Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е безплодие с неизвестен произход (идиопатично безплодие)?

Безплодие с неизвестен произход е невъзможността на двойката да има дете, от една страна. От друга – безплодие, което лекарите не могат да идентифицират

безплодие с неизвестен произход
Как точно специалистите разбират, че има безплодие с неясен произход? Случва се бременност при двойката да не настъпи, въпреки всички опити. В същото време бъдещите родители правят основни изследвания и получават съвсем нормални резултати. И тогава лекарите започват да говорят за безплодие с неясен генезис.

Професор Вера Балан, акушер-гинеколог, говори за това какво представлява и как се открива и лекува такова безплодие.

Безплодието с „неизяснен произход” е форма на безплодие, когато в процеса на амбулаторен преглед не са разкрити причините за него при семейната двойка; жената има редовен менструален цикъл, запазена овулация, запазен яйчников резерв (резерв на яйцеклетки). Не се открива проблем с фалопиевите тръби и няма индикация в анамнезата за предишни гинекологични операции. При мъжът също не се откриват фертилни проблеми“, казва Вера Балан.

Професор Вера Балан

Лекарите разграничават първично и вторично безплодие, обяснява гинеколожката. Първичното безплодие е диагноза, поставена на жена, която има редовен полов акт без използване на контрацепция, но не е забременявала дълго време (от 12 месеца и повече), т.е. не е имала извънматочна бременност, нито такава, която е завършила със спонтанен аборт или изкуствено прекъсване на бременността. Ако една жена вече е била бременна, то, независимо от резултатите от първата бременност, състоянието, при което яйцеклетките не могат да бъдат оплодени, се нарича вторично безплодие, казва Вера Балан.

„Има няколко форми на безплодие: свързано с липса на овулация, с цервикален, тубарен и маточен произход, свързано с мъжки фактори и т.н. Тоест, може да има доста причини за него“, отбелязва специалистката.

Безплодието с неизвестен произход не е присъда, подчертава Вера Балан

Това е само формулировка, която означава, че една жена дълго време няма желана бременност и причината за това не е намерена.

Какво трябва да се направи ако е налице безплодие с неизвестен произход?

Прегледът за поставяне на диагноза „безплодие“ е обширен и доста продължителен. Не винаги се извършва в достатъчен обем, което понякога води до диагноза „безплодие с неизвестен произход“, обяснява специалистката.

„Трябва също да е ясно, че при здрави хора, както жени, така и мъже, плодовитостта намалява след 35 години“, казва Вера Балан.

Има ясни алгоритми за изследване и поставяне на диагноза. Те са предписани в клиничните протоколи и препоръки. Това е лабораторна диагностика за откриване на полово предавани болести (хламидия, кандидоза, херпес, микоплазмоза и др.). Такива заболявания могат да причинят запушване на фалопиевите тръби – основен фактор за женското безплодие. Тя представлява повече от половината от случаите на безплодие.

Честотата на вторичното женско безплодие с тубарен произход рязко нараства след изкуствени, спонтанни и изкуствено предизвикани аборти, вътрематочни интервенции, неразвита бременност и др. Всяка от тези патологии има сложен характер и изисква отделна диагноза. При назначаването може да се подозира причината за безплодието, но е невъзможно да се постави точна диагноза без преглед, казва Вера Балан.

Задължително е да се направи хормонален преглед, подчертава лекарката

Определя се нивото на половите хормони, задължително – пролактин и хормони на щитовидната жлеза, тъй като до една трета от случаите на безплодие имат хормонални причини. Прави се и ултразвуков контрол на овулацията и изследване на антиспермални антитела (ASA) и еякулацията на партньора. Антиспермални антитела, уточнява лекарката, се образуват и при мъжете, и при жените.

„Необходимо е ултразвуково изследване, с помощта на което се диагностицира и открива наличието на поликистозни яйчници, патология на ендометриума – ендометриоза (патологична пролиферация на ендометриума, покриваща повърхността на матката и фалопиевите тръби, перитонеума, червата, както и неоплазми на яйчника, маточна кухина и т.н.)”, – казва Вера Балан. Извършва се и хистеросалпингография (рентгеново изследване на проходимостта на фалопиевите тръби) – основното изследване при вторично безплодие. По показания могат да се предпишат ендоскопски методи на изследване (хистероскопия и лапароскопия), отбелязва лекарката. Доста често при жените са налице няколко фактора, които им пречат да забременеят.

„Прегледът за безплодие задължително включва преглед и на мъжа. Партньорът се подлага на анализи на еякулацията, кръв, урина, ултразвуково изследване на гениталиите с помощта на доплер ултразвук, консултация и, ако е необходимо, лечение с андролог. Безплодие с неизвестен произход при мъж се диагностицира при липса на генитални инфекции, възпаление на гениталните органи, тумори, структурни промени в репродуктивните органи, ако не е нарушена целостта на каналите, семенните мехурчета, количествените и качествените параметри на еякулатът е в норма и не се откриват антиспермални антитела“, обяснява специалистката.

Също така, на двойката може да бъде предложено да се проведе и генетично изследване (кариотипиране).

Какви съвети ще помогнат на двойка, при която има съмнение за безплодие с неизвестен произход?

1. Не се обезсърчавайте. Осъзнайте, че всяка десета безплодна двойка в света е изправена пред същия проблем. Безплодието с неизвестен произход не е уникална диагноза.

2. Не зацикляйте върху проблема. Различни проучвания доказват, че високите нива на стрес могат да попречат на зачеването. Опитът също така показва, че при млади здрави жени дългоочакваната бременност се случва много по-успешно, ако се разсейват от постоянните мисли за нея.

3. Формулировката „безплодие с неизвестен произход” означава, че лекарите не са установили фактор, влияещ върху невъзможността за зачеване и раждане на деца, но това не означава, че той не съществува. Следователно, ако има съмнения относно качеството на проведените изследвания, те могат да бъдат повторени – в друга лаборатория и при друг специалист.

4. Важно е да се уверите, че диагнозата е поставена след като са извършени всички необходими изследвания, включително хистероскопия, която доста често „разкрива” неочевидни преди това причини за безплодие.

5. Доверете здравето си на професионалисти и не разчитайте на чудо за много пари

Скъпото не винаги означава добро. Когато изберете лечебно заведение, проучете неговата история и нивото на специалистите, които работят в него. Не се захласвайте от красиви уебсайтове и възторжени отзиви в интернет, които най-често са маркетингов трик.

6. Спазвайте стриктно назначенията на ендокринолога, който най-вероятно ще ви наблюдава една година след прегледа на другите лекари. Това, което смятате за незначително: съвети относно загуба на тегло, промени в диетата или промени в начина на живот може да има значително влияние върху бързото забременяване.

7. Бъдете търпеливи – предписаните лечения или корекции в начина на живот не се случват за седмица или след месец-два.

8. Ако сте достатъчно млади (до 30 години) и лекарят не ви предписва никакво лечение, това не означава, че ви е „отписал“. Не се отказвайте да се опитвате да забременеете по естествен път. Понякога решаването на проблема просто изисква да продължите да опитвате. Въпреки това, ако зачеването не е настъпило в рамките на година, струва си да посетите лекар и да обсъдите възможностите за асистирани репродуктивни технологии.

9. Ако диагнозата не може да бъде изяснена и опитите за забременяване не завършват с успех, се препоръчва да се обмислят помощни методи: вътрематочна инсеминация или ин витро оплождане.

„Както показва реалната практика, диагнозата „идиопатично безплодие“ не слага край на възможността за раждане на деца, благодарение на съвременните медицински технологии. За жената това е сигнал да бъде готова за много работа и стриктно спазване на лекарските предписания, а не за отчаяние”, завършва Вера Балан.

Изглед на опаковката на продукта Миомакс, Miomax
МИОМАКС – при миоми и хормонален дисбаланс

 

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *