БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Киселото зеле е полезно за сърцето и пази от рак

Киселото зеле е преминало успешно изпитанието на времето и днес вече не е само продукт за приготвяне на вкусни ястия

киселото зеле
Киселото зеле е не само вкусно, но и много полезно

Киселото зеле произхожда от Китай, където са започнали да го приготвят преди повече от 2000 години. Тогава ферментацията е бил един от методите, използвани за предпазване на храните от бързо разваляне.

Благодарение на ферментацията, на която се подлага, киселото зеле предлага хранителни и здравословни ползи, далеч отвъд тези на прясното зеле.

Какви са ползите за здравето от консумацията на киселото зеле?

Кой не бива да го консумира и и има ли действително противоракови свойства, както се твърди напоследък?

Хранителен профил на кисело зеле

Високото съдържание на макро- и микроелементи отличава бялото зеле от всички останали кръстоцветни зеленчуци. Съдържа, между другото, калий, магнезий, фосфор, калций и желязо. Зелето е богато и на витамини – A, B1, B2, B6, C, E, PP, U. Достатъчно е възрастен да изяде 200 г сурово зеле или 100-150 г кисело зеле, за да попълни дневната нужда на организма от витамин С.

Аскорбиновата киселина се съхранява във ферментиралия зеленчук за дълго време, без да губи свойствата си.

Съдържащият се в зеленчука витамин U (S-метилметионин) помага за нормализиране нивото на киселинност на храносмилателния сок и за заздравяване на увредените лигавици. Използва се като част от лечението на гастрит, както и облекчава състоянието при язви на стомаха и дванадесетопръстника. Освен това тази аминокиселина има антидепресантни свойства. Витамин К насърчава правилния метаболизъм и нормалната чернодробна функция, заздравяването на рани, на костите и здравето на зъбите, активира регенерацията на тъканите и повишава съсирването на кръвта.

Витамините от група В са от съществено значение за здравето и красотата на косата, ноктите и кожата и регулират дейността на нервната система.

Калиевите соли помагат в борбата с отока, така че зелето е полезно за хора с бъбречни проблеми. Този елемент има отхрачващо действие, което е особено ценно при настинки.

Неутралният индикатор за киселинно-алкалния баланс в зелевия сок прави зеленчука полезен за тези, които имат ниска киселинност на стомашния сок.

Съдържащият се в зелето холин нормализира мастната обмяна в организма, понижава нивата на холестерола в кръвта и предотвратява образуването на камъни в жлъчката.

Малко история

Историческите доказателства сочат, че работниците от Великата китайска стена са консумирали кисело зеле още преди 2000 години. През 17-ти век капитан Джеймс Кук плава по света, без да загуби нито един моряк от скорбут, благодарение на храните, с които корабът му е бил зареден, включително и 60 бъчви с кисело зеле.

Римската армия предприемала дълги военни походи, като част от арсенала ѝ са били и бъчви със зеле, използвайки го за предотвратяване на чревни инфекции сред пехотинците.

Интересно: древните китайци са имали своя собствена рецепта за ферментиране на зелето – в бяло вино.

Лечебно действие на киселото зеле

Поради голямото съдържание на хранителни вещества, пробиотици и ензими, ферментиралото зеле има много лечебни действия, които помагат за потушаване на възпалението и оптимизиране на бактериалния баланс в червата. Тези 2 действия сами по себе си създават много лечебни ползи, сред които:

• Лечение на всички видове стомашно-чревни заболявания, включително Candida и IBS – Синдром на раздразненото черво;
• Забавя развитието на рак;
• Помага за облекчаване на хроничната умора;
• Помага за облекчаване на алергиите;
• Естествено облекчава запека;
• Помага за премахване на проблемни бактерии и паразити;
• Подобрява състоянието на кожата;
• Подобрява функцията на черния дроб.

Експертно мнение

Млечнокиселите бактерии, участващи в процеса на ферментация, имат положителен ефект върху чревната микрофлора. Фитонцидите, от които има много в този продукт, предотвратяват размножаването на Staphylococcus aureus, туберкулозни бацили и някои други вредни микроби.

Михаил Гинзбург

Според диетолога Михаил Гинзбург високото съдържание на аскорбинова киселина прави киселото зеле мощен имуностимулатор.

„В широк смисъл тази толкова популярна храна стимулира защитните сили на организма и ускорява възстановяването от вирусни заболявания“, отбеляза експертът.

Киселото зеле също така намалява риска от рак. Продуктът е богат на ферментирали диетични фибри и бифидобактерии, които нормализират работата на червата и имат противовъзпалителен ефект.

„Когато ядем кисело зеле, рискът от много видове рак намалява“, казва експертът.

Киселото зеле повишава устойчивостта на организма към стрес, активира метаболизма, укрепва сърцето, понижава холестерола и действа подмладяващо.

Саламурата има благоприятен ефект върху храносмилането и се препоръчва като част от лечението на упорит запек.

Катализатор за отслабване

Самото зеле е диетичен продукт, и в киселата си форма има много малко калории. То може и трябва да се консумира по време на отслабване.

Диетолозите казват, че киселото зеле има чудодейни почистващи свойства. Следователно, резултатът от включването му в менюто може да бъде оценен доста бързо.

Срещу токсикоза

Туршията от кисело зеле е ефективна при токсикоза, като помага на бъдещите майки да се отърват от неприятното усещане за гадене.

За красота

Съставът на киселото зеле съдържа много йод и ниацин, необходими за женското тяло, които в крайна сметка укрепват ноктите и придават блясък на косата. Ферментиралото зеле често се използва външно за козметични цели – под формата на маски за лице, насищащи кожата с витамини.

Компонентите в него овлажняват добре, стягат порите и повишават тонуса. Освен това, с помощта на киселото зеле можете да се преборите с луничките, ако редовно обтривате лицето със саламура.

Ползи за жените

Тъй като зелето е нискокалоричен продукт, то може да се консумира без риск от трупането на излишни килограми. Зелето е с високо съдържание на фибри. След като попаднат в стомаха, грубите влакна се увеличават значително по размер. Те предизвикват инхибиране на дейността на центровете на глада в мозъка. А съдържащата се в зелето тартронова киселина не позволява на въглехидратите да се превръщат в мастни депа и помага за нормализиране на метаболизма.

Бременните и кърмещите жени се съветват да включат зелето в диетата си. По-специално, фолиевата киселина намалява риска от развитие на вътреутробни аномалии на плода.
Както вече стана ясно, то коригира състоянието на кожата и косата.

Сулфорафанът, открит в зелето, е доказано ефективен за предотвратяване на рак на гърдата. А фитоестрогените, чиято структура е подобна на женските полови хормони, допринасят за нормализиране функционирането на вътрешните жлези и подобряват състоянието на органите на репродуктивната система.

Ползи за мъжа

Сред богатите на цинк храни, които са полезни за здравето на мъжете, е и зелето. Микроелементът стимулира производството на сперматозоиди. Смята се, че редовната консумация на зеле намалява риска от простатит и други проблеми с простатата, както и риска от ранни инсулти и инфаркти. А саламурата на киселото зеле е световно признато средство за борба с махмурлука.

Елена Соломатина

Противопоказания и вреда

Зелето, въпреки всичките си ценни качества, може в някои случаи да не е от полза и дори да навреди на здравето. Продуктът не се препоръчва при повишена киселинност на стомашния сок, ентерит, колит, диария, инфаркт на миокарда.

Тъй като бялото зеле съдържа груби диетични фибри, то трябва да бъде изключено от менюто на хора, страдащи от гастрит, язвена болест, колит, холецистит, диабет, заболявания на бъбреците и пикочните пътища.

„Всички видове зеле, и кръстоцветните като цяло, могат да блокират усвояването на йод. Затова не се препоръчват на хора, които имат тежък хипотиреоидизъм (липса на хормони на щитовидната жлеза) или дори субклиничен хипотиреоидизъм, който няма изразени клинични прояви, тъй като може да се развие в по-активна форма“, отбелязва диетологът Елена Соломатина.

Киселото зеле има висок гликемичен индекс, поради което повишава апетита. Солта, съдържаща се в продукта, задържа течности в тялото. Следователно, ако се консумира често и по много, може да се появи оток и дори да се повиши кръвното налягане. Друг недостатък е, че ферментиралото зеле засилва образуването на газ в стомаха.

Източник: kp.ru

витамин B17
Витамин В17 вече е достъпен и у нас!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *