ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Лек, но не и безопасен: Каква е заплахата от атипичен грип?

Класическият грип предизвиква бдителността на лекарите и хората без медицинско образование


Първите се притесняват от епидемиологичната ситуация, вторите – сякаш да не се разболеят, защото симптомите на тази инфекция са познати на мнозина и се считат за загуба на служебно и лично време поне за седмица. Освен това са известни рисковете от потенциално фатални усложнения.

В същото време е възможно да се разболеете, да го изкарате леко, но въпреки това последствията ще останат опасни. Каква е уловката при лекия грип?

Д-р Азизхон Аскаров

„Грипът е остро инфекциозно заболяване, причинено от грипен вирус, който съдържа два важни патогенни фактора: H и N. Първият е хемоглутинин, вторият е невраминидаза. Хемоглутининът е отговорен за проникването и свързването на грипния вирус с клетките на тялото, по-специално с еритроцитите, и причинява развитието на тромбоза. Невраминидазата е отговорна за увреждането на нервната система“, казва д-р Азизхон Аскаров, общопрактикуващ лекар и кардиолог.

Лекарят отбелязва, че класическата проява на грипа протича със следните симптоми:

• Висока температура (39-40 градуса);
• Възпалено гърло;
• Хрема;
• Сълзене;
• Болка в мускулите и ставите;
• Гадене;
• Слаб апетит;
• Обща слабост/умора.

Мнозина са изпитали лично подобни прояви и малко от тях могат да се нарекат леки. Въпреки това, както обяснява Азизхон Аскаров, хората с добър имунитет, които водят активен начин на живот, правят гимнастика (или упражнения), нямат лоши навици, младите хора и тези, които са получили ваксина срещу грип, развиват така наречения лек грип или имат олигосимптоматични форми на заболяването.

Характеристики на лекия грип

„Ако говорим за лека форма на грип, човек без да забележи, може да я изкара на крак. Въпреки това, леката форма на грип също изисква лечение, и болният трябва да си остане вкъщи по същия начин, тъй като това заболяване е свързано с предаване на инфекцията по въздушно-капков път “, предупреждава терапевтът Аскаров.

При леките форми на грип са характерни следните симптоми:

• Суха кашлица;
• Слабост;
• Температура до 37-37,5 градуса;
• Възпалено гърло;
• Намален апетит;
• Умора;
• Безсъние.

Основната опасност от това състояние е, че човек може да отиде на работа, да зарази други. Освен това, дори лека форма на грип може да бъде изпълнена с развитие на усложнения, казва Азизхон Аскаров. А именно те обикновено са опасни за тази инфекция.

Как се лекува

Освен задължителния домашен режим, който се налага дори при лека форма на грип, е необходима и друга помощ. „Имате нужда от много напитки: вода, напитки от горски плодове, чай с мед или листа от малина. Ако температурата е над 38 градуса, можете да използвате антипиретик, като ибупрофен. Лечението на грипа, дори леките му форми, задължително се основава на използването на антивирусни лекарства: такива са Тамифлу или Реленца. Те трябва да се приемат между 5-10 дни, в зависимост от инструкциите на лекарството. Те трябва да бъдат предписани от лекар, тъй като решенията за тактиката на лечение, избора на определени средства и тяхната нужда в различни ситуации трябва да бъдат преценени от специалист “, съветва Азизхон Аскаров.

Освен това, отбелязва лекарят, се предписват симптоматични лекарства: отхрачващи или муколитици. Ако човек има хрема, тогава се назначават вазоконстрикторни лекарства, капки за нос, разтвор от морска вода. Може да правите гаргара: използвайте, например, разтвор на фурацилин или локални антисептици (разтвор на хлорхексидин). Трябва да стена легло, ако температурата е над 38 градуса. „По принцип е добре да останете вкъщи 5-7 дни, докато сте болни от леката форма на грип. Едва след като се възстановите напълно, можете да се върнете към нормалния ритъм на живот “, казва Азизхон Аскаров.

Последици от лекия грип

Ако човек не е достатъчно добре или работата изисква напрежение в периода на рехабилитация и възстановяване, може да се появи постинфекциозен астеничен синдром, предупреждава терапевтът Аскаров. Той се проявява се под формата на следните симптоми:

• Бърза уморяемост;
• Слабост;
• Сънливост;
• Намален апетит;
• Намалена умствена и физическа работоспособност.

Всичко това се случва в рамките на седмица-две, след което можете да се върнете към обичайните си натоварвания, спорт и така нататък.

Инфекцията има изразена сезонност: ранната есен и в края на зимата са пик на заболеваемостта

За да предотвратите заболяването или да сте сигурни, че протича в лека форма, трябва да се погрижите за противогрипна ваксина, предупреждава терапевтът Аскаров.

„Ваксината срещу грип е ефективен начин за предотвратяване на тези усложнения. Ако човек се разболее, тогава той започва да има лека форма на грип, която не представлява заплаха, ако са изпълнени условията за лечение. Ако пациентът не се лекува, тогава дори леката форма на грип е опасна, тъй като такова отношение към себе си и опитите да се изкара грипа на крака завършват с развитието на усложнения. Такива са увреждане на сърцето, кръвоносните съдове, развитието на вирусна пневмония и други сериозни последици“, подчертава Азизхон Аскаров.

Затова си струва да се помисли за превенцията предварително. Ако е възникнала инфекция, но заболяването се развива в лека форма, това не е причина да се отпуснете и да не се лекувате. Само ако се спазват медицинските препоръки, лекият грип ще се окаже наистина лек.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *