ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Трета игла срещу коронавирус: всичко, което трябва да знаете

Ваксинацията и последвалата реваксинация () трета игла) срещу коронавирус днес е тема номер 1 по света

Жена ваксина
Заради увеличаване честотата от заразата с коронавирус, лекарите започнаха да говорят за необходимостта от реваксинация, особено след като измине половин година от първата игла и титърът на антителата може да е по-нисък от необходимия за защита на организма от инфекция. От статията ще научите какви са правилата за реваксинация и дали е необходимо по някакъв начин да се подготвите за това.

Новият коронавирус, с всички известни варианти досега, е силно заразна вирусна инфекциозна болест, която се предава по въздушно -капков път и има висок процент усложнения. Всеки човек, който иска по някакъв начин да се предпази от тежките последици от инфекцията, трябва да спазва правилата за лична хигиена (обработка на ръцете с антисептици, носене на маска на обществени места, често измиване на ръцете). Единствено ваксинацията е надежден начин за защита на организма от инфекция“, казва общопрактикуващият лекар и кардиолог, д.м.н. Азизхон Аскаров.

Азизхон Аскаров

Не бива да се разчита на тестовете за оценка на състоянието на имунитета. Първо, няма достатъчно данни за точността на съществуващите тестове. Второ, няма разбиране колко точно антитела са достатъчни за защита. И накрая, наличието на антитела е важен, но не и единственият показател за имунитет.

Доказано е, че бустерната ваксинация (третата игла) шест месеца след първичната единична доза засилва отговора на антителата на 100%, въпреки наличието или отсъствието на пред-имунитет към аденовирусния вектор.

Третата игла ще защити ли човек от новите коронавирусни мутации?

Това е основният въпрос, на който все още не е даден отговор. Нарастващият брой на новозаразени вероятно се свързва с новите щамове на вируса. Въпреки че ваксините все още са ефективни срещу него, тяхната защита е по-малко ефективна. Дори ако реваксинацията не е много успешна и защитата се окаже по -малко ефективна, тя все пак ще защити по-голямата част от ваксинираните. Да, възможно е да се заразят, но за тях няма да има животозастрашаващи последици, за разлика от хората, които не са ваксинирани.

Има ли значение с каква ваксина е ваксиниран човек първия път, за последващата реваксинация?

Няма значение, тъй като всички ваксини във всеки случай създават защита за един и същ вирус. Има малко научни доказателства за взаимодействието между различните ваксини, въпреки че този въпрос се проучва. Например, учени от университета Саарланд (Германия) установиха, че хората, които са получили първа игла от AstraZeneca, а втората е Pfizer, имат много по-висок имунен отговор от пациенти, при които двете игли са от една и съща ваксина.

Ако човек се разболее от COVID-19 след ваксинация, какво трябва да направи в този случай?

В този случай периодът е същият: шест месеца, но започва от момента на възстановяване. Дори ако човек се разболее, преди ваксината да е имала време да действа, реваксинацията просто ще стимулира имунния отговор към специфични консервативни области на молекулите на вируса, което е от жизненоважно значение. При всички случаи хората трябва да запомнят нещо много важно – ваксината обучава имунитета.

Трябва ли да се направи тест за антитела ден преди ваксинацията/реваксинацията?

Ваксинирането, както и реваксинацията с трета игла може да се извърши без тестване за антитела и независимо от тяхното количество.

Има няколко общи противопоказания при реваксинация. Терапевтът Аскаров назовава сред тях:

• Остра инфекциозна болест с треска по време на периода на ваксинация;
• Други заболявания, придружени от треска;
• Хронични заболявания в остър стадий;
• Хирургично лечение – в този случай в рамките на един месец след интервенцията си струва да се въздържате от ваксинация;
• Остри ситуации, които могат да се случат на човек – инфаркт, инсулт, загуба на кръв – също си струва да отложите реваксинацията за известно време и да поставите ваксината в съгласие с лекаря;
• Тежка онкопатология с наскоро проведена химиотерапия или трансплантация на костен мозък: тук трябва да вземете решение относно ваксинацията и нейния момент с Вашия лекар;
• Автоимунни заболявания в остър стадий.

Ако човек е страдал от коронавирусна пневмония, тогава се препоръчва реваксинация след 6 месеца, казва Азизхон Аскаров.

Що се отнася до броя инжекции, необходими за реваксинация, специалистът отбелязва, че две са достатъчни. След това, шест месеца по-късно, може да се сложи и трета игла.

Къде да се направи ваксинацията (и реваксинацията)

Много зависи от конкретната ситуация: човекът е болен или не, дали има хронични заболявания (диабет, астма, ХОББ, системни заболявания на съединителната тъкан) и огнища на хронична инфекция, например, в областта на стоматологията, гинекологията, урологията.

Ключови специалисти преди реваксинацията са общопрактикуващ терапевт, пулмолог, инфекциозен специалист, епидемиолог. Важно е да не се ваксинирате в търговски центрове и други подобни места, тъй като те не гарантират висококачествени санитарни условия. Това не са лечебни заведения и ако човек почувства неразположение след ваксинацията, няма да може бързо да му се окаже помощ.

Пауза между ваксините

Ваксинацията срещу грип трябва да се извърши един месец след приключване на курса на ваксинация или реваксинация срещу коронавирус. Тази пауза се отнася до ваксинации не само срещу грип, но и срещу други заболявания. В този случай почивката трябва да се брои между последната инжекция на предишната ваксина и първата инжекция на настоящата.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *