Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Неочевидни признаци на сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове

Проблеми със сърцето издават такива фини признаци като подути крака, еректилна дисфункция и загуба на паметта

сърцето
Неочевидни признаци издават проблеми със сърцето

Болка, свързана със сърцето и последвали сърдечни проблеми, може да се появи на места, различни от гръдния кош. Възможно е да изпитате „реферирана болка“, която се появява и преминава по нервите. Тя е свързана със сърдечни проблеми и обикновено се усеща в областта на раменете, ръцете, челюстта и шията.

Усилието при изпълнение на прости физически задачи е ясен знак за затруднена кръвоносна система. Може да се почувства недостиг на въздух, когато се изкачвате по стълбите, или да имате нужда от почивка по-често, отколкото в миналото. Това е възможно да показва намаляване на способността на сърцето да снабдява мускулите с богат на кислород кръвен поток.

Незабележими признаци на сериозни проблеми със сърцето и кръвоносните съдове

„Най-честото сърдечно-съдово заболяване е артериалната хипертония“, казва Нана Погосова, доктор на медицинските науки, професор, президент на Националното дружество за превантивна кардиология, заместник-генерален директор на Националния медицински изследователски център по кардиология към Министерството на здравеопазването на Русия. – Почти всеки втори възрастен страда от хипертония. На второ място е исхемичната болест на сърцето, която се проявява с инфаркти и ангина пекторис. Най-известното усложнение на това заболяване е инфаркт на миокарда. Голям брой хора на различни възрасти страдат от мозъчно-съдови заболявания, усложнение на които са мозъчните инсулти. Следват сърдечна недостатъчност, която се развива в резултат на някои сърдечно-съдови и редица други заболявания.

Нана Погосова

Има пациенти, които развиват периферно артериално заболяване – атеросклероза. С напредването на възрастта на населението се увеличава броят на пациентите с аритмии, по-специално с предсърдно мъждене.

Днес ще обсъдим важни признаци на „тихи“ заболявания – хипертония, атеросклероза, ангина пекторис.

10 възможни признака на високо кръвно налягане

Повишаването на кръвното налягане може да бъде придружено от различни симптоми като:

* главоболие или усещане за тежест в главата, често в тилната област;

* гадене;

* виене на свят;

* шум в ушите;

* замъглено зрение, примигващи „мушици“ или отблясъци пред очите;

* сърцебиене, дискомфорт в областта на сърцето;

* задух при усилие;

* променливост на настроението, усещане за вътрешно напрежение, вълнение;

* изпотяване, повишена умора;

* слабост, неспокоен сън.

Въпреки това, при значителна част от хората повишаването на кръвното налягане не е придружено от никакви субективни прояви, и дори много високи стойности на налягането могат да бъдат открити напълно случайно. Рискът от сърдечно-съдови усложнения не зависи от това дали човек усеща повишаване на кръвното или не. Затова всеки трябва да измерва кръвното налягане на редовни интервали, за да не пропусне началото на хипертонията.

Външни признаци на атеросклероза

* Кожни образувания – ксантоми – показват нарушение на липидния метаболизъм. Това са локални отлагания на холестерол и триглицериди. Те имат жълтеникаво-кафяв цвят и са безболезнени. Могат да бъдат плоски или под формата на възли. Обикновено се локализират върху кожата на клепачите, шията, екстензорната повърхност на ръцете. Плоските ксантоми на клепачите се наричат ​​ксантелазми. Това са малки жълтеникави плаки, които стърчат над повърхността на кожата. Ако откриете такива образувания, отидете на лекар: трябва да направите кръвен тест за холестерол и триглицериди. И ако това са ксантоми, въведете трайни промени в начина на живот: увеличете приема на зеленчуци и плодове, ограничете трансмазнините, наситените мазнини и сладкиши, физическата активност и намалете телесното тегло. Лекарят може да ви предпише прием на статини.

* Ако ви притеснява болка в мускулите на краката, ако няма на големи участъци от кожата няма косъмчета – това може да е признак за нарушено периферно кръвообращение. В този случай е добре да посетите лекар.

* Състоянието на устната кухина също е свързано с развитието на сърдечно-съдови заболявания. При пародонтоза и кариес патогенните бактерии навлизат в кръвния поток, което значително увеличава риска от развитие на възпалителен процес в съдовете и следователно риск от атеросклероза.

Когато болката „удари“ челюстта: признаци на ангина пекторис

При пристъп на ангина пекторис се появява болка в гърдите, най-често зад гръдната кост. Болката може да се усети в лявата страна на гръдния кош, шията, челюстта, до лявото рамо, ръката и под лявата лопатка. Понякога болка като такава липсва, но има чувство на дискомфорт в гърдите или внезапен задух и слабост (това усещане се наблюдава по-често при жените).

По правило пристъпите на ангина пекторис се появяват по време на физическо натоварване – изкачване на стълби, бързо ходене, работа в градината. Лекарите наричат ​​такива атаки „атаки на ангина пекторис при натоварване. Освен това, те могат да се появят при емоционална възбуда и стрес. Атаката обикновено продължава от 2 до 5 минути.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Защо сърдечно-съдовите заболявания са по-чести при жените?

Първо, има специфични за жените рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, които разбираемо липсват при мъжете. Това е твърде рано или твърде късно начало на менструация, определени проблеми по време на бременност, например високо кръвно налягане или гестационен захарен диабет, ранна менопауза, някои гинекологични заболявания, по-специално синдром на поликистозните яйчници и ендометриоза. Ако една жена е имала тези състояния, тя е изложена на повишен риск и трябва редовно да следи кръвното налягане, холестерола и кръвната захар.

Второ, жените имат определена специфика в клиничната картина на сърдечно-съдовите заболявания

Например, симптоми на ангина пекторис. Основната проява на пристъп на ангина пекторис при мъжете е притискаща болка в гърдите с типично връщане към лявото рамо и ръка. Жените се оплакват от типични болки в гърдите много по-рядко, но имат внезапна поява на дискомфорт в гръдната кост и лявата част на гръдния кош, силна „фатална“ умора, задух, изпотяване. Жените често не обръщат достатъчно внимание на тези симптоми, защото не подозират, че получават инфаркт.

На трето място, според статистиката жените отлагат да потърсят помощ от кардиолог или да отидат в болница много по-дълго от мъжете. И това е една от причините смъртността им от инфаркт на миокарда да е значително по-висока.

Четвърто, има и трудности, специфични за жените с диагноза коронарна болест на сърцето: тяхната електрокардиограма реагира малко по-различно на физическата активност и тъй като атеросклерозата при жените често засяга малките коронарни артерии. Затова промените не могат да бъдат открити дори с коронарна ангиография.

Освен това сърдечно-съдовите заболявания, по-специално исхемичната болест на сърцето, обикновено са по-тежки при жените и развиват повече усложнения, отколкото при мъжете. Жените по-трудно понасят инфаркт на миокарда и се нуждаят от по-продължителна рехабилитация. Те са изложени на по-голям риск от образуване на кръвни съсиреци след сърдечно-съдов инцидент.

„Нашите проучвания показват, че жените имат много по-ниско качество на живот след инфаркт на миокарда и интервенции на сърдечните съдове“, отбелязва Нана Погосова. – Във връзка с всички тези обстоятелства призовавам жените да бъдат по-внимателни към здравето си, да не отлагат прегледите за по-късно и при най-малкото подозрение за инфаркт да не се бавят с повикването на линейка.“

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *