Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Малко известни приложения на аспирина

Като лекарство, което е известно от повече от 100 години, приложенията на аспирина са известни. Освен при болка, настинка и като средство за разреждане на кръвта, аспирин помага при онкологични заболявания и при махмурлук

аспирин

Познатият на всички аспирин отдавна е влязъл в така нареченият „златен фонд“ на незаменимите лечебни средства. И това не е случайно. Въпреки факта, че хапче на базата на ацетилсалицилова киселина е включено в категорията нестероидни противовъзпалителни средства, то се използва широко и в други медицински области.

История на аспирина

Ацетилсалициловата киселина се появява през 19 век. През 1847 г. е построена първата фабрика за салицилати. А през 1888 г. е създаден първият фармацевтичен отдел за разработване на салицилова киселина. Основното ѝ предимство е нейната ниска цена. Един от най-големите недостатъци на ацетилсалициловата киселина са многото токсични свойства, които изискват подобрения. Така учените стигнаха до заключението, че са измислили по-безопасен вариант.

Основно предназначение

Основната цел на ацетилсалициловата киселина е да намали температурата. Именно за тази цел мнозина го пазеха в домашната аптечка. Лекарството се бори добре с треската, като блокира синтеза на простагландини. Температурата намалява, както казват специалистите, поради разширяването на кръвоносните съдове в кожата.

Мехман Мамедов

Въпреки това, в същото време ацетилсалициловата киселина принадлежи към категорията нестероидни противовъзпалителни средства, което означава, че освен че намалява температурните прояви, се справя добре с различни възпалителни процеси. Лекарството е в състояние да потисне фазата на възпаление, при която се извършва отделянето на кръв през съдовата стена и развитието на оток. Приемът на аспирин насърчава образуването на възпалителни медиатори.

Освен това, ацетилсалициловата киселина облекчава болката. Това е възможно поради наличието на периферен и централен компонент в аспирина. Заради увеличаването на простагландините, чувствителността на нервните окончания също започва да се увеличава. А аспиринът помага за намаляване броя на невротрансмитерите, в резултат на което болката изчезва.

За сърцето и кръвоносните съдове

Днес аспиринът често се предписва при лечението на сърдечно-съдови заболявания. Смята се, че има антитромбоцитни свойства, тоест може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци.

„Аспиринът се счита за златен стандарт сред антитромбоцитните лекарства за лечение на пациенти със сърдечно-съдови заболявания, свързани с атеросклероза. Първоначално е създаден за други цели, но клиничните наблюдения показват неговата ефективност при пациенти с ангина пекторис (стенокардия или гръдна жаба).“

Защо е ефективен?

В развитието на клиничните усложнения на атеросклерозата важно място заема тромбозата. Това са холестеролните плаки, които привличат тромбоцити и други клетки по време на образуването на микропукнатини. Така възниква възпалителен процес и плаката става атеротромботична, което причинява вазоконстрикция. Аспиринът намалява адхезията на тромбоцитите към плаката и риска от усложнения. Ефективността му е доказана при пациенти със сърдечно-съдови заболявания. Но без тяхното присъствие приемането на такова лекарство предизвиква противоречия в научните среди. За да се получи желания ефект, трябва да се приема дълго време и такова лекарство в комплексната терапия може да бъде предписано от кардиолог, терапевт, кардиохирург, невролог и ендокринолог “, казва професор, д-р Мехман Мамедов .

Против рак

Друга област на употреба на аспирина е онкологията. Учените са провели многогодишни изследвания, по време на които е установено, че определена доза аспирин може да служи като превенция на появата на ракови образувания. В същото време механизмът на противораковите свойства не е напълно разбран.

Установено е, че има намаление на риска от развитие на рак на дебелото черво, ректума и стомаха с 20%. Противораковият ефект се наблюдава при много продължителна употреба на лекарството (над 15 години). И можете да го използвате само според указанията на лекар. Освен това, проучванията показват, че приемането на аспирин може леко да намали риска от развитие на рак на гърдата и простатата. Трябва да е ясно, че рисковете от приема на аспирин са доста високи и затова е необходима консултация със специалист.

Средство при махмурлук

Аспирин често се използва като лекарство за махмурлук. Той започва да действа бързо и помага на тялото да се възстанови по-бързо. Първо, разрежда кръвта, поради което тя циркулира по-бързо и снабдява клетките с глюкоза и кислород. Освен това помага за разтваряне на микросъсирванията, облекчава болката, включително в мускулите. В същото време ацетилсалициловата киселина не влияе по никакъв начин на разлагането на етиловия алкохол, съответно не се бори срещу самата интоксикация. Аспиринът само помага за подобряване на общото състояние на човек.

Потенциална вреда

Важно е да не забравяме, че лекарството на базата на ацетилсалицилова киселина изобщо не е безвредно. И въпреки факта, че аспирин се продава без рецепта, предлага се свободно в аптеките и е изключително евтин, не трябва да злоупотребявате с него.

Например, не бива да се използва от деца под 15-годишна възраст. Това се дължи на факта, че употребата му в тази възрастова група води до развитие на синдрома на Reye – изключително сериозно заболяване, водещо до тежка енцефалопатия и прогресираща чернодробна недостатъчност. Поради агресивния ход рискът от фатален изход е висок.
Не практикувайте прием на аспирин по време на бременност, особено през 1-ви и 3-ти триместър. В първия случай аспиринът може да доведе до образуване на малформации на плода. През 3-ия триместър провокира развитието на тежки бъбречни дефекти при детето.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *