ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тайни плаки: 4 от 10 души имат скрити проблеми с кръвоносните съдове

Огромен брой хора на възраст 50-64 години имат атеросклеротични плаки в кръвоносните съдове на сърцето

кръвоносните съдове
Те дори не подозират за това, смятат се за абсолютно здрави, и че по никакъв начин не може да им се случи увреждане на кръвоносните съдове.

Шведски учени проведоха проучване с участието на 25 хиляди души в тази възрастова група. В крайна сметка: 42% имат плаки, за които не са и подозирали. Много от тях вече се нуждаят от редовен прием на лекарства, за да се избегнат инфаркти, инсулти и други болести, свързани с неизправност на кръвоносните съдове.

Жените имат повече късмет

До каква степен тези данни са приложими за България? Нямаме много общо с шведите в храненето, начина на живот и географията (всичко това влияе върху развитието на атеросклероза), но няма да е грешно и да се предположи, че положението в България е дори малко (или по-скоро много) по-лошо.

За да се разбере истинската степен на проблема, към 42% от носителите на „скрити“ плаки трябва да се добавят и онези, които знаят за наличието на промени в коронарните им съдове. Това са всички пациенти с коронарна болест на сърцето (ИБС), защото причината за нея са именно такива плаки. Според официалната статистика 5,8% на възраст 50–59 години имат коронарна артериална болест, а на възраст 60–64 години тези хора са 17,1%. Тоест, дори да броим до минимум, се оказва, че повече от половината имат плаки. Всички те са под Дамоклевия меч – върху плаките може да се образува кръвен съсирек, който да запуши съда и да доведе до инфаркт или дори до внезапна смърт.

Други важни цифри от проучването на шведите ще шокират онези, които вярват, че имат здраво сърце:

• при 5% плаките са били толкова големи, че са стеснили с 50% или повече поне една коронарна артерия (това са съдовете, доставящи кръв към самото сърце);
• при 2% от хората стесняването на артериите е такова, че притока на кръв към сърцето е затруднен или блокиран. А в някои случаи наведнъж бяха запушени и трите коронарни артерии;
• развитието на плаки при жените започва средно 10 години по-късно, отколкото при мъжете. Това се обяснява със защитния ефект на женските хормони (естрогени). С намаляване на тяхното производство по време на менопаузата, рисковете от атеросклероза и тежестта на нейното протичане при двата пола се изравняват;
• плаките се откриват 1,8 пъти по-често на възраст 60–64 години, отколкото на възраст 50–54 години.

Диагностични „изненади“

Как бяха открити плаките в съдовете? Шведското проучване е проведено от 2013 до 2018 г., като през това време всички 25 000 души са били подложени на компютърна томография (КТ) два пъти годишно.

Първата процедура е конвенционална компютърна томография, която е в състояние да разкрие само онези плаки, в които освен липиди и холестерол, вече има калциеви отлагания. Те са по-плътни и се забелязват по-лесно.

Вторият метод се нарича ангиография – той е много по-точен и открива дори малки плаки, върху които дори няма калций. Съдържат само мазнини и холестерол и са не по -малко опасни.

Горан Бергстрьом

„Такива некалцирани плаки са по-склонни да причинят инфаркт, отколкото калцифицираните плаки“, казва Горан Бергстрьом, професор в университета в Гьотеборг , който ръководи изследването.

Неприятна „изненада“, установена от учените, е пропуснатата диагностика с помощта на обикновена компютърна томография. Но именно тя се използва главно за диагностика на коронарна артериална болест. Сред пациентите, при които този метод не е открил плаки в съдовете, в действителност те са присъствали в 5,5% от случаите (т.е. болестта е пропусната при един на всеки 18 човека, които са били подложени на конвенционална КТ). И в 0,4% от случаите това бяха големи плаки, които значително блокират притока на кръв. Единствено и само ангиографията е помогнала за поставянето на правилната диагноза.

Този метод е по-сложен, по-скъп и има повече противопоказания. Не трябва да се прави при бъбречни заболявания. Те обикновено остават скрити и затова е задължително преди ангиография да се извърши изследване на бъбреците. По този начин ще се оцени тяхното състояние.

Ползи от проучването

Това проучване показва напредък в развитието на медицината. Доскоро кардиолозите са оценявали рисковете от развитие на инфаркти и инсулти, определяйки нивата на холестерола, глюкозата и кръвното налягане. И на тази основа са се предписвали статини, често неоправдано. След това става ясно как да се идентифицират калциевите плаки в кръвоносните съдове с помощта на компютърна томогрфия. И едва когато се види ясно, че има калциев плаки, статините трябва да се предпишат непременно.

Сега е възможно да се открият плаки дори на етапа, когато те се състоят само от липиди и калцият все още не се отложил в тях. Какво трябва да се направи с такива пациенти – трябва ли да им се предписват статини или не? Няма категоричен отговор. В този случай е важна консултацията с лекар, който да прецени рисковете и при необходимост да предпише лечение. Най-вероятно ще се изпишат статини, особено ако плаката покрива повече от 20% от лумена на съда. Това трябва да се разглежда като предупреждение, че не е далеч времето, когато може да се случи инцидент.

Защо лечението е важно? Много проучвания показват, че хората с плака в кръвоносните съдове, които приемат статини, живеят значително по-дълго от онези, които не приемат. Последните често „преминават на червен светофар“: при 2/3 от младите мъже първата проява на атеросклероза е инфаркт или инсулт.

Разбира се, това не означава, че всички трябва едва ли не да окупират болниците и да си направят на всяка цена КТ и ангиография без медицински показания. Както стана ясно, това причинява увреждане на бъбреците поради прилагането на големи количества контрастно вещество. Може би методът ще бъде подобрен и след 10 години ще се превърне в обичайна практика.

Между другото, сега много хора правят КТ на гръдния кош, за да диагностицират COVID-19

Така, освен увреждане на белите дробове, се виждат и калцираните плаки в съдовете.

Източник: kp.ru

Ентан
Ентан – за здрави кръвоносни съдове и добро кръвообращение

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *