Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

3 упражнения при инфаркт и как да избегнем сърдечни заболявания

Съществува мнение, според което след инфаркт, и като цяло при всякакви сърдечни заболявания, единственият начин да удължим живота е да поддържаме спокойствие

сърдечни заболявания

Да, има такова схващане, според което сърдечни заболявания се лекуват като редуваме леглото с дивана, но то е фундаментално погрешно.

Защо трябва да се движим, за да не разболеем сърцето и след като сме претърпели инфаркт?

Journal of Molecular and Cellular Cardiology, водещото световно медицинско издание, публикува резултатите от изследването на група учени, изучаващи ефектите от силовите тренировки върху съществуващи сърдечни заболявания.

Учените са открили, че упражненията подобряват редица важни функции на сърцето. Например клетките започват да преработват по-добре калция, сърцето бие по-енергично и може да устои на смущения в ритъма. Освен това, от получените данни стана ясно: за да се обърнат редица патологични процеси в сърдечната област, натоварванията трябва да са доста по-интензивни.

Кардиолозите са съгласни: недостатъчното ниво на физическа активност има лош ефект върху работата на сърцето

Вера Ларина

„Като цяло физическата активност от всякакво ниво е полезна за здравето. Какво ниво ще е натоварването зависи от здравословното състояние на човек, неговия начин на живот, наличието на лоши навици, състоянието на сърдечно-съдовата, дихателната, мускулната система, издръжливостта на тялото и целта, която пациентът иска да постигне . Трябва да се избере вида физическа активност, която носи удоволствие на човека и е достъпна за него – съветва д.м.н Вера Ларина. – Физическата активност е съществен компонент в превенцията на сърдечно-съдовите заболявания. Следователно, ползите могат да бъдат получени от редовни упражнения на всяко ниво на натоварване.“

Колко дълга и каква да бъде физическата активност?

„Физическата активност е необходима, тъй като поради засиленото дишане се увеличава притока на кислород към всички органи и тъкани, включително и към миокарда. Но трябва да започнете с най-лесното, като например да ходите пеша”, обяснява Олга Молчанова, кардиолог. – Трябва внимателно да слушате себе си. Ако се появи задух или чувство на умора, ще е добре да си починете. Не бива да преодолявате себе си – ако нямате желание да извършвате физическа активност, тогава е по-добре да не правите това. Също така си струва да се ограничат високоинтензивните спортове, когато емоциите пречат на обективното възприемане на физическото благополучие.

Как да направим физическата активност възможно най-полезна?

За да избегнете неприятни изненади от тялото, преди да започнете редовни упражнения, трябва да спазвате редица лесни правила, съветват специалистите:

– Върнете кръвното налягане към близки до нормалните граници. Това може да стане, например, с помощта на специални лекарства.

– Ако има съпътстващ захарен диабет, коригирайте нивата на кръвната захар.

– Стабилизирайте състоянието при коронарна болест на сърцето, затлъстяване и други заболявания.

– Направете поликлиничен тест под наблюдението на лекар, като 6-минутен тест за ходене или опции за тест с велоергометър, бягаща пътека и др.

Кои са трите най-полезни упражнения за предотвратяване и възстановяване след прекаран инфаркт?

На първо място е ходенето пеша. Без значение дали през деня правите 5 или 10 хиляди крачки – всеки ден, в рамките на половин час трябва да се ходи с бързо темпо. Това трябва да са 30 минути целенасочена грижа за сърцето.

Второто упражнение също е лесно. Сяда се на земята с изпънати крака, разтворени на дължината на раменете. Ръцете се повдигат нагоре – максимално опънати. След това тялото се накланя напред, така че дланите да се залепят за пода. Прави се това упражнение 24 пъти – може наведнъж, може и на две серии по 12, сутрин и вечер. Може и постепенно да стигате до 12 или до 24, на няколко пъти, особено ако сте начинаещи или имате наднормено тегло.

И третото упражнение е „Златна рибка“. Лежи се по гръб. Главата и петите са неподвижни. Останалата част от тялото започва да се извива по начина, по който плува рибката – наляво и надясно. Първо се повдигат лопатките, след това гърба и таза, а накрая и коленете. Извиването трябва да става като за опора служат само главата и петите. Трябва да се извивате по този начин 10-на минути на ден.

Разбира се, може да изберете само едно от трите упражнения. Може да комбинирате ходенето с едно от другите две упражнения, а може и трите да включите във вашата физическа активност. Важно е да се движите редовно. По какъв начин – решавате вие, като вземете предвид собствените си възможности и начина, по който се чувствате.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *