Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Ами ако се разболея от коронавирус след първата игла?

През последните седмици има тревожен брой случаи на заразени с COVID-19

коронавирус

Някои от тези хора никога не са се заразявали преди. Има и такива, които са дали положителна проба за втори път, а има и случаи, при които хората изглежда са се заразили дни или седмици след получаване на първата си доза ваксина срещу COVID-19.

Какво да направите, ако се разболеете от коронавирус след първата игла и антителата още не са се развили? Ето какво отговори на този и други въпроси епидемиологът д-р Леонид Буличев.

Защо изобщо се случва това?

Най-вероятно ваксината е извършена по време на инкубационния период на COVID-19 . Тоест, към момента на ваксинацията пациентът е бил заразен, но е нямал клинични прояви.

И какво се прави в такава ситуация?

Запомнете основното: не е необходимо да се прави втора ваксинация, реваксинацията трябва да се извърши след шест месеца. Ако пациентът се разболее от ОРВИ (остра респиратторна вирусна инфекция) след първата ваксина, тогава вторият етап на ваксинация трябва да се извърши 2 до 3 седмици след окончателното възстановяване. Допуска се прекъсване до шест седмици между прилагането на ваксините.

Д-р Леонид Буличев

Освен това, ако имате положителен тест за COVID-19 след като сте получили първата си доза ваксина, трябва да пренасрочите втората доза от ваксината срещу COVID-19, след като периодът на изолация приключи.

Можете спокойно да прекратите периода на изолация след:

– 10 дни от началото на симптомите;
– 24 часа или повече, откакто сте имали треска (без да приемате лекарства за понижаване на температурата), и
– 24 часа след значително подобрение на симптомите.

Ако са минали 10 дни и все още имате температура или други неприятни усещания като болки в тялото и главата, отпадналост и световъртеж, трябва да останете в изолация. Ако симптомите ви все още не се подобряват, карантината остава, докато изминат 21 дни, откакто сте започнали да изпитвате симптоми.

Какви са шансовете да се заразите?

Ваксините може да са „сребърен куршум“ в борбата срещу новия коронавирус, но е изключително важно да запомните, че никоя ваксина не предлага 100% защита срещу COVID-19. Това означава, че човек може да получи COVID-19, дори ако е ваксиниран (частично или напълно).

Хората, които се заразяват с инфекцията след като са получили и двете дози от ваксината, се наричат ​​​​„пробивни“ случаи. Случаите на пробив все още са редки и предимно леки. Като се има предвид това, рискът от заразяване все още ще бъде по-висок, след като човек получи първата игла. Това е така, тъй като първата доза от ваксината предлага частичен имунитет и не ви „защитава“ напълно. Следователно, дори получаването на единична доза от ваксината не означава, че трябва да не носите маска на обществени места или пък да пренебрегнете дезинфекцията.

Какво ще стане, ако току-що сте планирали да направите втората доза и се заразите?

Ще направи ли това ваксинацията неефективна? Експертите казват не.

Инфекцията с COVID-19 помага на тялото да създаде естествено определени защитни антитела. Въпреки това, тъй като природата и времето на действие на тези антитела все още не са известни, препоръчително е да получите втората доза от ваксината след възстановяване. При такъв сценарий пациентите може да се наложи да преразгледат графика за следващата доза, но в никакъв случай не бива да я пропускат. Това е така, защото получаването на ваксина ще увеличи имунната сила.

Така че, дори ако за нещастие хванете инфекцията, не пропускайте графика си за ваксинация и по-скоро го пренасрочете.

Какво да направите, ако след ваксинация не се развият антитела?
Защо се случва това?

Тестовете не винаги са в състояние да определят антителата след ваксинация. Това не означава липса на ефективност или пък че антителата не са се развили.

В момента не е необходимо да се контролира количеството антитела, произведени след прилагане на ваксината, така че е трудно да се определи кое клетъчно ниво може да се счита за защитно. Експертите казват, че докато не мине триседмичният период от втората ваксинация, няма смисъл да се търсят антитела. Това време е необходимо, за да може тялото да произведе достатъчно количество антитела.

Естественият имунитет се развива в отговор на инфекция с жив вирус, докато антителата реагират на нуклеокапсидния протеин на вируса, както и на шиповия протеин. В случай на ваксина, реакцията се появява само върху шиповия протеин. Всъщност имунитет ще има, но тестовите системи, фокусирани върху нуклеокапсидния протеин, няма да покажат нищо.

Какво да направите в този случай?

В тази ситуация е показана ваксинация с друг вид ваксина след 6 месеца. И също така си струва да запомните, че анализът трябва да се извърши според всички правила и необходимата тестова система, но не по-рано от три седмици след ваксинацията. Би било добра идея да се тества ефективността на инжектираната ваксина на различни системи за тестване.

Ако си направя ваксинация, ще бъда ли фалшиво положителен (напр. PCR тест, антигенен тест или тест за антитела)?

Получаването на ваксина срещу COVID-19 няма да повлияе на резултатите от PCR или антигенния тест, тъй като тези тестове проверяват за активно заболяване, а не за имунитет. В иРНК ваксините няма вирус.

Ваксината има за цел да предизвика имунен отговор, така че серологичният тест (тест за антитела) може да бъде положителен при някой, който е бил ваксиниран.

Източници: www.kp.ru, www.nebraskamed.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *