ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо острия панкреатит може да бъде фатален?

Често думата „панкреатит“ се свързва само с хора, които имат възпалителна патология


Да, острият панкреатит може да е болезнен, неприятен, но не и фатален: според мнозина може да се преживее чрез промяна на диетата. Всъщност, подценяването на панкреатита е сериозна грешка, защото тази патология може да убие човек. Но в какви случаи е възможно това?

Какво е остър панкреатит?

„Острият панкреатит е възпаление на панкреаса, което възниква поради редица вътрешни и външни фактори, включително прием на алкохол, мазни, пикантни и пържени храни, холелитиаза“, казва хирургът Дмитрий Чудаев.

Дмитрий Чудаев

Панкреасът произвежда голямо количество сок, чиито ензими са необходими за усвояването на храната, казва хирургът. При остър панкреатит клетките на панкреаса се увреждат от преждевременно активираните ензими. В резултат на това те започват да усвояват тъканта на самата жлеза, провокирайки възпалителен процес.

„Възпалителният процес в панкреаса може да се разпространи в околните органи и тъкани, като ги уврежда и им причинява некроза“, казва Дмитрий Чудаев. В същото време, както подчертава специалистът, настъпва интоксикация на целия организъм, развива се тежка дисфункция на жизненоважни органи, която може да доведе до смърт.

Освен това, при инфекция на възпалените тъкани на жлезата и ретроперитонеалната мастна тъкан се образува абсцес, който изисква спешна хирургична интервенция. Смъртността при остър панкреатит варира от 7 до 15%, обяснява хирургът Чудаев.

Рискова група

В риск, според Дмитрий Чудаев, са хората със заболявания на жлъчните пътища, холелитиаза, пациенти с остри хирургични заболявания на коремните органи. В допълнение, сред причините за развитието на панкреатит са такива фактори като:

– отравяне;
– травма;
– вирусни заболявания;
– операции и ендоскопски манипулации.

Затова, в тези случаи, трябва внимателно да се вслушате в себе си и да се подложите на медицински прегледи навреме, за да елиминирате риска от развитие на тази толкова опасна за здравето и живота патология.

„С цел превенция се препоръчва отказ от алкохол, мазни, пикантни и пържени храни, особено в големи количества“, съветва хирургът Чудаев.

Как да се разпознае проблемът?

„При панкреатит се появява болка в горната част на корема. Има изразен постоянен характер, увеличава се в легнало положение и след хранене. Придружена е от гадене и последвало повръщане “, казва Дмитрий Чудаев.

Ако имате такива неприятни симптоми, трябва веднага да се консултирате с лекар. Естествено, на първо място, ще се направи преглед и ще се събере анамнеза, а след това ще бъде назначен специален комплекс от изследвания.

„Като част от диагностиката на заболяването се извършват мултиспирална компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс и ултразвуково изследване на коремните и ретроперитонеалните органи. В редица случаи гастроскопията също може да предостави ценна информация. Трябва да се изследва нивото на левкоцитите, амилазата и кръвната липаза “, обяснява специалистът.

Необходимо е да се има предвид, че при остър панкреатит е показана хоспитализация в хирургично отделение, а в тежки случаи – незабавно в интензивното отделение, предупреждава лекарят. Също така трябва да е ясно, че на всички пациенти – без изключение, се предписва почивка на легло, студени компреси в горната част на корема и пълен глад.

Как се лекува?

Лечението обикновено започва с консервативни мерки: интравенозно, интрамускулно и подкожно приложение на цял набор от лекарства. Възможно е също така да се инсталира тънка сонда през носа в червата за хранене и да се извърши епидурална анестезия, казва Дмитрий Чудаев.

„При неефективност на консервативното лечение и при образуване на кисти и абсцеси в местата на тъканна некроза се извършва хирургично лечение. Лекарят избира вида на интервенцията въз основа на състоянието на пациента и данните от прегледа“, казва лекарят.

Той също така отбелязва, че острия панкреатит е трудно предсказуемо заболяване. Прогнозата за тази патология зависи от тежестта на хода, наличието и естеството на усложненията, навременността и адекватността на терапията.

„При по-леки форми и навреме започнато лечение е възможно пълно възстановяване. При тежки форми и усложнен ход на заболяването прогнозата става много по-малко сигурна, а вероятността от смърт се увеличава ”, обобщава Дмитрий Чудаев.

Затова не пренебрегвайте проблема и не го считайте само за временно заболяване. Наложително е да се вземат мерки, и колкото по-рано, толкова по-добре. Освен това, сред усложненията на острия панкреатит са инфилтрати и абсцеси, перитонит, кървене, жълтеница, развитие на фистули, както и септични състояния. Справянето с тях е изключително трудно, а последствията – непредвидими.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *