Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Прозяването: аларма за сърдечно-съдови проблеми

Прозяването често се нарича полезно за човешкото тяло, защото в този момент мускулите се отпускат

прозяването

Прозяването кара диафрагмата да се отваря и след това идва спокойствие и състояние на приятна лекота.

По същество това е дихателно движение, обикновено извършвано неволно. Случва се на фона на дълбоко вдишване и енергично издишване едновременно. Най -често, казват експерти, човек се прозява преди лягане. Също така, подобен симптом може да се отбележи по време на прехода от състояние на сън към будност.

Хората дълго време се опитват да разберат причините за появата на прозяването и да отгатнат какво означава това. Дори Хипократ е вярвал, че прозявката прочиства тялото от токсичния въздух. Древният лекар е бил сигурен, че това е полезно при много заболявания.

Съвременните учени често наричат прозяването ​​по-скоро рефлекс, който се появява, когато тялото няма кислород. Въпреки това, лекарите отбелязват, че прозяването не винаги е безобидно, случва се, че когато се появи, трябва да сте нащрек.

„Прозяването е рефлексивен дихателен акт, характеризиращ се с дълбоко вдишване и бързо издишване. По време на процеса на прозяване белодробната тъкан се разтяга, кръвният поток се насища с кислород, въздухът в белите дробове се обновява, което докарва на човек по -енергично състояние и облекчава психическия стрес “, обяснява Ирина Голубкова, невролог и терапевт.

Ирина Голубкова

Специалистката отбелязва, че ако желаете, можете да преброите колко пъти се прозявате и да разберете дали всичко е наред. Прозяването до 23 пъти на ден не е патология, но прекомерната честота може да показва сериозни здравословни проблеми.

Безопасно прозяване

„Не е проблем прозяването след прием на психотропни, антихистаминови, болкоуспокояващи, както и при силна умора, дефицит на сън, повишен нервен стрес и тревожност“, предупреждава терапевтката. Въпреки това, в случай, че такива фактори липсват в живота на човек, трябва да помислите за възможното наличие на патология и да се консултирате с лекар. Най-добре е да отидете при специалист като терапевт или невролог с този въпрос. Ако е необходимо, се предписва подходящ преглед, а лечението се определя, като се вземе предвид причината за състоянието, отбелязва лекарката.

Опасно състояние

„Прозяването може да говори за нарушения на сърдечно -съдовата система – проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, до инфаркт на миокарда. Прозяването на фона на болка в гърдите, задух, гадене сигнализира за необходимостта от спешна медицинска помощ “, казва Голубкова. Освен това, отбелязва специалистката, такъв симптом често се развива на фона на болест на Паркинсон и увреждане на мозъчната тъкан и тумори в предния лоб на мозъка. Необходимо е да се внимава за прозяване, придружено от главоболие, нарушена памет, зрение и други нетипични състояния.

Андрю Галъп

Научно изследване

Един от най-известните учени – експерти по прозяването, Андрю Галъп, проведе редица изследвания във връзка с това явление. И така, той доказа, че интензитета на прозяването може да варира в зависимост от сезона и зависи пряко от температурата на въздуха в околната среда. В северното полукълбо през зимата хората се прозяват по-рядко. Заразното прозяване започва при температура над 20 градуса по Целзий.

 

Изследователят провери и как температурата влияе на директното охлаждане и нагряване на човешкото тяло. На шията на участниците в експеримента бяха приложени три различни компреса – един студен, не повече от 4 градуса, вторият топъл – 46 градуса, и стайна температура – 22 градуса. Всеки компрес се държи близо до каротидната артерия в продължение на 5 минути, след което се използва термография за проверка на промяната в мозъчната температура. На субектите бяха показани видеоклипове на хора, които се прозяват, за да проверят дали прозявката ще бъде заразна. За чистотата на експеримента се взе предвид и колко е спал човекът предния ден.

Оказа се, че студът значително намалява желанието за прозяване. След прилагане на топъл компрес, желанието за прозявка се появи при 85% от хората. Освен това, след студения компрес, общият брой прозевките намалява с около три пъти. И това означава, отбелязват авторите на изследването, че функцията на терморегулация на прозяването може да се счита за доказана.

Източник: www.bbc.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *