичайните мозъчни модели.

За да поддържате мотивация, можете да спестите сумите, които преди сте харчили за всичко, което е свързано с пушене на цигари, без значение какви са. Ако успеете, похарчете събраната сума за нещо, което ще ви достави удоволствие или поне ще ви остане за спомен.

Надяваме се, че в рамките на тази статия сме успели да обясним убедително защо електронното пушене не може да се счита за безопасна алтернатива на тютюнопушенето, както и да ви мотивираме да се отървете от тази зависимост. Не забравяйте, че вайпингът е нещо, което днес е актуално, а утре не е чак толкова. Модно, правилно и полезно е човек да е здрав: сега и в бъдеще!

Източник: kp.ru

Спрей за уста срещу тютюнопушене
Спрей за уста срещу тютюнопушене

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *