Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар дава лесна рецепта за възстановяване от COVID-19

Броят на случаите на COVID-19 расте всеки ден. С новозаразаните расте и броят на онези, които се възстановяват от това тежко заболяване

COVID-19
Много хора дори след като са изкарали COVID-19 не могат да оздравеят дълго време и се чувстват уморени. Как да се справим с това?

Ето ги съветите на лекарят-рехабилитатор Александър Шишонин

Какво е добре и какво трябва да се направи по време на възстановяване от COVID-19?

Александър Шишонин

Усложненията след прекараната инфекция могат да бъдат свързани както с директния ефект на вируса върху тялото, така и с патологичните промени, възникнали на фона на заболяването. Те са свързани с промяна в начина на живот (хората се движат по-малко) и храненето.

Най-често коронавирусът се отразява негативно на сърдечно-съдовата, храносмилателната система и мозъчната функция. И ако пациентът е на възраст, тогава хроничните заболявания се влошават: остеохондроза, хипертония, главоболията стават по-чести, дишането е трудно. Коронавирусът, като правило, нарушава функционирането на отслабените органи. Ето защо, след изписване, си струва незабавно да посетите лекуващия лекар, който ще наблюдава състоянието ви по време на възстановяването. Също така е препоръчително да се направи общ кръвен тест, да се провери коагулацията, тъй като човек вероятно не се движи много, сърдечните мускули, кръвоносните съдове и ставите са отслабени.

Специалистите, които трябва да се посетят са кардиолог, пулмолог и гастроентеролог. Разбира се, това са основни и задължителни посещения. Всеки може да добави и други специалисти, според състоянието си.

Как ходенето може да помогне?

В допълнение към препоръките на Вашия лекар, препоръчвам ходене по всяко време, без значение какви са климатичните условия. Дори и ако вали, човек може да се разходи половин час в дъжда, стига да е добре екипиран. Ходенето и дишането е най-физиологичното и обичайно упражнение за тялото. Зад един на пръв поглед елементарен съвет се крие мощна сила за възстановяване и поддържане на тялото.

Ефективността на ходенето, на това достъпно за всеки лечебно средство е потвърдена от много мои пациенти и от науката. Резултатите от проучвания на научни организации в Европа и Съединените щати потвърждават, че 26 заболявания могат да бъдат излекувани с помощта на ходенето пеша, включително сърдечно-съдови заболявания (хипертония, атеросклероза, сърдечна недостатъчност, коронарна болест на сърцето, придобита сърдечна болест), хронична обструктивна белодробна болест, психични разстройства, заболявания на опорно-двигателния апарат.

Ходенето активира лимбичната система – това е източникът на нашите емоции. Тоест, в момента на ходене хората получават и психотерапевтичен ефект. Невротрофичният фактор, който се произвежда при ходене, нормализира функционирането на мозъка и регулира всички функции на тялото. Подобрява се кръвоснабдяването на костния мозък, мускулите произвеждат хормона иризин, който участва и в обновяването на целия организъм, подобрява се работата на капилярите и сърцето, активира се дихателната функция.

Редовните упражнения ще повишат мускулния тонус и ще подобрят функционирането на храносмилателната система. Ходенето ще има положителен ефект върху белите дробове, които са силно засегнати от тази инфекция.

Разбира се, не можете да започнете веднага. Тялото е отслабено, нуждае се от постепенно и системно възстановяване. Стартирайте с малко натоварване и ходете до 1,5-2 часа на ден с бързи темпове.

Как могат да се избегнат усложненията?

Освен това, овладейте някои лесни дихателни упражнения (много приятни за изпълнение комплекси могат да бъдат намерени в интернет). Такава физическа активност ще увеличи вентилацията на белите дробове, което е важно за тези, които са имали коронавирус. Също така дихателните упражнения ще повишат общия тонус на дихателната мускулатура, имунната устойчивост на организма към външни фактори и ще подобрят работата на сърдечно-съдовата система. Гимнастиката за шия ще предотврати развитието на хронични заболявания, причинени от проблеми в шийните прешлени, ще помогне за премахване на нестабилността на шийните прешлени, която често се превръща в основната причина не само за остеохондроза, но и за хипертония и главоболие.

Защо е по-добре да не ядете сладко?

Не забравяйте за храната. На първо място е необходимо да се изключат от диетата храни, съдържащи трансмазнини (всичко пържено в олио – пържени картофи, хапки, мекици, хамбургери, понички и други храни от заведения за бързо хранене, както и мъфини, чипс и др.). Не бива да се пие никакъв алкохол – нито бира, нито вино, в никакви „умерени“ количества. Менюто трябва да бъде разнообразно, богато на протеини. Това са предимно месо, риба, яйца, млечни и ферментирали млечни продукти. Ако може, ако се чувствате способни – откажете се от захарта. Естествено, че става въпрос за бялата рафинирана захар във всичките ѝ форми – сладкиши, бонбони, газирани напитки и т.н.

Тези лесни съвети ще помогнат за укрепване на имунната система не само на страдащите от COVID-19, но и на всички, които искат да бъдат здрави. Готов съм да гарантирам: след месец няма да се познаете.

Източник: kp.ru

СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: за силен имунитет и защита от вируси
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: За силен имунитет и защита от вируси!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *