Какво да направите, ако кръвоносен съд се спука в окото

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Кръвоносен съд се пука в окото – защо се случва това? Честите причини включват сериозна и продължителна кашлица, вдигане на тежести и нараняване

кръвоносен съд
Субконюнктивалният кръвоизлив (спукан кръвоносен съд в окото) обикновено не причинява усложнения. Но когато спуканият съд е симптом на тежка травма, последствията могат да бъдат притеснителни, включително и загуба на зрение.

Кръвоносен съд в окото може да се спука поради различни причини. Обикновено кръвоизливът изчезва от само себе си за 2-3 седмици. Но ситуацията може да такава, че да се нуждаете от спешна помощ от офталмолог.

Субконюнктивален кръвоизлив

Какво се случва, когато кръвоносен съд се спука в окото?

Лекарите наричат ​​такова състояние субконюнктивален кръвоизлив. Това се случва, когато малък кръвоносен съд се спука в окото поради някаква причина и кръвта не може да се абсорбира бързо. В резултат на това върху бялото на окото се появява ярко червено петно.

Кръвоизлив в окото възниква заради ето тези различни причини:

– Тежка кашлица или кихане;
– Повръщане;
– Вдигане на тежести;
– Травма.

В други случаи спукването на кръвоносните съдове в окото може да бъде причинено от:

Може да се случи, ако търкате очите твърде силно и неправилно носите или сваляте контактни лещи. Също така, такова нараняване се причинява заради проникване на чуждо тяло и фрактура на костите на орбитата.
Наблюдава се и след като е направена операция на окото.
Рискът се увеличава при хора със захарен диабет, високо кръвно налягане, нарушения на коагулацията и такива, които взимат лекарства за разреждане на кръвта.

Какви са симптомите при спукан кръвоносен съд в окото?

Основният симптом на спукване на кръвоносни съдове в окото е доста очевиден – яркочервено, кърваво петно ​​върху бялото (склерата) на окото. Обикновено гледката е стряскаща, тъй като обикновено не причинява болка, някакво отделяне на кръв или секрет или промени в зрението. Понякога може да се появи леко дразнене под формата на усещане за драскане.

Как да различим спукания кръвоносен съд в окото от други проблеми?

Очите се зачервяват поради различни причини, но спуканият съд може да се различи по определени признаци. Обикновено върху склерата се появява ясно червено петно, което може да се увеличи през първите два дни. Понякога окото става напълно червено. В този случай няма болка, ако съдът се спука не поради травма. Освен това някои хора усещат дискомфорт или дразнене, а около мястото могат да се видят зачервяване и разширени съдове.

Случва се кръвта да се просмуква през конюнктивата или лигавицата на окото. Следователно, сълзите могат да станат червени или розови.

Кръвта ще започне да се разтваря след няколко дни. След това петното постепенно ще стане жълто-оранжево и ще изчезне напълно.

Защо спуканият кръвоносен съд в окото е опасен?

По правило субконюнктивалният кръвоизлив не води до усложнения. Но понякога спукан съд може да бъде симптом на тежка травма. А тя от своя страна това може да причини загуба на зрение.

Какво да направите, ако има кръвоизлив в окото?

Обикновено всичко минава от само себе си за 2-3 седмици. За някои случаи лекарите предписват изкуствени сълзи за облекчаване на дразненето.

Не използвайте капки за облекчаване на зачервяването, антиалергични или вазоконстрикторни лекарства. Те няма да работят, но могат да причинят странични ефекти.

Ще трябва да посетите лекар, за да разберете причините за кървенето, ако:

– след няколко дни няма признаци, че кръвта се абсорбира;
– съдовете в окото се спукват наведнъж на няколко места;
– има и други симптоми на кървене.

Такива са например кървене от венците, кръв в урината или изпражненията и голям брой синини по кожата.

Кога трябва спешно да отидете на лекар?

Трябва незабавно да се свържете с офталмолог или да се обадите на Бърза помощ, ако:

– окото е сериозно наранено;
– се появи силна болка;
– зрението става неясно, виждате двойно;
– кръвоносния съд се спука поради хипертония или нарушения на кръвосъсирването.

Въпреки че може да не ви хареса това, което виждате в огледалото, когато има субконюнктивален кръвоизлив, външният вид обикновено е най-лошата част от него. Обърнете внимание обаче на всички анормални симптоми при спукани кръвоносни съдове в окото, за да сте сигурни, че по -тежко състояние няма да остане незабелязано.

Източник: mymseyecare.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Какво да направите, ако кръвоносен съд се спука в окото

  1. Петя каза:

    Имам на едното око вече около два дена и взе да избледнява. Надявам се да не е нищо сериозно, защото мен малко ме е страх да ходя на лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *